fbpx
Automobili

Test BMV i4 (2021) – BMV, nesumnjivo

Ako vam kažu: „limuzina“, „električna“, „udobna“, „dinamična“, sigurno ćete odmah pomisliti na Tesla Model 3, i to je normalno, jer od njegovog dolaska u Evropu prošlo je otprilike tri godine, američka električna limuzina je zavela, čak do te mere da je prošlog septembra postala najprodavaniji automobil na Starom kontinentu.

Mora se reći da model 3 nije baš zabrinut za svoj segment. Konkurencija gotovo da i ne postoji, a retki modeli koji mogu da je zasene ne pokazuju iste tehničke karakteristike. Postoje Hiundai Ionik 5 i drugi Kia EV6 koji bi mogli da mu zadaju teškoće , ali opet, dva korejska modela su više u segmentu krosovera.

Konačno smo morali da sačekamo do 2021. godine da vidimo prvu pravu alternativu Modelu 3, modelu koji ispunjava skoro sve okvire pošto je limuzina, električna i inače udobna i dinamična. Ovaj model je novi BMV i4, 100% električna limuzina koja izgleda kao dve kapi vode poput drugog termalnog modela bavarske firme, odnosno serije 4 Gran Coupe .

Termalni ili električni?
Oni koji su manje pažljivi mogu lako da pomešaju ova dva modela. Neki detalji ipak odaju donju stranu i4, počevši od dvostrukog zrna punog rešetke, odsustva izduvnih otvora, BMV logotipa okruženih finim plavim rubom ili, u zavisnosti od konfiguracije, naplataka skoro punim radi poboljšanja aerodinamike.

BMV najavljuje Ck od 0,24 za svoj i4, naspram 0,23 za Model 3. Ovaj prvi element već predviđa prilično tesnu bitku. Što se tiče dimenzija, BMV i4 je skoro kopija / pasta Serije 4 Gran Coupe, dugačak je 4,78 metara, širok 1,85 metara i visok 1,44 metara.

Meniji “da li želite malo ovde?”
Unutra smo u BMV-u, sa instrument tablom sličnom onoj u seriji 3, uprkos prisustvu ove nove duple ploče u nizu i zakrivljene, sa ekranom od 12,3 inča ispod očiju. vozač i 14,9 inča na dodir jedna. NJegova integracija je, po našem mišljenju, malo nezgodna, ali prednost dva ekrana je što je broj fizičkih kontrola znatno smanjen. Međutim, ergonomija nije nužno bolja od one u seriji 3.

Ekran brzo reaguje, nema kašnjenja i grafika je prilično uredna. S druge strane, infotainment sistem nije baš ergonomski, sa bezbroj menija skrivenim u brojnim podmenijima. Čak i kada postavljamo prečice za pristup našim omiljenim funkcijama, često ćemo morati da skrenemo pogled sa puta da bismo proverili da li smo u zoni ispravnog prianjanja.

Osim ovog velikog ekrana, sa neospornim “vau” efektom, materijali su odličnog kvaliteta, podešavanja besprekorna i završna obrada na nivou najnovije proizvodnje brenda. Cenimo nisko sedište, dovoljno retko da ga podvučemo u električnom automobilu, čak i limuzini, a položaj za vožnju je idealan. Na ovom nivou, mi smo u BMV-u.

Pozadi će pravilno sedeti dve odrasle osobe, ništa više. Nemačka firma najavljuje prtljažnik kapaciteta 470 litara, odnosno koliko i Serije 4 Gran Coupe. Dovoljno je reći da je prilično korektno za električnu limuzinu, pogotovo što je obezbeđeno i skladište za kabl za punjenje. Malo je bolji od Tesla Model 3 koji dostiže 425 litara. Međutim, Amerikanac ima koristi od dodatnih 70 litara ispod poda i još 50 litara preko malog prtljažnika koji se nalazi ispod prednje haube.

Autonomija, potrošnja i punjenje
U vreme pisanja, postava je prilično jasna sa dve verzije. Najpristupačniji je eDrive 40, koji pokreće jedan elektromotor od 340 konjskih snaga. Sa ubrzanjem od 0 do 100 km/h za 5,7 sekundi i manjom težinom od oko 175 kg u poređenju sa moćnim i4 M50 (2050 kg praznog za eDrive40 naspram 2215 kg za M50), zabavnije je. . Najavljena autonomija je između 493 i 590 kilometara u VLTP kombinovanom ciklusu. Tesla Model 3 Grande Autonomie, koji tvrdi 614 kilometara, vidi ozbiljnog konkurenta koji stiže na papiru.

i4 eDrive40 i M50 dele istu bateriju kapaciteta 80,7 kVh koja je korisna, baterija skrivena ispod poda. Autonomija naše M50 verzije je manja u odnosu na eDrive40, jer je najavljena između 416 i 520 kilometara, u zavisnosti od opreme.

Vremena punjenja su identična između dve verzije: 31 minut od 10 do 80% na brzoj stanici za punjenje jednosmernom strujom na 205 kV, 73 minuta na stanici za punjenje od 50 kV, 8:15 ujutru na javnoj stanici za punjenje od 11 kV, 13 sati na Vallbok od 7,4 kV i više od 40 sati na standardnoj kućnoj utičnici.

Za naš test smo prešli put od oko 300 kilometara sa 50% puteva odeljenja, 20% autoputeva i 20% gradskih putovanja. Primetili smo prosečnu potrošnju od 21,5 kVh na računaru na vozilu, što sugeriše domet od oko 400 kilometara.

Naša potrošnja na autoputu je malo razočaravajuća, sa 29 kVh/100 kilometara mereno na 130 km/h, sa grejanjem i radiom, što nam daje oko 280 kilometara autonomije na ovoj vrsti rute. Imajte na umu, međutim, da su temperature bile daleko od optimalnih za električni automobil sa samo šest stepeni na dan našeg testa.

Radi dopune, zaustavili smo se na terminalu Ioniti mreže čiji je BMV deo konzorcijuma. Kupci brenda tako imaju prednost od povlašćene stope od 0,30 evra po minutu (sa mesečnom pretplatom od 13 evra mesečno i besplatno za prvu godinu) naspram 0,79 evra za kupce brendova koji nisu članovi konzorcijuma. Tako će dopuna od 10 do 80% koštati oko 9,30 evra na jednom od ovih terminala.

“Pravi” BMV?
Sa reklamiranom snagom od 544 konjskih snaga i 795 Nm obrtnog momenta zahvaljujući elektromotoru na svakoj osovini, BMV M3 i njegov 3,0-litarski tvin-turbo šestocilindrični motor od 510 konjskih snaga i 610 Nm mogli bi biti gotovo ljubomorni. Ubrzanje od 0 do 100 km/h je najavljeno za 3,9 sekundi, u isto vreme kao i M3 pogon, a nova kDrive verzija radi bolje za 3,5 sekundi.

Više od dve tone našeg test modela se briše jednostavnim dodirom desne pedale, sa efektom udarca koji je uvek prilično zbunjujući. Nedostaje zvuk “šest u nizu”, ali je BMV pronašao malu paradu sa “Iconic Sounds” kompozitora filmske muzike Hansa Cimera. Funkcija koja se može deaktivirati, ali neće nužno biti neophodna, jer je zvuk prilično prijatan, a pogotovo ne tako nametljiv kao u Porsche Taican-u .

BMV sa oznakom “M” na krmi, ovo očigledno daje želju za povećanjem tempa na malim krivudavim putevima. Čast je sigurna, jer se posle nekoliko „virola“ ispostavlja da je i4 zaista BMV, uprkos svojim donjim stranama. NJegova efikasnost je zapanjujuća, sa prilično impresivnim prianjanjem zbog prisustva guma Michelin Pilot Sport 4S. Sa oštrom šasijom i raspodelom težine od 48,2% napred i 51,8% pozadi, i4 M50 je zadovoljstvo za vožnju na malim putevima, čak i ako se više oslanja na efikasnost nego na samu dinamiku.

Sa više od 2,2 tone za nošenje, zakoni fizike su takvi kakvi jesu i inerciju je teško sakriti, posebno pri kočenju i određenim silama pritiska. Što se tiče udobnosti, i4 oscilira između dobrog i lošeg, uz pristojnu ukupnu udobnost, ništa više, i vešanje koje je ponekad prilično suvo u kompresiji. Zadnja osovina, iako je ukrašena pneumatskim ogibljenjem, takođe ima tendenciju da preskače, dok lavina od Nm koja raste izaziva izvesno povećanje obrtnog momenta u upravljanju.

Prilikom usporavanja, BMV i4 nudi četiri nivoa povrata energije: nizak, srednji, visok i adaptivnu, modulišuću regeneraciju u skladu sa okruženjem. Lopatice iza volana, za modulaciju intenziteta regenerativnog kočenja, ne bi bile previše, iako je generalno upravljanje odlično i odvešće vas do zaustavljanja.

Što se tiče pomoći u vožnji, one se u stvari ne razlikuju od onih koje već poznajemo u BMV-u, nalazimo mnoga pomagala kao što su adaptivni tempomat, zadržavanje trake, centriranje u traci, kamera od 360 stepeni, praćenje mrtvog ugla ili automatski hitni slučaj kočenje.

po kojoj ceni?
Kao što je gore navedeno, jedini pravi konkurent BMV-u i4 biće Tesla Model 3, Audi A4 i nova Mercedes-Benz C-Klasa su i dalje termički ili, u najboljem slučaju, hibridni.

Tesla Model 3 Grande Autonomie AVD počinje od 53.990 evra, uz odbitak ekološkog bonusa od 2.000 evra, ili 3.710 evra manje od i4 eDrive40 koji počinje od 57.700 evra, uz bonus od 2.000 evra.

Naš testni BMV i4 M50 počinje od 71.650 evra, odnosno 13.660 evra više od modela 3 Performance i njegovih 57.990 evra zahtevanih, oduzetih 2000 bonusa, na verziju M50 više ne utiče nikakav bonus, cena prelazi prag od 60 evra.

Konačna reč
Kao što vidite, razlika u ceni je ogromna između i4 M50 i Tesla Model 3 Performance , jaz koji nije toliko značajan na putu. BMV i4 je dobro rođen električni automobil, ukratko pravi BMV, ali koji brend naplaćuje po visokoj ceni.

Jasno je, međutim, da je pojam zadovoljstva u vožnji i dalje relevantan za ovaj model, ali ako je, zaista, nesumnjivo drugačiji od zadovoljstva koji prenosi M3 u crvenoj zoni ili M2 ručni menjač i pogon na zadnje točkove. Ali ako budućnost automobila izgleda kao BMV i4, „zašto ne“ bili bismo u iskušenju da vam kažemo.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button