fbpx
Automobili

Novozelandska premijerka dodaje svoj vozni park električnih automobila

Audijev E-tron uskoro će biti dodat u VIP flotu vlade Novog Zelanda. Jedan primer biće parkiran pored električnog automobila Hiundai Ionik premijerke Jacinde Ardern.

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern spremna je da pređe na električnu energiju za svoj ministarski automobil, sa BMV-a serije 7 na Audi e-Tron.

Iako će vlada NZ-a preuzeti tri Audi e-Trons za visoke političare i VIP goste, očekuje se da će dva biti sa sedištem u glavnom gradu Vellingtonu (na krajnjem jugu Severnog ostrva) – i bar jedan primer planirano je da bude dodeljena Auckland-u (udaljenom 650km, na krajnjem severu) u kući gđe Ardern, zajedno sa njenim ličnim vozilom, električnim automobilom Hiundai Ionik

Lokalno proizvedene limuzine Holden Caprice i Ford Fairlane decenijama su bili izbor političara u Australiji i na Novom Zelandu.

Međutim, s propašću lokalne proizvodnje automobila, političari iz obe zemlje vozili su se u BMV limuzinama, od kojih su mnoge na dizel.

Sada je električni Audi dodan u flotu vlade Novog Zelanda. Očekuje se da će se ostali čisto električni automobili dodati na vladinu listu podobnosti.

Veb lokacija motoringnz.com izveštava da se, uoči nedavnih izbora na Novom Zelandu, gospođa Ardern obavezala na 50 miliona NZ za kupovinu električnih autobusa, najavila politike za smanjenje emisija u saobraćaju i potvrdila podršku za Standard čistih automobila – koji će zahtevati uvoznike da se smanji prosečna emisija vozila koja stižu u zemlju.

Nejasno je da li je gospođa Ardern prvi globalni politički lider koji je imenovao malu flotu električnih limuzina kao službena vladina vozila za više ministre, međutim ona je verovatno među prvima.

Audi je odobreni vladin dobavljač voznog parka na Novom Zelandu već nekoliko godina, ali ne na ovom nivou.

U međuvremenu, Audi e-Tron se upravo pojavio u prodaji u Australiji, ali do sada je zabeleženo da je prodato samo dva desetina primeraka, dok ponuda još raste. Nejasno je da li se Audi e-Tron nalazi na australijskoj vladi na listi podobnosti za vozila.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button