fbpx
Uncategorized

Dobre vesti za vreme čekanja za Toiota RAV4 Hibrid – ako ste na začelju

Kupci Toiote RAV4 Hibrid u Australiji koji čekaju duže od 12 meseci da preuzmu isporuku svog novog automobila uskoro će se naći na prvom mestu, pošto je auto gigant konačno pokrenuo zakasnelu reviziju svog pogrešnog procesa raspodele vozila.

Prosečno vreme čekanja na Toiota RAV4 Hibrid u Australiji obično prelazi 18 meseci do dve godine, i to već nekoliko godina.

Uprkos porastu do rekordnog nivoa proizvodnje – sa montažnim linijama i dobavljačima delova koji rade prekovremeno – Toiota i dalje ne može da prati neviđenu potražnju kupaca.

Deo razloga za duga kašnjenja – i neizvesne datume isporuke – bio je pogrešan sistem dodele vozila Tojote u Australiji koji ne funkcioniše nužno po principu „prvi dođe, prvi uslužen“.

Različiti Toiotini dileri dobijaju različite alokacije – u zavisnosti od njihovog obima prodaje – ali kupci nemaju načina da znaju gde se nalaze u nacionalnom redu, već samo gde su rangirani u redu dilera.

Ostale automobilske kompanije takođe imaju istu dilemu, i iste nejasne procene o datumima proizvodnje i isporuke.

Tojota – i druge automobilske kompanije – generalno ne žele da usvoje sistem raspodele isporuke „prvi dođe, prvi usluženi“, jer može da kazni privatne kupce tako što će ih gurati dalje u redu iza velikih porudžbina voznog parka.

Sistem „prvi dođe, prvi uslužen“ takođe može da funkcioniše protiv kupaca u regionalnim oblastima, jer seoski dileri uglavnom ne prodaju toliko vozila kao velegradski trgovci.

Prema starom sistemu raspodele, Toiotini dileri u Australiji našli su se u redu za automobile – boreći se protiv rivalskih Toiotinih dilera za zalihe u salonima – a kupac nije ništa mudriji kada će njihovo novo vozilo biti napravljeno, a kamoli isporučeno.

Sada, nakon više od dve godine pritužbi koje su emitovane na društvenim mrežama – i putem direktnih povratnih informacija od frustriranih kupaca Tojoti u Australiji – kompanija je objavila svoju najveću do sada promenu u procesu dodele za Toiota RAV4 Hibrid.

Šef prodaje i marketinga Tojote u Australiji, Šon Henli, rekao je za Drive da promene neće iznenada značiti da će kupci na kraju reda sutra dobiti svoje automobile – ali će im se dati prioritet i biće im dodeljeno vozilo kao što pre.

„Od maja do decembra (ove godine) počinjemo da donosimo prilično značajne količine proizvodnje“, rekao je gospodin Hanli.

„Jedna od stvari koje smo sada bili u mogućnosti da olakšamo je da gledamo na ta duga vremena čekanja na osnovu korisnika po mušteriji, i pokušavamo da odredimo prioritete gde možemo da dobijemo (vozilo) podudaranje, da dobijemo te automobile , posebno za kupce koji čekaju duže od 12 meseci.

„Da li to znači da će (kupci) sutra dobiti svoje automobile? Ne. Ali sada radimo sa našom mrežom dilera… da bismo dali prioritet kupcima koji su najduže čekali, ako i kada automobili postanu dostupni.”

Toiotinim dilerima širom Australije ove nedelje je savetovano da automobili za sve porudžbine koje su otkazane moraju da budu vraćene u nacionalnu grupu vozila kako bi se ponovo dodelile ostatku mreže.

Viši izvršni direktor Tojote u Australiji rekao je da novi sistem raspodjele znači pomak od prethodnog procesa „fer podjele“ koji nije isporučivao automobile po principu „prvi dođe, prvi uslužen“.

„Kao i uvek radimo sa fabrikom i našim dilerima kako bismo što bolje smanjili vreme čekanja, ali potražnja je sada glavni faktor produženog vremena čekanja, fabrika je već neko vreme pojačala proizvodnju.

Iako je revizija procesa raspodele dugo kasnila, gospodin Henli je rekao da će promene biti primenjene „od ovog meseca“.

„Očekujemo da će tokom (narednih) sedam meseci kupci na kraju reda videti promenu. Nećemo moći da očistimo 100 odsto banke naloga, ali se nadamo da ćemo pomoći onim klijentima koji su čekali. najduži.”

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button