fbpx
Uncategorized

Pregled Kia Niro EV S 2023

2023 Kia Niro EV S
Nije tajna da je prodaja električnih vozila (EV) u porastu u Australiji, a mali SUV Kia Niro EV iz 2023. je jedan od najnovijih modela koji imaju za cilj da preseku deo tržišta.

Auto koji ovde vidite je druga generacija Nira lansiranog u Australiji prošlog meseca. Prva generacija je krenula u prodaju u Evropi 2017. godine, ali nije stigla u Australiju do sredine 2021. godine.

Čini se da je to bila neka vrsta zagrevanja za ovaj novi model od temelja, koji ima veći i futurističkiji dizajn – iznutra i spolja – i zasnovan je na novim osnovama.

U spektru električnih automobila, Kia Niro EV je među konvencionalnijim ponudama i zasnovan je na platformi koja se deli sa Hiundai i Kijinim modelima na benzin, a ne na namenskom električnom automobilu kao što je Tesla i drugi noviji automobili.

Novi Kia Niro je dostupan sa hibridnom ili električnom energijom lokalno – za Australiju više nema plug-in hibridne opcije, za razliku od odlazećeg modela – u izboru između dve specifikacije, S i GT-Line.

Sa oko 75 do 100 automobila koji dolaze u Australiju svakog meseca, Kia očekuje da će električni model vremenom biti jači prodavac. Početna potražnja ukazuje da je GT-Line klasa popularnija.

Koliko košta Kia Niro EV S 2023 u Australiji?
Niro EV je manji pratilac popularnog, rasprodanog Kia EV6 električnog automobila, sa velikim delom svog unutrašnjeg dizajna i tehnologije – ali upakovan u malu karoseriju SUV-a, otprilike iste veličine kao Kia Seltos na benzinski pogon.

Međutim, napredna tehnologija i novi izgled imaju svoju cenu. Dok osnovni Niro hibridni asortiman počinje od 44.380 dolara plus troškovi na putu, najjeftinija karta za električni model je 65.300 dolara plus troškovi na putu. Sa premium farbom i uključenim svim državnim dažbinama, naš testni automobil košta više od 71.000 dolara za vožnju (u Novom Južnom Jugu) pre bilo kakvih poreskih podsticaja ili gotovinskih popusta.

Ta cena – koja je 7000 dolara manja od vrhunske EV GT-linije (72 100 dolara plus troškovi na putu) – pozicionira Niro EV S pored neke jake konkurencije, uključujući Teslu, najprodavaniji brend električnih vozila u zemlji .

Nirov rival iz Kijine sestrinske kompanije Hiundai – mali SUV Kona Electric slične veličine – košta oko 5000 dolara manje (60 500 dolara plus troškovi na putu) u ekvivalentnom obliku Elite Ektended Range.

Kineski BID Atto 3 i MG ZS EV nude više funkcija (ali manji domet vožnje, u slučaju MG-a) za manje od 50.000 dolara vožnje u većini država.

Tesla Model 3 limuzina je na listi za 65.500 dolara plus troškovi na putu – a čak i kada se dodaju naknade za narudžbu/isporuku i vladine naknade, jeftinija je od Niroa po ceni od 68.300 dolara za vožnju (u Novom Južnom Jugu). Veći srednji SUV Tesla Model I je bliži 75.000 dolara na putu.

Osnovni Kia EV6 Air košta oko 7000 dolara više od Niro EV S – ali je veći, bolje opremljen, može ići dalje sa punim punjenjem i brže ubrzati. Međutim, red za jednu od ovih proteže se i do dve godine.

Kompletna lista standardne opreme je detaljno opisana u našem vodiču za cene i specifikacije ovde, mada se ističe 8,0-inčni ekran osetljiv na dodir sa bežičnim Apple CarPlai/Android Auto, 10,25-inčni ekran instrumenta, sedišta od tkanine / veštačke kože, kontrola klime, električni vozačevo sedište i 17-inčne aluminijumske felne.

Međutim, artikli kao što su LED farovi, sedišta sa grejanjem/ventilacijom, bežični punjač za telefon i satelitska navigacija su ekskluzivni za GT-Line.

Može li Kia Niro EV S iz 2023. opravdati svoju cenu? Hajde da saznamo.

Koliko prostora 2023 Kia Niro EV S ima unutra?
Iako je Kia Niro klasifikovan kao mali SUV – i oseća se kompaktno na putu – nije mali iznutra.

Vozačevo sedište sa električnim podešavanjem u osam smerova i volan presvučen veštačkom kožom, podesiv nagibom i dohvatom olakšavaju pronalaženje udobnog položaja za vožnju, a ima dosta prostora za glavu i laktove, čak i za više vozače.

Prednja sedišta su udobna na dužim putovanjima – bez tesnih mesta ili bolnih tačaka – a tkanina i veštačka „koža“ koja ih obrađuje izgledaju, osećaju se i dišu bolje nego što biste očekivali.

Niro-ova kontrolna tabla crpi nagoveštaje većeg električnog automobila Kia EV6 i porodičnog SUV-a Sportage, sa zakrivljenom pločom koja integriše par ekrana koji se lako čitaju i nalaze na dohvat ruke vozača.

Dok ekrani pune veličine izgledaju glatko kod vodećeg modela GT-Line, manji ekran za informacije i zabavu od 8,0 inča, mat-crni plastični okvir i prazna dugmad ispod u S-u podsećaju vas da je ovo početni model. Panel osetljiv na dodir ispod ekrana za informacije i zabavu je dobre veličine, sa dugmadima dovoljno velikim da ih dodirnete dok ste na neravnom putu.

Fizički točkići se nalaze sa obe strane panela – ali morate da pritisnete malo dugme na dodir da biste ih prebacili sa njihove primarne svrhe kontrole jačine zvuka i podešavanja kako bi podesili klima-uređaj. To je samo mala smetnja, ali to znači da morate da skrenete pogled sa puta duže nego što je idealno.

Dvozonski klima-uređaj, ulazak bez ključa i pokretanje pritiskom na dugme su standard u svim Niro EV. Ostatak kabine je mešavina tvrde plastike i neke tkanine meke na dodir.

Skladište je dobro napred, sa dva držača za čaše, velikom otvorenom korpom za skladištenje i ležištem ispred mjenjača u kojem se nalazi 12-voltna utičnica i USB-A i USB-C portovi. Osim pretinca za rukavice, jedini zatvoreni prostor za odlaganje je kanta na centralnoj konzoli – i to na manjoj strani.

Jedna zamerka: Niro S je jedini model sa bežičnim Apple CarPlai-om i Android Auto-om, ali je ujedno i jedini koji nema bežični punjač za pametne telefone.

Prostor na zadnjim sedištima je dobar, sa dovoljno prostora za glavu i noge iza mog vozačkog položaja od 183 cm i dobrom vidljivošću zahvaljujući pravoj liniji prozora. Pod je ravan, što poboljšava doživljaj za srednjeg putnika, iako baterija ispod poda ugrožava prostor za prste ispod prednjih sedišta. Baza sedišta bi takođe mogla da uradi nešto više skulpture.

Putnici u drugom redu imaju pristup USB-C portovima na ivici prednjih sedišta, preklopivom centralnom naslonu za ruke sa još dva držača za čaše, ISOFIKS pričvrsnim tačkama bezbednosnog sedišta za decu na spoljnim sedištima, džepu za mapu na sedištu suvozača i pozadi ventilacioni kanali.

Sva četiri džepa na vratima su dovoljno velika da mogu da prime flaše vode od 600 ml.

Iza ručnih vrata prtljažnika (električna vrata prtljažnika su ekskluzivna za GT-Line) je prtljažnik od 475L, koji se proširuje na 1392L sa preklopljenim zadnjim sedištima u odnosu 60:40. To je jedan od većih tovarnih prostora u klasi malih SUV-ova, uz pomoć podesivog poda na dva nivoa kako bi se maksimizirao prostor ili lakoća utovara – iako je kompromis nedostatak rezervnog točka, sa kompletom za popravku.

Karakteristike specifične za Niro EV uključuju prednji deo za skladištenje – iako mali, kapaciteta 20L – ispod haube i utičnicu za struju (poznatu kao vozilo za utovar ili V2L) ispod zadnjih sedišta, što vam omogućava da punite računar ili napajajte drugi mali električni uređaj iz akumulatora automobila.

Da li Kia Niro EV S 2023 ima Apple CarPlai?
Niro EV S se iznutra razlikuje po centralnom ekranu osetljivom na dodir od 8,0 inča – umesto 10,25-inčnog ekrana GT-Line – sa bežičnim Apple CarPlai-om, bežičnim i žičnim Android Auto-om i digitalnim radiom.

Softver je jednostavan za korišćenje, sa jasnom (ako osnovnom) grafikom i dovoljnom procesorskom snagom za pokretanje Apple CarPlai-a ili Android Auto-a. Međutim, sistem počinje da pokazuje svoju starost – proširio se na Kijinu ponudu, uključujući i Picanto od 16.000 dolara – i nedostaje mu satelitska navigacija.

Bežični Apple CarPlai je prilično dobro funkcionisao tokom naše nedelje sa automobilom, pao je jednom i samo na nekoliko sekundi. Opcija ožičenog povezivanja kao rezervne kopije bila bi jednostavno rešenje, ali Kijin sistem dozvoljava samo bežično CarPlai povezivanje (iako bežično i ožičeno za Andoid Auto).

Ispred vozača je 10,25-inčni digitalni displej instrumenata. Iako ne možete da promenite njegov izgled, prebacivanje između režima Eco, Normal i Sport (kao i Sneg) menja šemu boja – sa glatkim animacijama i bez kašnjenja – i sve ključne informacije o vožnji se prikazuju ili podrazumevano ili pritiskom na dugme daleko.

Zvučni sistem sa šest zvučnika u Niro EV S trebalo bi da bude dovoljno moćan za većinu vozača, mada će audiofili želeti da nadograde na EV GT-Line, koji ima stereo sa osam zvučnika sa Harman Kardon brendom.

Niro EV S takođe propušta podršku GT-Line za Kia Connect ‘telematics’ uslugu, koja nudi unapređene sisteme za navigaciju i prepoznavanje glasa, kao i aplikaciju za pametni telefon sa daljinskim zaključavanjem/otključavanjem, lokacijom vozila, dometom i funkcijama punjenja , među drugima.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button