fbpx
Uncategorized

2023 Nissan Ariia: Brza vožnja

Nissan Ariia 2023
Pričajte o tome da kasnite na svoju zabavu. Nakon što je prvi put predstavljen 2020. godine, a na nekim tržištima je u prodaji od 2021. godine, Australijanci tek treba da vide Nissan Ariia, prvi električni SUV japanskog brenda, na našim putevima ili u lokalnim salonima.

U stvari, Australija tek treba da dobije datum dolaska zakačen u kalendar za ovu sledeću generaciju Nissan SUV-a.

Posebno je čudno, kada se uzme u obzir pionirska uloga koju je Nissan Leaf imao u uvođenju potpuno električnog pogona na automobilsku scenu. Ne samo u Australiji, već i širom sveta.

Međutim, bolje ikad nego nikada, a Nissan Ariia će stići na rastuću scenu električnih automobila u Australiji, sa dosta prostora za obim prodaje.

A ni to neće biti nišan igrač, kaže Nissanov regionalni direktor Gijom Kartije.

Za razliku od ograničenog broja Kia EV6 i Hiundai Ionik 5 serije, Nissan obećava da će Ariia stići u Australiju sa dobrim obimom prodaje.

Međutim, dosta je brbljanja. Imali smo priliku da iskusimo Nissan Ariia, i nismo mogli a da ne budemo impresionirani onim što se nudi.

Šta znamo o Nissanu Ariia do sada?
Bez ijednog australijskog modela dostupnog za gledanje, umesto toga nam je predstavljeno nekoliko Ariia iz Ujedinjenog Kraljevstva, gde je dostupan od 2022.

I ovo iskustvo sa pogonom je bilo relativno kratko, pa smo ovu recenziju zadržali u takozvanom „formatu brzog diska“. Za one koji žele više informacija, kliknite ovde da vidite sve što smo pokrili o Ariia do sada.

Dok Nissan još uvek radi na specifičnim australijskim specifikacijama, možemo da dobijemo inspiraciju o tome šta bismo mogli dobiti od britanskih specifikacija.

U Blightiju, Ariia je dostupna sa tri različite konfiguracije pogona. Najpovoljniji koristi bateriju od 63 kVh, sa pogonom na prednje točkove i predviđenim dometom od 402 kilometra. Maksimalna snaga ovog modela je 160kV i 300Nm.

Sledeći na lestvici pogonskog sklopa je model dugog dometa sa baterijom od 87 kVh, koji takođe ima pogon na prednje točkove i prošireni domet vožnje do 529 kilometara. Snaga se povećava do 178 kV, dok obrtni moment ostaje stabilan na 300 Nm.

Na vrhu stabla je model E-4orce sa pogonom na sve točkove, koji dobija istu bateriju od 87 kVh, ali dva elektromotora proizvode kombinovanu snagu od 225 kV. Obrtni moment se takođe udvostručuje, na 600 Nm. Domet je određen na 500 km.

Ono što vozimo je u sredini: pogon na prednje točkove sa velikom baterijom i 178kV/300Nm.

Kakav je Nissan Ariia iznutra?
U ponudi su i različiti nivoi opreme, ali ovde imamo efektivno vrhunske specifikacije (za tržište Velike Britanije). A koristeći Nissanovu novu električnu platformu, Ariia ima moderan i dobro predstavljen enterijer koji se oseća kao sopstveni pogled na premium. Prilično je osvežavajuće.

Nissan to naziva „bezvremeni japanski futurizam“, što mi zvuči kao oksimoron. Međutim, nije važno, jer unutrašnjost Arije izgleda dobro izvedena i ističe se kao drugačija.

Umesto tipičnijeg izbora kože i crne boje za klavir, Ariia koristi utešnu mešavinu teksturnih materijala poput tkanine i alkantare. Kao što smo videli u mnogim drugim električnim vozilima, oko oblasti ventilacionih otvora postoji tema bakra, koja izgleda kao element dizajna koji je u modi.

Jedna stvar koju ranije nisam video je niz osvetljenih dugmadi preko kontrolne table, ugrađenih u panel od veštačkog drveta sa haptičkim odgovorima. Zadovoljno klikću kada se pritisnu.

A zahvaljujući platformi koja je samo na električni pogon, postoji veliki osećaj prostora kroz prostor za noge i oblast instrument table. Tek kada sednete u namenski EV kao što je ova Ariia, shvatate koliko prostora mogu da zauzmu tunel za prenos i običan stari pretinac za rukavice.

Ova Ariia takođe ima redovnu centralnu konzolu, ali je posebno mala za skladištenje. Može da se pomera napred i nazad, što utiče na osećaj u kabini u celini, a dodatni prostor za odlaganje se može naći u centralno lociranom pretincu za rukavice na instrument tabli.

Još jednom, električna platforma za skejtbord osvaja prostor i prozračnost u drugom redu. Nissan Ariju naziva „Crossover Coupe“, šta god to značilo (još jedan oksimoron?), ali se sa zadnjih sedišta oseća kao SUV srednje veličine dobrog proporcija. U ponudi je dosta prostora za noge i glave – sa ogromnim prostorom za noge – a vidljivost je takođe dobra.

A kada uzmete u obzir spoljašnje proporcije Arije (dužine skoro 4,6 metara) i njegove osnove nalik na skejtbord, ovo počinje da ima smisla.

Na stranu marketinšku terminologiju, ovo je, za sve namere i svrhe, SUV srednje veličine.

Kako se vozi Nissan Ariia?
Pošto Nissan Arije u Australiji tek treba da budu propisno homologovani za australijske puteve, naša probna vožnja je bila ograničena na put zatvorene petlje u objektu za testiranje u Maunt Cotton-u u Kvinslendu. Podloga puta je bila uglavnom u veoma dobrom stanju, što je značilo da je naša sposobnost da procenimo udobnost vožnje Arije na svakodnevnim površinama puta bila ograničena.

Međutim, još uvek možemo da prikupimo neke informacije iz ove probne vožnje. Prvo, osećaj upravljanja Ariia-om je lagan i brz, ali oštar i brz. Daje sportski karakter Arijevom iskustvu vožnje, oštro skrećući u krivine sa samo malim okretanjem minimalističkog volana sa ravnim dnom.

Nastavite da se okrećete sve jače i jače, i videćete da težina EV postaje sve očiglednija. Nažalost, fizika se ne može prevazići, a osetićete kako se gume migolje (zajedno sa škripavim upozorenjem) kada dostignu svoju radnu granicu i potonu u nedovoljno upravljanje.

Do tog trenutka, Ariia se oseća odlično. Čak i uživanje, sa upravljanjem i uravnoteženom kontrolom karoserije.

Iskustvo vožnje je inače – i tipično za SUV – spokojno. Električni motori nenametljivo odmiču u pozadini, ali postaju uočljiviji kada pričvrstite Arijev pogonski sklop za sve što vredi.

Sa dostupnim 178 kV i 300 Nm, ova specifikacija Ariia se oseća kompetentnom u pogledu performansi, bez pretnje da se oseća kao raketni brod. Međutim, taj momentalno dostupan obrtni moment čini napredak lakim i bezbolnim, što bi bilo korisno za svakodnevnu vožnju po gradu.

Nula do 100 kilometara na sat postiže se za ne previše trošnih 7,6 sekundi u našem testeru sa pogonom na prednje točkove sa većom baterijom, koja je zapravo (zbog poslednjeg) sporija od ponude osnovnog pogona.

Nismo bili u mogućnosti da testiramo Ariia E-4ORCE sa pogonom na sve točkove, koji ima 5,7 sekundi vreme do 100 benchmark-a. I još uvek nismo sigurni koji će nivoi specifikacija biti ponuđeni australijskom tržištu.

Da li je Nissan Ariia energetski efikasan?
Takođe nismo bili u mogućnosti da dobijemo dobar merač potrošnje energije. Ovog puta nismo imali puno vremena za volanom, a vožnja nije baš imitirala uslove u stvarnom svetu.

Međutim, Nissanova stalna upotreba E-Pedala, koji je model vožnje sa jednom pedalom koji se prvi put pojavio na Leaf-u, trebalo bi da vam pomogne da maksimalno iskoristite elektrone vraćanjem što više energije u bateriju.

Dok Nissan Ariia dolazi sa CHAdeMO utikačem za punjenje na svom domaćem tržištu u Japanu (gde je popularniji), evropski primerci automobila imaju utikač tipa 2. Ovo poslednje je svakako popularnije u Australiji ovih dana, a očekujemo da ćemo videti ovu konfiguraciju za Ariia lokalno.

Međutim, predstavnici Nissan Australia nisu bili u poziciji da to potvrde.

Na drugim tržištima, Ariia je sposobna da se puni brzinom od 85 kV, što može u potpunosti napuniti ovu veću bateriju za nešto više od jednog sata. Međutim, naplata od 10% do 80% bi bila stvarnija situacija, a taj broj se smanjuje na 47 minuta.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button