fbpx
Automobili

Porsche i Dodge čine potrošače najsretnijim, prema J.D. Pover

Najnovija serija automobila, kamiona, SUV -ova i crossovera privlačnija je nego ikad, prema najnovijoj studiji J.D. Pover -a o automobilskim performansama, izvršenju i rasporedu (APEAL). Istraživačka firma zaslužan deo poboljšanja pripisuje nekolicini potpuno novih i potpuno redizajniranih modela kao što su Nissan Makima, BMV serije 4 i Toiota Sienna-kao i novom, potpuno električnom Ford Mustang Mach-E.

Među proizvođačima Porsche i Dodge su izašli na prvo mesto.

Tamo gde se Poverova početna studija kvaliteta, objavljena krajem prošlog meseca, fokusira na probleme sa novim vozilima, američka studija APEAL 2021. pita vozače o stvarima koje im se dopadaju u njihovim novim vozilima. U brojnim slučajevima, privlačna vozila koja imaju pregršt „stvari krenulih naopako“ dobro se ocjenjuju ako ispune ono što su kupci najviše željeli.

Još privlačniji novi modeli
„Jedan od najvećih faktora koji je doveo do poboljšanja industrije ove godine je uvođenje nekoliko izuzetno privlačnih novih modela“, rekao je David Amodeo, direktor globalne automobilske industrije u J.D. Pover. „Nova lansiranja pokazuju da proizvođači automobila postaju još bolji u postizanju emocionalnih okidača kupaca.“

Studija APEAL traži od vlasnika da ocene svoja vozila kasnih modela prema 37 atributa koji se kreću od performansi do stila, kao i po nivou udobnosti i ushićenja koje osećaju za volanom.

Tokom godina, luksuzni brendovi tradicionalno su zauzimali prvo mesto na listi, a Porsche je ove godine ušao sa rezultatom 882 boda od 1.000. Nemački proizvođač automobila je višegodišnji lider APEAL -a, ali ove godine Dodge je izjednačio igru. Proizvođač mišićnih automobila u Detroitu takođe je brzo napredovao u Inicijalnoj studiji kvaliteta (IKS), postavši prvi domaći brend u istoriji koji je vodio 2020. godine, a ove godine na drugom mestu.

Mainstream Brands Close In
Sve u svemu, premium brendovi i dalje prednjače u studiji APEAL 2021. godine, sa prosečnim rezultatom 864. Ali jaz se poslednjih godina smanjuje, pri čemu su glavni modeli poput Dodgea zaostali samo 19 bodova, na 845.

I za razliku od IKS-a, gde je bilo velikih praznina između modela sa najvišim i najnižim rangom, svaki pojedinačni proizvođač automobila- premium i mainstream- osvojio je preko 800 bodova.

Međutim, Chrisler je bio najniže rangirani brend u celoj studiji, sa ocenom od 826 bodova. Takođe je poslednji put trčao u IKS -u. Acura i Infiniti, izjednačeni sa rezultatom 842, nalaze se na dnu liste vrhunskih marki.

Proglašeni pobednik: Porsche. Najbolji strelac: Tesla
Dok je Porsche bio proglašen pobednikom premium segmenta u ovogodišnjoj studiji APEAL (izjednačavajući se sa vodećim liderom Dodgeom), Tesla bi vodio sa rezultatom 893, čak i sa gubitkom od tri boda u odnosu na prošlu godinu. Ali pod tim brojem postoji zvezdica. Kalifornijski proizvođač automobila odbija da omogući kupcima JD Pover -a pristup u 15 država, pa su njegovi podaci nepotpuni i zasnovani su na rezultatima iz samo 35 država.

Isti je slučaj sa IKS -om gde je Tesla zauzeo treće mesto na dnu zbog širokog spektra pitanja kvaliteta. Ali Tesla pruža dobar primer kako kupci mogu da zanemare nedostatke sve dok njihova vozila imaju mnogo zadovoljavajućih osobina, kao što su snažan dizajn, dobre performanse i, sa električnim vozilima, veliki domet.

Mustang Mach-E čisti EV segmente
Fordov Mustang Mach-E očigledno je ostavio pozitivan utisak kod kupaca, novi, potpuno električni krosover pobedio je konvencionalne modele poput drugoplasiranog Nissan Roguea i Mazde CKS-5 u kategoriji kompaktnih SUV-ova. Mach-E je bio jedino električno vozilo na baterije koje je odlikovano u bilo kojem od 19 segmenata. Fordov najbolje prodavani Bronco Sport takođe je postigao dobar rezultat.

Iz perspektive proizvođača, General Motors je imao više pobednika u segmentu od bilo koje druge marke, sa ukupno pet, uključujući: Cadillac CT5, Chevrolet Blazer, Chevrolet Corvette, Chevrolet Tahoe i GMC Sierra HD.

BMV je bio iza, sa četiri pobednika: kupe i kabriolet serije 4 i SUV -i Ks4, Ks6 i Ks7.

Hiundai Motor Group imala je tri pobednika, ali su trio izgradili manji brendovi južnokorejskih proizvođača automobila: Genesis G80, Kia K5 i Kia Telluride. Nissan je takođe imao tri pobednika: Nissan Makima, Nissan Sentra i Nissan Versa.

Dodge, Honda, Jaguar Land Rover, Mercedes-Benz, Toiota i Volvo su proglasili po jednog pobednika u segmentu.

Dvostruki pobednici u pogledu APEAL -a i kvaliteta
Sedam modela vodilo je svoje segmente u studijama APEAL i IKS: BMV -ovi Ks4, Ks6 i Ks7, Cadillac -ov CT5, Chevrolet Corvette, Genesis ‘G80, Kijin Telluride i Nissan Makima. Makima se posebno isticala kao pojedinačno najviše rangirani model u obe studije, nešto što je Pover u izjavi opisao kao „izvanredno dostignuće“, posebno za mainstream vozilo.

Rezultati studije APEAL za 2021. godinu zasnovani su na anketama koje je popunilo 110.827 vlasnika novih vozila za 2021. godinu. Anketa je sprovedena između februara i jula ove godine.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button