fbpx
Uncategorized

Porše vozi u Formulu 1 sa Red Bullom

Porše je samo nekoliko nedelja od potvrde svog povratka u trke Formule 1 sa 50 odsto učešća za Red Bul Racing tim.

Nakon višemesečnih glasina i spekulacija, uključujući Audija, brata i sestre Volksvagen Grupe, očekuje se da će Porše potvrditi svoj plan za Formulu 1 u prvoj nedelji avgusta.

Čvrsti detalji ugovora izašli su iz najneverovatnijeg izvora, Maroka, nakon što su Porše i Red Bul bili primorani da podnesu dokumente protiv konkurencije u velikom broju zemalja, uključujući tu afričku državu.Dokumenti u Maroku otkrivaju desetogodišnje partnerstvo između Poršea i Red Bula, koje uključuje polovičan udeo u tehnološkom odeljenju Formule 1 kompanije za energetska pića i F1 timu, prema informacijama koje je objavio magazin Autosport u Velikoj Britaniji.

Takođe se očekuje da će Porsche postati dobavljač motora za potpuno novi hiperautomobil Red Bull, RB17, koji će biti automobil fokusiran na stazu za superbogate, pokretan V8 hibridnim sistemom.

Kao što je ranije objavljeno, Audi takođe razmatra svoje prvo učešće u Formuli 1 nakon decenija uspeha u trkama sportskih automobila u Le Manu i raznim kategorijama turističkih automobila.Dokumenti u Maroku otkrivaju desetogodišnje partnerstvo između Poršea i Red Bula, koje uključuje polovičan udeo u tehnološkom odeljenju Formule 1 kompanije za energetska pića i F1 timu, prema informacijama koje je objavio magazin Autosport u Velikoj Britaniji.

Takođe se očekuje da će Porsche postati dobavljač motora za potpuno novi hiperautomobil Red Bull, RB17, koji će biti automobil fokusiran na stazu za superbogate, pokretan V8 hibridnim sistemom.

Kao što je ranije objavljeno, Audi takođe razmatra svoje prvo učešće u Formuli 1 nakon decenija uspeha u trkama sportskih automobila u Le Manu i raznim kategorijama turističkih automobila.Prvobitno se očekivalo da Porše objavi svoj povratak na Grand Prik na domaćoj trci Red Bulla, VN Austrije na Red Bul Ringu u junu, ali je došlo do kašnjenja potrebnih odobrenja FIA-e, upravnog tela svetskog motosporta.

Porscheov dogovor se okreće oko isporuke hibridnih pogonskih agregata za Red Bull kada nova pravila o motorima F1 stupe na snagu 2026.

Red Bull Racing i njegov sestrinski tim, AlphaTauri, trenutno rade sa Hondinom snagom, ali japanski proizvođač se povukao iz Formule 1 — nakon što je zatvorio sopstveni tim krajem 2008. — i operacija pogona je prebačena na Red Bul.Potpuni detalji propisa za 2026. se još uvek raspravljaju u Formuli 1, ali se očekuje da će automobili nastaviti sa nekim oblikom motora sa turbopunjačem i hibridnim sistemom pojačanja, iako verovatno sa obnovljivim „zelenim“ gorivom.

Veruje se i da Porše vidi priliku za profit kroz vlasništvo nad timom za Grand Prik, pošto popularnost sporta buja — čemu je u velikoj meri pomogao televizijski program Drive to Survive na Netflik-u.

Nove trke žure da se pridruže svetskom šampionatu, nakon uspeha na inauguracionoj Velikoj nagradi Majamija ranije ove godine, sa Las Vegasom na vrhu liste.Motorsport je deo Poršeovog DNK od osnivanja kompanije i najuspešniji je proizvođač u istoriji Le Mana, sa 19 pobeda, uključujući i poslednji uspeh sa 919 hibridom 2017.

Ali imao je mešovite rezultate u Formuli 1, obezbeđujući trke i V6 turbo motore koji su osvajali titulu McLaren timu ranih 1980-ih, ali je potom podbacio sa prekomernom težinom V12 motora za Footvork-Arrovs tim 1990-ih.

Poršeova odluka da se vrati u Formulu 1 sa aktuelnim svetskim šampionima dovešće ga u direktnu konkurenciju sa brojnim drugim velikim proizvođačima automobila, na čelu sa Mercedes-AMG-omTakođe prekida veze Red Bull Racing-a sa Aston Martinom, nakon što je razvila glavni hiperautomobil britanske kompanije, Valkirie, i pokrenula svoj brend na Red Bull F1 automobilima pre 2021. godine.

Mercedes-AMG je bio dominantna sila u hibridnoj eri trka za Veliku nagradu sve dok ga prošle godine nije izbacio Red Bul – a takođe se borio kroz prvu polovinu sezone 2022. sa automobilom koji je nadmašio Red Bul i Ferrari.

Čak i tako, ide bolje od Alpine — trka za Reno — Alfa Romeo i Aston Martin, koji se bore samo u veznom redu protiv kompanije sportskih automobila Meklaren.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button