fbpx
Uncategorized

Pregled Maserati Kuattroporte Trofeo 2022

2022 Maserati Kuattroporte
Limuzine višeg ranga su po svojoj prirodi retke zveri. Automobili kao što je Maserati Kuattroporte Trofeo iz 2022. podižu ljestvicu još više zahvaljujući performansama koje guraju kovertu zahvaljujući V8 V8-u koji kuca ispod haube.

I, za razliku od Mercedes-Benz i BMV limuzina, na koje se često gleda kao na limuzine za iznajmljivanje na aerodromima, Maserati Kuattroporte zadržava osećaj ekskluzivnosti koji će verovatno biti primećen na parkiralištima za vozila i predvorju vinarija pored Bentlija i Rols-Rojsova.

Dakle, kakav je život za volanom jedne od najekskluzivnijih australijskih luksuznih limuzina visokih performansi? Uskačemo da saznamo.

Koliko košta Maserati Kuattroporte u Australiji?
Maserati Kuattroporte se nalazi kao Maseratijev vodeći sedan iznad malo manjeg Ghibli limuzine i kao korak u odnosu na automobile poput velikog SUV-a Levante, ali bez ciljanog pristupa performansama MC20 kupea i roadstera.

U okviru Kuattroporte asortimana možete birati između tri modela: GT, Modena i Trofeo, koji isključivo pokreće 3,8-litarski tvin-turbo V8 motor, u poređenju sa 3,0-litarskim tvin-turbo V6 u GT i Modeni .

Nakon nedavnog porasta cena, raspon počinje od 215.000 dolara za Kuattroporte GT, 275.000 dolara za Kuattroporte Modena, i dostiže maksimum od 385.000 dolara za Trofeo – sve bez troškova na putu.

Trofeo specifikacije su ozbiljno napredovale, sa 433kV tvin-turbo V8 i pogonom na zadnje točkove koji isporučuju maksimalnu brzinu od 326km/h. Međutim, nije da smo to iskusili na ovoj vožnji.

Spolja, Trofeo igra suptilnu pretnju sa dvostrukom rešetkom završenom u sjajno crnoj boji, otvorima prednjih branika od karbonskih vlakana, poklopcima retrovizora, ukrasima B stubova, zadnjim difuzorom i još mnogo toga, plus crvenim tačkama na prednjim zaštitnim otvorima i oznakama . To i set 21-inčnih aluminijumskih felna koje se voze – naravno – na prilagođenoj melodiji šasije ekskluzivno za Trofeo.

Koliko prostora Maserati Kuattroporte ima unutra?
Unutrašnjost Kuattroportea je suzdržano mesto za provođenje vremena. Izgled nije ono što biste nazvali bezvremenskim, ali Maseratijev pristup će sigurno bolje izdržati test vremena od LED osvetljenja koje izlazi sa svake površine koju nađete u modernom Mercedes-Benzu.

To su klasični dodiri, poput zakopanih uskršnjih jaja, koje vredi tražiti. Mali trozubac u osnovi menjača, Maserati sat u sredini kontrolne table, pažljivo usaglašena unutrašnja struktura od ugljeničnih vlakana i elegantni pokazivači u stilu sata daju osećaj ravnoteže i luksuza.

Konzola nudi policu za bežično punjenje sa poklopcem, prekrivene držače za čaše i mali naslon za ruke sa poklopcem. Nije napravljen za upotrebu, ali dovoljno dobar da barata vašim ključevima, novčanikom i telefonom.

Pedantno prošiveno sedište i koža na vratima su divni za pogled i izuzetni na dodir. Miris enterijera ne ostavlja nikakvu sumnju da su u celosti korišćene prave, vrhunske kože. Ne samo na površinama za sedenje, naravno, već i na instrument tabli, vratima i konzoli.

Položaj za vožnju je nisko postavljen, a sedišta nisu nešto na čemu sedite. Toneš u njih. Balans pada negde između potpunog sportskog automobila i udobnog tourera. Ni posle solidnog dana za volanom nisam mogao da nađem zamerku prednjim sedištima.

To ne znači da Kuattroporte ima pokrivene sve baze. Ne očekujte da ćete ovde naći masažu sedišta, ali grejanje i hlađenje prednjih sedišta, kao i grejanje zadnjih sedišta su uključeni. Prednja sedišta su opremljena električnim podešavanjem, a vozačevo sedište dolazi sa opozivom memorije.

Zadnja sedišta su, shodno tome, malo osnovnija. Nema prilagođavanja, a sigurno ne vrste sa napajanjem. Ako tražite naslonjeno zadnje sedište, otoman na rasklapanje, zabavu na zadnjim sedištima ili kontrole na konzoli, potražite na drugom mestu. Jasno je da je fokus na vozaču.

Zadnji red nudi impresivan prostor za noge za dva vanbrodska putnika, ali prostor za glavu je ograničen. Centralno sedište je opremljeno sigurnosnim pojasom, ali teško je zamisliti ko bi tu mogao da stane: sedište je visoko, usko i opkoljeno je visokim tunelom za prenos.

Pokrenute zadnje roletne na vratima i zadnjem vetrobranu nude privatnost barem za VIP osobe. Tu su i vrata koja se meko zatvaraju za doživljaj više limuzine.

Poklopac prtljažnika se na sličan način pokreće i nudi 530L prostora za skladištenje. Blizu 535L Mercedes-Benz S-klase sa dugim međuosovinskim rastojanjem, a iza 505L Audija S8 i bednih 420L u Bentlei Fliing Spuru. Ako vam je potrebno više prostora, zadnje sedište je takođe podeljeno u razmeri 60:40 i može se preklopiti za dugo utovar.

Da li Maserati Kuattroporte ima Apple CarPlai?
U osnovi infotainment sistema je MIA (Maserati Intelligent Assistant), koji je 10,1-inčni zakrivljeni ekran za informacije i zabavu sa ekranom osetljivim na dodir.

U osnovi sistema je operativni sistem Android Automotive, plus pristup Apple CarPlai-u i Android Auto-u, ugrađena navigacija, digitalni radio, plus niz namenskih prečica na ekranu do drugih funkcija info-zabave, kontrole klime i podešavanja vozila. Na vrhu se nalaze prečice za grejanje/ventilaciju sedišta i grejanje volana.

Grafika je visoke rezolucije i vreme učitavanja između ekrana je munjevito. Meniji su laki za praćenje, a Maseratijev korisnički interfejs (koji u velikoj meri odražava onaj drugih brendova iz matične kompanije Stellantis grupe) je gladak i lak za dešifrovanje.

Za lakšu upotrebu u pokretu, Kuattroporte takođe ima mali rotacioni kontroler montiran na konzoli, koji omogućava sekundarnu kontrolu funkcija na ekranu.

Standardna audio oprema uključuje audio sistem sa 10 zvučnika, ali ovaj automobil je bio opremljen opcionim Bovers & Vilkins vrhunskim surround sistemom. Jasnoća i izražen srednji opseg (gde se čini da dosta zvuka u automobilu pada) dovoljno su impresionirali fotografa Teda i mene da smo se samo nemo pogledali i klimnuli glavom. Označite ovo polje, svakako.

Koju bezbednosnu tehnologiju ima Maserati Kuattroporte?
Uključeni bezbednosni sistemi na Maserati Kuattroporte pokrivaju stvari kao što su autonomno kočenje u slučaju nužde (AEB) sa detekcijom pešaka, pomoć pri zadržavanju trake i upozorenje o napuštanju trake, prepoznavanje znakova brzine, aktivna pomoć u mrtvom uglu, upozorenje na poprečni saobraćaj pozadi, prilagodljivi tempomat sa stop-and-go, aktivna pomoć pri vožnji (kombinuje tempomat i pomoć pri zadržavanju trake za poluautonomnu pomoć vozaču ‘Nivo 2’) i oštar sistem kamera od 360 stepeni.

Maseratijeva tehnička implementacija dobro funkcioniše. U svakom trenutku vozač ima osećaj da ima kontrolu, ali sistemske intervencije su glatke i nisu previše alarmantne (nije da smo ih prečesto pozivali). Lažni pozitivni rezultati se nisu pojavljivali tokom našeg vremena sa automobilom, i lepo je znati da automobil pozicioniran kao automobil vozača zapravo omogućava vozaču da kontroliše akciju bez borbe za kontrolu.

Neke naprednije funkcije kao što su AEB unazad i AEB unapred sa intervencijom na raskrsnici nedostaju na listi, ali Maserati je držao korak sa širim tržištem.

Koliko košta održavanje Maseratija Kuattroporte?
U inostranstvu, Maserati nudi pre-paid servisne programe za Kuattroporte sa servisnim intervalima postavljenim na svaka 24 meseca ili 20.000 km. U Australiji, brend radi stvari drugačije, sa intervalima od 12 meseci/10.000 km i bez programa usluga sa ograničenom cenom ili pre-paid. Cene usluga mogu da variraju od dilera.

Osiguranje za Maserati Kuattroporte Trofeo pokazalo se teškim. Jedan broj vodećih osiguravača nije bio u mogućnosti da da ponudu, a jedan bi osigurao vozilo samo pod uslovom da je parkirano u garaži i noću i danju – što ga u suštini sprečava da se koristi.

Pošto je to bio jedini način na koji smo mogli da pokrijemo automobil, ponuda je došla do iznenađujuće niskih 1483 dolara mesečno. Specijalizovane osiguravajuće kuće za entuzijaste bi verovatno bile vaša bolja opcija za ovakvo vozilo – i iskreno, očekujte da će premija osiguranja biti mnogo veća.

Kako se vozi Maserati Kuattroporte?
Pre nego što vožnja i počne, Kuattroporte iskustvo je ono koje treba uživati. Više od pukog transporta, Trofeo čini spektakl svake vožnje. Od visine vrata do opojnog mirisa kože u unutrašnjosti, vlasništvo nad Maseratijem obuhvata više od samog dolaska na odredište.

Dodirnite dugme za pokretanje i čuće se jaka, ali tiha tutnjava V8 koja ispunjava vazduh. U praznom hodu automobil je tih i uglađen, a u saobraćaju jedva da je glasniji od običnog Kuattroportea. Međutim, gurnite jače i fantastičan V8 šum će ispuniti kabinu – nikada grubo i nikada neotesano.

Volan je zanimljiva mešavina velikog prečnika i uskog oboda, ali balans funkcioniše. Zajedno sa izuzetno povezanim prednjim točkovima, ali iznenađujućom količinom pomoći, velika limuzina se skuplja oko vas i oseća se lagano na nogama.

Tamo gde sam očekivao (možda se plašio) da će vožnja biti poskočna, oštra ili neoprostiva, stvarnost je sasvim drugačija. Čvrsti podtonovi odaju ružnu stranu neuređenog asfalta, ali Trofeo ima tendenciju da klizi preko više nesavršenosti puta.

Prebacivanje režima vožnje sa Normal na Sport takođe ne poništava stvari. Upravljač se malo učvršćuje i vožnja je odlučnije regulisana, ali na kraju ostaje ista fluidnost od ugla do ugla, uz malo dodatnog ohrabrenja da spojite krivudavi put.

Najbolje od svega, povećanjem režima vožnje, V8 tutnjava postaje izraženija. Sportski režim ga čini mrzovoljnim u praznom hodu, sa visinom koja raste kao i broj obrtaja, iako ni u kom trenutku ne probija zvučnu podlogu sa čvrstim ivicama ili hevi metal.

3,8-litarski tvin-turbo V8 motor nalazi se na istoj grani porodičnog stabla kao i V8 motori koji se nalaze u Ferrarijevom asortimanu. U ovoj aplikaciji je podešen na 433kV i 730Nm – tako manje snage i obrtnog momenta u poređenju sa 530kV/770Nm 3,9-litarskog modela F8 Tributo.

Tu je mišićni automobil, a ne sportski automobil koji se oseća na niskom nivou sa mišićima koji nisu u praznom hodu što čini Trofeom lakim za rukovanje po gradu, iako je i dalje prilično zastrašujući sa količinom snage na slavinu.

Savijte desnu nogu i biće jasno da je tvrdnja od 0–100 km/h od 4,5 sekundi otvoreno i lako dostupna. Za puteve koje sam prešao na ovoj vožnji, krivudavim, sa tesnim mestima i čistačima, motor je sama sebi nagrada. Trenutačno reaguje, brzo se okreće i neverovatno je za slušanje dok radi.

Poslednja super limuzina sa pogonom na zadnje točkove od 430+kV koju sam bacio na brzinu, Mercedes-AMG S63, osećao se kao da mu je očajnički potreban pogon na sve točkove da bi smirio svoj neraspoložen odnos sa asfaltom. Kuattroporte ne može biti drugačiji, sa mnogo staloženijom zadnjom osovinom, mirnijim, ali ne manje trenutnim usponom u opsegu obrtnog momenta, i ljupkim staloženim upravljanjem koji se približava granici.

Ako ništa drugo, ZF automatik sa osam brzina može biti – u nekim situacijama – previše nežan. Ne može da ispali one vrste menjanja stepena prenosa u deliću sekunde koje može da radi auto sa dvostrukim kvačilom. Ipak, uz svu svoju ljubaznu toleranciju prema kretanju kroz gradski saobraćaj, veoma oprašta.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button