fbpx
Uncategorized

2022 Jaguar F-Tipe R-Dinamic P450 RVD pregled

2022 Jaguar F-Tipe R-Dinamic P450 RVD
Marku Jaguar treba malo predstavljati – njeno mesto kao jednog od najvećih u proizvodnji sportskih automobila je neosporno. I, uprkos periodu u divljini kada je zalutao sa svog tradicionalnog kursa, izdavanje brenda F-Tipe za modelsku godinu 2014. signaliziralo je uzbudljiv povratak u formu.

Zadivljujući, mišićav, moćan, RVD i evokativan, F-Tipe je bio sve što Jaguar sportski automobil treba da bude. Važno je da su dostupne opcije motora značile da on nije samo izgledao kao deo.

Provodeći vreme sa Jaguar dizajnerskim timom koji je vodio do i nakon lansiranja F-Tipea, pred njima je bio opipljiv osećaj zadatka. Dizajneri znaju, i često nose težinu, šta će javnost i fanovi brenda očekivati kada se novi model pojavi.

A, sa nasleđem brenda kao što je Jaguar, dizajnerski tim je imao izvesnu težinu da ne samo da gleda napred, već i oda dužno poštovanje prošlosti.

Neko vreme u Australiji je postojala vrtoglava lepeza modela i specifikacija između kojih se moglo birati, zajedno sa listom opcija koja zaliva oči. Testiranje F-Tipe-a je bila vežba u istraživanju tabela i cenovnika. Ono što to znači, međutim, jeste da nijedna dva F-tipa koja vidite u saobraćaju verovatno neće biti identična.

Ipak, odluka o kupovini je bila malo mutna. Sada, dok smo se opraštali, ponuda je pojednostavljena kako bi se osiguralo da je lakše izabrati F-Tipe koji vam najviše odgovara.

Sa Jaguarom koji se priprema za električni pogon 2025. godine, budućnost je zapravo sada, a to znači da je zavesa navučena na legendu. Recimo, dakle, nevoljni oproštaj od moderne ikone i budućeg klasika.

Koliko košta Jaguar F-Tipe u Australiji?
Pronalaženje direktnih konkurenata F-Tipe-u je zanimljiva debata. S jedne strane, kupac Jaguara želi Jaguar, tako da je malo verovatno da će potrošiti previše vremena gledajući druge značke. Međutim, kada pogledate brojke i izvučete emociju iz njih, kao opcija se pojavljuje niz zanimljivih alternativa.

Chevrolet Corvette dolazi kao kabriolet, tu je Mercedes-AMG C43 Cabriolet, a Lekus LC500 su otprilike iste vrste tražene cene. Kabrioleti možda nisu toliko popularni kao što su bili u danima slave roadstera, ali kupci imaju mnogo toga da razmotre u premijum prostoru.

Naš test F-Tipe počinje od 171.148 dolara pre opcija i troškova na putu. Sa dodatnim opcijama, cena ide do 184.828 dolara pre troškova na putu. Dostupne su dve vrste kupea, počevši od 171.029 dolara i 278.373 dolara pre troškova na putu. Potonji je R sa punim pogonom koji diše vatru. Dostupan je jedan kabriolet model po gore navedenoj ceni.

Eksterijer ostaje, skoro deceniju kasnije, studija senzualnog dizajna sportskih automobila. Morate se dugo voziti da biste pronašli nekoga ko misli da je F-Tipe sve samo ne privlačan. Na bilo kom putu, u bilo kojoj kompaniji, bez obzira da li ste u pokretu ili u zastoju, F-Tipe privlači pažnju – toliko da sam se zatekao kako vozim sa krovom kako bih leteo ispod radara kao najbolje što sam mogao.

Naš testni automobil dobija paket spoljašnjeg dizajna u crnoj boji od 4740 dolara, 20-inčne aluminijumske felne sa pet krakova i crvene kočione čeljusti za nekoliko prilagođenih detalja. Sećam se da sam testirao goli četvorocilindrični F-Tipe i pomislio da izgleda senzacionalno na minimalistički način, pa da li možete da se ‘poboljšate’ to je predmet rasprave.

Koliko prostora Jaguar F-Tipe ima unutra?
Odgovor na ovo pitanje nije mnogo, ali šta ste očekivali od kompaktnog sportskog automobila sa dvoja vrata? Najvažnije je da u kabini postoji dovoljno zgodnog skladišta za vaš novčanik, ključeve i telefone, ali ako nosite torbu, to će biti ili na sedištu ili na podu.

Ili prtljažnik, naravno, gde imate koristan, ali kompaktan, 233L prostora za skladištenje. Prtljažnik je maksimiziran uklanjanjem rezervnog prostora koji štedi prostor, a umesto toga postoji komplet za popravku guma za hitne slučajeve. S tim u vezi, ako ste obojeni putnik, mislim da bi trebalo da se odlučite za barem rezervni deo koji štedi prostor da biste se izvukli iz nevolje.

Ambijent u kabini F-Tipe-a je poboljšan vrhunskim osvetljenjem kabine ugrađenim u naš test model, ali vredi napomenuti da ako pređete granicu od šest stopa, to će biti malo tesko. Uklopićete se, ali prostor za glavu je mali za putnike iznad te visine. Način na koji možete da sednete pravo u kabinu je ipak pozitivan i snažno rezonuje sa očekivanjima od sportskog automobila.

Da li Jaguar F-Tipe ima Apple CarPlai?
Centralno mesto u tehnologiji na vozilu je 12,3-inčna digitalna instrument tabla, koju vozač može da podesi kako bi odgovarao svojim željama. Tu je i 10-inčni ekran osetljiv na dodir koji kontroliše infotainment sistem i koji je uredno radio za nas na testu. Grafički i po svojoj funkcionalnosti, sada nije u rangu sa onima koji postavljaju standarde, ali radi i radi pouzdano. Ekran za satelitsku navigaciju takođe izgleda pomalo starosvetski u pogledu ekrana.

Međutim, to većini vas neće biti važno, jer je tačno kada ga koristite, a takođe dobijate Apple CarPlai i Android Auto preko žičane veze. Koristili smo oba pametna telefona na testu i oba su radila bez problema. Mnogi sistemi i dalje imaju problema sa odustajanjem, ali Jaguar nije. U svakom slučaju, srećniji sam da koristim mapiranje svog telefona nego vlasnički sistem, i mislim da će većina vas učiniti isto.

DAB+ radio je takođe standard, i iako audio sistem nije bio egzotičan opcioni premijum, ispumpao je kvalitetne melodije čak i sa spuštenim krovom, preko sistema sa 10 zvučnika i dva sabvufera.

Koju bezbednosnu tehnologiju poseduje Jaguar F-Tipe R-Dinamic P450 RVD?
Standardna bezbednosna oprema uključuje autonomno kočenje u slučaju nužde (od 5-80km/h, ili do 60km/h za detekciju pešaka), pomoć pri zadržavanju trake, prednje i zadnje parking senzore, monitor pažnje vozača i četiri vazdušna jastuka. Kupe ima šest vazdušnih jastuka. Tu je i kamera za zadnji pogled, što nam je bilo jasno na testu.

S obzirom na mnoštvo bezbednosne opreme koju vidimo na potpuno novim vozilima (uključujući i Jaguarova), može se reći da je stariji F-Tipe malo mršav u odnosu na standardne karakteristike za 2022. godinu.

Koliko košta održavanje Jaguara F-Tipea?
S obzirom na petogodišnju/neograničenu garanciju na pređeni kilometri, i besplatno servisiranje do pet godina ili 130.000 km, teško je osporiti vrednost F-Tipe-a kada ga jednom posedujete. Tu je i petogodišnja pomoć na putu.

Svako ko kupuje skup evropski automobil treba da bude ohrabren činjenicom da su, u ovom slučaju, servisiranje i održavanje uključeni u određeno vreme. Potrošni materijal će i dalje morati da se plati, naravno, tako da nemojte udarati kočnice i očekujte da ćete besplatno dobiti zamenske pločice ili rotore.

Naš F-Tipe će koštati zdravih 3630,39 dolara godišnje za osiguranje na osnovu uporedne ponude za 35-godišnjeg muškarca vozača koji živi u Chatsvoodu, Novi Južni Južni Jugoistok. Procene osiguranja mogu da variraju u zavisnosti od vaše lokacije, istorije vožnje i ličnih okolnosti.

Kako se vozi Jaguar F-Tipe?
Bez obzira koliko dobro izgleda F-Tipe, dokaz sa ovakvim automobilom je u vožnji. Što se mene tiče, vlasnici treba da osete osećaj prilike svaki put kada sednu za volan, a F-Tipe pruža upravo takav osećaj prilike.

Stajling je jedna stvar, ali i pozicija za vožnju, pogled na vetrobran, note motora i izduvnih gasova, i gromoglasan način na koji se povećava brzina. Nema sumnje da je F-Tipe senzacionalan vozački automobil.

Postoji preteći prazan hod i češće ćete pritisnuti prekidač za izduvni gas da biste ga otvorili, samo da biste mogli da unesete što je više moguće u kabinu. Napomena motora, čak i u praznom hodu, daje neku vrstu nagoveštaja o tome šta se krije ispod raskošne spoljašnjosti.

S tim u vezi, F-Tipe je sposoban. Od 0 do 100 km/h potrebno je samo 4,6 sekundi, a maksimalna brzina je 285 km/h, a vetar i pri toj brzini malo pokvari frizuru. Nema veze, naš tester ima deflektor vetra od 790 dolara.

Njegovih 331 kV i 580 Nm omogućavaju da se F-Tipe od 1793 kg kreće uz ozbiljnu opekotinu ako vam je potrebno ili želite, i nikada nije spor ni na jednom putu. Možete nagovoriti zadnje gume da se prilično lako puste ako ste isključili elektroniku na stazi, ali sa njima kada rade na putu, to je zabavan predlog bez obzira na to koliko je izazovan put na kome se nalazite.

Kada kompresor cvili, dobijate glatki udarac u leđa, takođe, ako tako nešto postoji, sve do crvene linije. Iako nema divljaštva turbo motora koji dolazi na pojačavanje, postoje rezerve snage kojima nikada nećete pristupiti na putu. Sa povećanjem broja obrtaja, iz izduvne cevi se čuje sve jači zvuk iz izduvne cevi koji vas podseća na nimalo suptilan način da postoji ozbiljna brzina.

Svideo mi se način na koji je F-Tipe uspostavio ravnotežu između modernog automobila mišića i klasičnog sportskog automobila sa prednjim motorom i pogonom na zadnje točkove. Upravljanje je precizno i brzo reaguje. Uključuje se bez traženja pregršt zaključavanja i ostaje na liniji koju ste diktirali.

Dok je pogon na sve točkove bio pametna opcija za divlje F-Tipove, čistunac u meni voli ovaj model zbog njegove čistoće pogona na zadnje točkove. Nećete lako zaboraviti da je F-Tipe širok, relativno težak sportski automobil, iako se nikada ne oseća neuredno. Ako ništa drugo, uglavnom skriva težinu koju nosi, posebno na lošim površinama puta.

Da se ​​vratim na upravljanje na sekundu, ima veliku težinu koja mi se zaista sviđa. Nije preterano uz pomoć, ali nije ni previše težak, postiže skoro savršenu ravnotežu između onoga što očekujemo od njega pri maloj brzini u gradu i onoga što od njega zahtevamo pri većoj brzini u krivinama.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button