fbpx
Automobili

2022 Toiota LandCruiser serije 300 vučni kapacitet prema brojevima

Toiota LandCruiser 300 serije Tvin Turbo V6 iz 2022. godine donosi veliki broj poboljšanja, međutim nosivost vozila prilikom vuče sa maksimalnim kapacitetom nije napravila ogroman skok kome su se mnogi nadali.

Uprkos značajnim merama za uštedu težine, kao što su aluminijumske ploče i lagani čelici velike čvrstoće, analiza koju je sproveo Drive otkrio je da su poboljšanja korisnog opterećenja vozila pri vuči sa maksimalnim kapacitetom od 3500 kg relativno skromna.

U zavisnosti od varijante modela, nosivost vozila pri punom vučnom kapacitetu na Toiota LandCruiser 300 serije 2022. samo se povećava za između 40 kg i 90 kg u poređenju sa prethodnom serijom V8 serije 200 (na između 300 kg i 435 kg, uključujući vozača, putnike i svu dodatnu opremu) vozilo kao što su bik i krovni nosač).

Kapacitet vuče
Kao i prethodna generacija, nova Toiota LandCruiser 300 serija ima kočioni kapacitet vuče od 3500 kg. Kapacitet vuče bez kočenja ostaje 750 kg.

Jedan mali, ali važan detalj koji se ovde promenio je činjenica da bruto kombinovana masa LandCruisera (GCM) od 6750 kg nije zbir kočenog vučnog kapaciteta (3500 kg) i bruto mase vozila (GVM) od 3280 kg.

Ovo se razlikuje od prethodne generacije Toiota LandCruiser 200 serije, kao što su Land Rover’s Defender i Discoveri i Nissanova I62 Patrol. Ova vozila imaju bruto kombinovanu masu koja je jednaka zbiru GVM -a i kočionog kapaciteta vuče.

Dok bruto kombinovana masa – težina vozila i prikolice zajedno – ne može biti veća od 6750 kg, bruto masa vozila (GVM) tegljača mora ostati ispod 3280 kg.

Za referencu, takođe smo uradili iste proračune za Toiota LandCruiser 200 serije tako da možete videti kako se svaka varijanta upoređuje, nova za stare.

Uobičajena greška koju mnogi ljudi čine je izračunavanje raspoloživog korisnog tereta isključivo na osnovu bruto kombinovane mase.

Međutim, ovo može nesvesno premašiti raspoloživu GVM, posebno ako se pristojna količina težine prenese na vučnu kuku.

Vredi napomenuti da je težina potisne kugle od 350 kg približan broj i da će zavisiti od dizajna prikolice i načina na koji se puni.

Jedini način da budete sigurni da izmerite težinu kugle sa prikolicom napunjenom tačno onako kako bi to bilo pre nego što krenete na put. To se može učiniti pomoću određene vage koja se može kupiti za 50 do 100 dolara.

Ovo je važno razmatranje za mnoge koji će želeti da vuku sa LandCruiser 300 serijom, posebno kada pribor kao što su bikovi i krovni nosači moraju biti uključeni kao deo GVM -a.

Kao i kod serije LandCruiser 200-i mnogih drugih pogona na sva četiri točka-i naknadno tržište će verovatno doći u pomoć sa nadogradnjama GVM-a za LandCruiser 300 serije.

Uz nadogradnje GVM-a do 4495 kg koje su trenutno dostupne za LandCruiser serije 200, oni za vuču, terensku vožnju i opremu za ugradnju to mogu učiniti sa mnogo većim nosivosti.

A za one koji zaista žele da se pozabave detaljima, serija 2022 LandCruiser 300 nosi nosivost od 1630 kg na prednjoj i 1930 kg na zadnjoj osovini.

Najgore u tom pogledu su varijante VKS, Sahara i GR Sport, čija prazna težina od 2630 kg ostavlja samo 650 kg korisnog tereta (samo vozilo, kada se ne vuče).

Modeli VKS i Sahara imaju visok nivo specifikacija, kao i sedišta u trećem redu. LandCruiser GR Sport je samo petosed, ali takođe nosi jedinstvenu opremu poput e-KDSS-a i blokada diferencijala, što dodaje težinu.

Iako su ove nosivosti poboljšane u odnosu na odlazeći LandCruiser serije 200 (610-710 kg), GVM je skraćen za novi LandCruiser.

Oštri vozači na četiri točka i dalje će morati da budu svesni da putnici, oprema za kampovanje i pribor za vozila i dalje mogu lako da premaše ograničenja korisnog tereta novog LandCruisera 300.

Međutim, uprkos kombinaciji novog 3,3-litarskog dizel V6 motora sa dvostrukim turbopunjačem i 10-stepenog menjača koji troše manje goriva-i vuku manju težinu-efikasan domet vožnje je manji nego ranije (na osnovu brojki oznaka) zbog smanjenja goriva kapacitet.

U našem sledećem testu na putu proverićemo brojeve iz stvarnog sveta, naš dosadašnji uzorak bio je relativno kratak pregled. U međuvremenu smo izvršili proračune na podacima o potrošnji na oznakama goriva.

LandCruiser 200 Serija V8 imao je doseg krstarenja od 1452 km na punim rezervoarima goriva kada je koristio oznaku potrošnje na oznaci 9,5L/100 km kao vodič.

LandCruiser 300 Serija V6 ima doseg krstarenja od 1235 km na punim rezervoarima za gorivo kada koristi oznaku potrošnje na oznaci od 8,9 l/100 km.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button