fbpx
Automobili

Električna G-klasa dolazi “za nekoliko godina”, kaže šef Mercedes-Benz Cars-a

Konceptni rad je dobro i istinski započet za potpuno električnu verziju Mercedesovog omiljenog terenskog automobila.

Kupci Mercedes-Benza moći će da poseduju električnu G-klasu u “narednih nekoliko godina”, prema rečima izvršnog direktora Mercedes-Benz Cars i predsednika Daimler AG Ola Kallenius-a.

U razgovoru sa CarAdvice tokom konferencijskog poziva umesto otkazanog sajma automobila u Ženevi, gospodin Kallenius je rekao da je popularnost kultnog 4k4 “prevazišla” ostatak tržišta poslednjih godina.

„G-Vagen nadilazi sve segmente i gotovo logiku automobilske industrije, čini se da je to sopstvena kompanija, moglo bi se reći“, rekao je šef Mercedes-Benz Cars-a.

„Ljudi vole ovaj automobil, prošle godine smo imali rekordnu prodaju novog G kada smo pokrenuli kompletnu proizvodnju potpuno ažuriranog G.“

Gospodin Kallenius je prethodno potvrdio planove za verziju G-klase sa “nula emisija” i, ove nedelje, otkrio je da je koncepcijski rad za verziju EV u toku i zaista je u toku.

„Da, G će postati električni, pokrenuli smo konceptni rad za ovo, tako da ćete za nekoliko godina moći da idete na električni pogon i sa G“, rekao je gospodin Kallenius.

Prvobitno predstavljena 1979. godine, G-klasu su ranije mučile priče o prekidu, ali poslednjih godina beleži se rast prodaje koji je u suprotnosti sa globalnim trendovima.

Na primer, u 2019. godini globalna prodaja G-klase porasla je za više od 60 procenata, sa 34.912 isporučenih vozila što je zabeleženo povećanje od 13.000 jedinica u odnosu na rekord iz 2017. godine.

Prema najnovijim podacima VFACTS-a, u Australiji je 2019. prodato ukupno 300 automobila G-klase – iako je trenutno jedina nova generacija G-klase koja se ovde može kupiti Mercedes-AMG G63.

Pored G-klase, gospodin Kallenius je šire ponovio Daimlerovu posvećenost da postane potpuno neutralan prema ugljeniku.

Šveđanin je rekao novinarima da će u narednoj godini doći do “vrlo strmog pojačavanja elektrifikacije iz Mercedesa”, uključujući primenu “priključnih hibrida i 48-voltnih sistema u sve naše SUV-ove”.

U 2019. godini svaki treći prodati Mercedes-Benz bio je terenac, predvođen prodajom novih GLC i GLE.

„Doneli smo vrlo jasnu odluku – kao opšte mentalno prebacivanje prekidača – da će savremeni luksuz biti održiv“, rekao je gospodin Kallenius.

„Idemo prema CO2 neutralnom, ne postoje„ ako “ili„ ali “, a sada samo pričamo o tome koliko brzo možemo doći, tehnologijama i ekonomskom uticaju ovoga.”

Gospodin Kallenius je obećao čitav niz novih električnih i priključnih hibridnih automobila u narednim godinama, sa ciljem povećanja obima kako bi se “ubilo blagodati razmera”.

„Pojačavamo se … U narednih nekoliko godina brzo ćemo predstaviti čitav niz električnih vozila“, rekao je gospodin Kallenius.

„Istina je da je struktura troškova električnih vozila viša od one na koju smo navikli kod vozila na bazi sagorevanja. [Ali] osećamo kako se obim povećava, sa desetina hiljada vozila na stotine hiljada vozila, možemo da započnemo ubiranje blagodati razmera.

„Potpuno smo se posvetili pisanju poglavlja o električnoj energiji.“

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button