fbpx
Automobili

2021 pregled Mercedes-Benz E300 limuzine

E-klasa ostaje nedodirljiva za prodaju u svom segmentu, ali da li je E300 izbor za rukovodioce koji traže najbolju luksuznu limuzinu od 120.000 dolara?

Suprotstavljeni prodajni trendovi velikih luksuznih automobila i velikih luksuznih terenca savršeno su obuhvaćena sa dva Mercedes-Benz modela.

U Australiji je prošle godine prodaja limuzina / vagona E-klase pala za 37 odsto, dok se GLE SUV (vagon) popeo za istu cifru. Za svaku E-klasu prodatu 2020. godine, Mercedes je promenio skoro četiri GLE-a.

E-klasa za sada ostaje model sa potpisom nemačkog proizvođača, a takođe i njegova najprodavanija serija modela u svojoj istoriji (računajući unazad do četrdesetih godina prošlog veka i njegovih prethodnika sa prefiksom V).

A ova deseta generacija E-klase je i dalje pomerala više od milion jedinica od izlaska 2016. godine, dok je 2020. ponovo bila najpopularniji australijski veliki luksuzni automobil (ako ne toliko ispred BMV-a serije 5 kao i obično).

Dakle, ne samo da nova generacija E-klase zavređuje puno pažnje kao rezultat, već i velika ažuriranja poput onog predstavljenog za MI21.

Vanjske revizije uključuju novo dizajnirane LED farove i zadnja svjetla, preoblikovanu rešetku i branike i poklopac prtljažnika novog izgleda. Takođe su predstavljeni novi dizajn i boje naplataka.

Tu su i nove tehnologije u oblastima bezbednosti i informaciono-zabavnog programa, kao i poboljšanje raspona E-klase. Dizel modeli su uklonjeni i stiže benzinsko-električna varijanta E300e.

Naš fokus ovde je na redovnom benzinskom Mercedes-Benz E300 iz 2021. godine, koji se prenosi. Po ceni od 117.900 američkih dolara pre troškova na putu, sada košta tačno 10.000 američkih dolara više nego 2016. Ipak, danas ima više funkcija, uključujući AMG Line bodikit i 20-inčne AMG točkove koji su tada bili deo opcionog paketa.

Unutra je promena iz 2016. u 2021. E-klasu suptilna. Ključne razlike su volan sa digitalizovanim tasterima i dvostruki 12,3-inčni ekrani koji se prebacuju sa COMAND interfejsa na daleko superiorniji MBUKS.

Za ovo drugo, ovo znači dobrodošlo uvođenje sistema MBUKS koji je prvi put revolucionisao multimedijalni interfejs kompanije u A-klasi 2018. godine.

Centralni displej ekrana osetljivog na dodir i klaster vozača su oštri, živahni i grafički izvrsni. I njima se jednostavno upravlja – preko dodirnog ekrana ili dodirne table centralne konzole (plus tasterske prečice) za info-zabavu ili preko dugmadi na volanu za ekran vozača.

Digitalni ekran za vozače jedan je od najprilagodljivijih trenutno ponuđenih u automobilskoj industriji, sa različitim izgledima i temama prezentacija. Glasovne komande se takođe mogu pokrenuti jednostavnim izgovaranjem: ‘Hej, Mercedes’.

Opcionalna funkcija MBUKS Interior Assistant koristi kameru u gornjoj konzoli za čitanje pokreta ruku prednjeg putnika za određene funkcije kabine, kao što je promena prikaza medija ili uključivanje / isključivanje svetla za čitanje.

Ovo je deo paketa inovacija vrednog 1300 USD koji takođe omogućava poboljšanje navigacije proširenom stvarnošću, gde se grafika za vođenje rute postavlja preko pogleda koji pruža kamera okrenuta ka napred.

Ako je udobnost sedišta suštinski deo svakog luksuznog vozila, E-klasa ne razočarava lepo ocenjenim amortizovanjem i jačanjem. Puno je i električnog podešavanja preko Mercedesovih zaštitnih prekidača na vratima.

Straga ima dobar prostor, mada ne naročito izdašan iznos za automobil dug skoro 5m (4955mm). Genesisov novi rival E-klase, G80, samo je 40 mm duži, a njegova zadnja kabina u poređenju sa njima izgleda neukusno.

Jastuk na klupi mogao bi biti duži za poboljšanu potporu ispod butina, a opcioni panoramski krov vredna je investicija da se u kabinu uvede više svetla, posebno ako se odlučite za potpuno crnu unutrašnjost našeg testnog automobila. Prostora za glavu i dalje ima puno s krovnim krovom.

E-klasa nudi odličan prtljažni prostor, kotiran na 540L, kako bi ponudila dodatnih 10L preko prtljažnih prostora svojih nemačkih rivala, Audi A6 i BMV 5 limuzina.

Uprkos znački E300, ispod poklopca motora nalazi se 2,0-litarski četvorocilindrični turbo benzinac, umesto 3,0-litarskog šestocilindraša. Proizvodi 190kV i 370Nm kako bi pružio više snage i obrtnog momenta od početne E-klase, 145kV / 320Nm E200, kao i nešto više od 185kV / 350Nm koji se nalazi u BMV-ovim 119.900 530i (185kV / 350Nm).

Zahtev za E300 od 0–100km / h od 6,2 sekunde za desetinu je sporiji od modela 530i, a za sličan novac Audijev motor od 116.000 $ 55TFSI nudi i performanse od šest cilindara i pogon na sva četiri točka – kombinacija koja ga takođe čini za celu sekundu bržim u standardnom testu ubrzanja.

Izolovano, međutim, turbo četvorka modela E300 oseća se sve samo ne loše opremljenom za zadatak prebacivanja 1,8-tonske limuzine, efikasno se udružujući sa devet brzina.

Čak i sa E-klasom podešenom na opušteniji režim podešavanja vozila Comfort, pogonski sklop zapovednički reaguje iz niskih obrtaja pre nego što se oseti prijatno mišićavim u svom srednjem opsegu. Dakle, E300 se oseća bez napora bez obzira putujete li iz predgrađa ili krstarite autoputem.

Motor postaje malo glasniji kada se pritisne na brže ubrzanje, dok je potrošnja goriva na testu bila 20 odsto veća nego što tvrdi E300: 10,0L / 100km u poređenju sa zvaničnim 8,0L / 100km.

Iako je testiranje uključivalo i neko testiranje performansi (gde smo mogli da postignemo samo 6,7 sekundi od 0–100 km / h, pola sekunde od zahteva), takođe je bilo zdrave količine autoputa. Na auto-putevima i seoskim putevima E-klasa pruža klasičan Mercedesov kvalitet vožnje, isporučujući superkomponovane motore preko svog viševeznog, vazdušnog oslanjanja. Ovo je sjajan automobil velike kilometraže, sa ograničenom bukom guma i vetra na autoputevima, dodatni bonus.

Urbana vožnja modela E300 je manje uglađena, gde Benzovi 20-inčni točkovi – umotani u tanko profilisane i kruto bočno postavljene gume Goodiear Eagle F1 – doprinose borbama sa površinskim nedostacima i malim (nedovoljno upijenim) i velikim (bučnim preko rupa).

Teško je kriviti upravljač E-klase, koji je lepo ponderisan za luksuzni automobil i linearno reaguje. I za razliku od nekih automobila danas, kvalitetu upravljanja E300 ne smeta prekomerni sistem za održavanje traka.

Nove karakteristike aktivne bezbednosti za 2021. godinu uključuju poboljšani AEB sistem koji vam pomaže da izbegnete skretanje sa suprotnog saobraćaja i obruč volana koji uključuje senzorske prostirke za delimično autonomni režim upravljanja, tako da se ruke mogu otkriti na točku (umesto da su pokreti volana potrebno da bi se izbegla upozorenja).

PRESUDA
Mercedes-Benz E300 nije za kupce luksuznih automobila koji traže najbolju vrednost. Ulazna cena je relativno visoka za četvorocilindrični model, a troškovi servisiranja skuplji su od većine rivala (a posebno Genesisa gde su besplatni pet godina).

Prefinjenost kotrljanja takođe nije savršena, jer kruto i tanko bočno obložene gume modela E300 ne pomažu u njegovom razvoju oko grada ili na grubljim površinama.

E-klasa je najbolja na dužim putovanjima, gde njeno vazdušno oslanjanje pruža divno ublaženu udobnost, buka vetra je impresivno prigušena, a četvorocilindrični je dovoljno naporan.

Ako niste fiksirani na znački, vredi istražiti novi Genesis G80. Ako ste postavljeni na nemačku veliku luksuznu limuzinu, tada Audi A6 i BMV serije 5 takođe imaju puno zasluga.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button