fbpx
Uncategorized

Pregled Maserati Grecale Trofeo 2023

2023 Maserati Grecale Trofeo
Ako ste nešto poput mene, još uvek dovodite u pitanje legitimnost brzih SUV-ova. Možda je „legitimnost“ pogrešna reč? Možda je ‘nužnost’ prikladnija? U tome, da li su nam zaista potrebni?

Većina nas je sada nevoljko prihvatila da su proizvođači sportskih automobila trajno ušli u redove proizvodnje SUV-a. Pišem ‘većina’ od nas, jer neki žestoki fanovi još uvek mrze celu ideju. Međutim, većina nas, čak i entuzijasti, shvatili su to kao neizbežno.

U stvari, zavirite u garažu bilo koje kuće u kojoj živi 911 i verovatno ćete videti Macana ili Caiennea koji dele garažni prostor. Dakle, čini se da su čak i kupci unutar brendova to takođe prihvatili, a svi znamo priču o SUV-u koji štedi slaninu 911, naravno. Ipak bih voleo da Ferrari i Lamborghini ne prave terence…

Međutim, brzi terenci, zaista brzi terenci, još su jedan korak na evolucionom putu. Zašto je nekome potreban brzi SUV? Da, shvatam da u Australiji nikome ne treba ništa brzo, ali sportski automobil ili superautomobil je dizajniran prvenstveno da uradi jednu stvar veoma dobro. Idi brzo. I, po pravilu, oni se izuzetno dobro snalaze u tom zadatku.

Međutim, SUV je, i možda će uvek biti, automobilski ekvivalent švajcarskom nožu. Već je potrebno da se odrasli (ili roditelji i deca) udobno smesti, nosi njihov prtljag, vozi se razumno udobno, bavi se svakodnevnim obavezama, koristi što je moguće manje goriva da obavi posao i pruži svakodnevnu praktičnost, brzi SUV ima dodat uslov.

Mora da bude u stanju da uradi sve to, a zatim da se uhvati u koštac sa krivim zaostalim putem – ili po tom pitanju – kompetentno. U stvari, ne postoji drugo vozilo koje treba da savlada toliko mnogo različitih talenata (na stranu Autobiografija Range Rovera) od brzog SUV-a.

Čak i sada, sa tehnološkim i inženjerskim skokovima, čini se da je most predaleko, a u prošlosti smo se zatekli da vam predlažemo da kupite jeftin dnevni vozač i sportski automobil za isti novac kao jedan istinski brzi SUV. Ako ste imali 180 hiljada da potrošite, možete kupiti ogroman sportski automobil za, recimo, 150.000 dolara i iskoristiti novac koji vam je preostao da biste kupili svoj zaobilazni automobil. Nije tako glupo kao što ideja može izgledati.

Međutim, postoje izuzeci – a Porsche Macan je oduvek bio jedan od njih. Caienne je brz, ali Macan je svuda lakši, okretniji i oštriji u pogledu performansi. Mercedes-Benz GLC63 AMG je drugi, kao i BMV Ks3 M Competition. Pa ipak, u odnosu na noviju konkurenciju, Macan i dalje postavlja standard.

Maserati Grecale je u ovoj pucnjavi u stilu špageti vesterna. Moderan, sva razmetljivost i razmetljivost, i eksplozija moći pod kožom, koja preti da uništi konkurenciju jednim udarcem mrtvog oka. Ko bi pomislio u danima slave da će se Maserati i Porsche boriti u zoru u SUV pucnjavi? Verovatno niko.

Koliko košta Maserati Grecale u Australiji?
Nema sumnje da je Grecale zapanjujući u stilu. Iz bilo kog ugla, ovo je prelep SUV sa svim stilom i suptilnošću dizajna koje očekujemo od italijanskog proizvođača.

Na putu, on će biti oštar u bilo kojoj kompaniji, i izgledaće jednako kao kod kuće u vrhunskom hotelskom sobaru, kao i na seoskom putu.

Asortiman Grecale 2023 je jednostavan, sa tri modela koje možete izabrati u zavisnosti od vašeg budžeta. Naravno, ne postoji takva stvar kao što je ‘jeftin’ Grecale, a asortiman se otvara sa GT-om, koji počinje od 114.900 dolara pre troškova na putu. Sledeće, tu je korak do Modene, koja traži 135.900 dolara pre troškova na putu.

Konačno, tu je Trofeo – italijanski za trofej – koji ovde testiramo, koji počinje od 174.900 dolara pre troškova na putu. Koja je onda cena pravilnog brzog SUV-a? 174.900 dolara pre troškova na putu je jednostavan odgovor na to pitanje.

U ponudi su i fantastične performanse. Da budemo precizni, blago detonirana verzija motora MC20 Supercar, sa mokrim karterom umesto sa suvim karterom, i deficitom od 73 kV. Međutim, 390kV i 620Nm predstavljaju veliku isporuku snage i obrtnog momenta za pogon SUV-a od dve tone.

0–100 km/h traje samo 3,8 sekundi – više o tome kasnije – a porodična istorija koja ga povezuje direktno sa MC20 znači da performanse Grecale-a nisu ništa za kihanje. Maksimalna brzina je ograničena na 285 km/h.

Ipak, ne plaćate samo motor. Trofeo dobija i druge dodatke opreme, ne samo da bi pružio luksuz koji kupac očekuje, već i da bi se nosio sa dodatnom snagom i performansama u ponudi. Trofeo stoga ima veće kočnice, prilagodljivo vazdušno vešanje podesivo po visini, zadnji diferencijal sa elektronskim zaključavanjem i četiri režima vožnje.

„Manji“ Grecale modeli dobijaju tri – Comfort, GT i Sport – ali Trofeo dobija dodatni režim Corsa. On izoštrava odziv gasa zajedno sa menjanjem stepena prenosa i odzivom na kočenje, dok takođe podešava elektronske sisteme vuče i stabilnosti kako bi omogućio vozaču da kontroliše veći deo akcije.

Ako kupite početnički Maserati Grecale GT, standardne karakteristike uključuju 19-inčne aluminijumske felne, LED farove/zadnja svetla, dvozonsku kontrolu klime, ulazak i pokretanje bez ključa i kvalitetan audio sistem sa 14 zvučnika. Dođite do Trofea, međutim, i dobićete 21-inčne točkove sa stepenicama, prednja sedišta podesiva u 14 smera sa memorijom i grejanjem, panoramski krov, obloge od karbonskih vlakana, premium kožne obloge, trozonski klima uređaj i električna vrata prtljažnika.

Naš tester je opremljen opcijama uključujući vrhunsku boju, Tech Assistance Pack, crne kočione čeljusti i još snažniji vrhunski audio sistem. Možete videti analizu cena sa tim opcijama dodatim u tabeli ispod.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button