fbpx
Automobili

2021. Mercedes-Benz EKA250 pregled lansiranja

Mercedes-Benz-ova električna EK strategija počinje da stiče pravu privlačnost u Australiji dolaskom svog drugog potpuno električnog modela, električnog SUV-a Mercedes-Benz EKA iz 2021. godine. To je mali SUV zasnovan na GLA stabilnom motoru na benzinski pogon i dizajniran je da ponudi pristupačniju alternativu srednjem EKC-u.

Slično kao i njegov veći brat, EKA se zasniva na postojećoj arhitekturi, tako da veliki deo svog izgleda, specifikacija i opreme deli sa benzinskim Mercedes-Benz GLA. Kao i slično, Mercedes je EKA koštao oko 10 hiljada dolara skuplje od benzinskog GLA250 – što znači da EKA standardno postiže više kompleta.

Logičan način da objasnim ovaj automobil je upoređivanjem sa GLA, pa ću to i dalje raditi. Iako deli telo GLA-a, Mercedes je promenio neke detalje digitalnim razvojem aerodinamičnog dizajna EKA od 0,28 cd.

Budući da se zasniva na GLA, ovo omogućava Mercedes-Benz-u da proizvodi električni EKA zajedno sa konvencionalnim verzijama Mercedesovog ulaznog SUV-a na gorivo. Predstojeći EKB SUV (električni motor zasnovan na Mercedes-Benz GLB) koristiće istu MFA (modularna prednja arhitektura) strukturu kada stigne na australijsko tlo 2022. godine.

Međutim, ne pre nego što Mercedesov vodeći električni proizvod postane dostupan. EKS nalik limuzini postavljen je da postane tehnički najnapredniji električni automobil iz nemačke marke do sada, a lobiraće se krajem godine.

Cena počinje od 76.800 dolara pre troškova na putu, a za taj novčić dobijate solidnu bazu standardne opreme, uključujući sveprisutni Mercedesov dvostruki širokoekranski informativno-zabavni sistem od 10,25 inča, bežično punjenje pametnih telefona, grejanje i električno podesiva prednja sedišta, prilagodljivo prigušivanje, 19- inčni točkovi, prilagodljivi tempomat, tapacirung od umetne kože Artico, digitalni radio DAB + i besplatna trogodišnja / neograničena pretplata na odabrane tačke za brzo i ultra brzo punjenje Chargefok-a.

Mercedes-Benz tvrdi da automobil može preći 480 km (koristeći starije, blaže NEDC parametre) pre nego što mu je potrebno dopunjavanje, mada ta cifra opada na 426 km u okviru široko prihvaćenog VLTP test ciklusa, dizajniranog da bliže odražava stvarnu upotrebu.

Mercedes kaže da se automobil može brzo napuniti jednosmernom strujom od 10-70% punjenja za 30 minuta ili će se napuniti od 10-80% za četiri sata i 15 minuta pomoću Mercedesovog kućnog Vallbok punjača. Naravno, EKA se može napuniti pomoću uobičajene kućne utičnice od 240 volti sa isporučenim punjačem, iako je to više od noći.

U dobru i zlu, EKA izgleda poput konvencionalnog automobila u poređenju sa nekim od njegovih savremenika. Izgledi su subjektivni aspekt automobilske procene, ali smatram da su neki od izgleda BMV-a (u pogledu iKs-a) i drugih električnih automobila pomalo naporni.

Dizajneri su ispraznili prostor gde bi trebala biti prednja maska i dodali svetlosnu traku pune širine na svaki kraj vozila. Unutrašnjost izgleda približno isto kao i GLA, sa dva širokoekranska ekrana koji dominiraju prostorom, kao i svi visokokvalitetni materijali koje smo očekivali od trenutne Mercedesove palete. Postoje grafika tematike EK kao deo info-zabavnog sistema i neki jedinstveni ukrasni paneli, mada se predstavlja kao poznati Mercedes-Benz-ov prostor.

To su dobre vesti za povratnike kupaca Mercedes-Benza, budući da većina enterijera, funkcionalnosti i karakteristika funkcioniše isto kao i Benz sa unutrašnjim sagorevanjem.

To je lep, lagan i prozračan prostor potpomognut posebno panoramskim krovnim otvorom od 2300 dolara koji je na raspolaganju na testnom automobilu. Takođe je opremljen sportskim paketom AMG Line (2950 USD), koji uključuje čitav niz sportskih poboljšanja u stilu, kako iznutra tako i spolja.

Sportska sedišta su zagrljena figurama i udobna, dok pogled na put koji je pred nama zapoveda. Višenamenski upravljač umotan je u nappa kožu i sedi ispred konfigurabilne 10,25-inčne digitalne instrument table. Sa tog ekrana se nude takva čitljivost i informacije, gotovo da vam nije potreban head-up ekran koji je ugrađen u naš testni automobil, kao deo paketa inovacija od 2500 USD.

Rad sa MBUKS informativno-zabavnim ekranom je relativno jednostavan, mada sam lično više voleo da koristim stari okretni točkić za razliku od dodirne table koja je danas uparena sa sistemom. Srećom, pomoćnik za glasovno komandovanje „Hei Mercedes“ je generalno veoma dobar u razumevanju izgovorenih uputstava, a sam ekran je osetljiv na dodir za korišćenje sistema poput Apple CarPlai ili Android Auto. Ispred su tri USB-C porta, kao i 12-voltna utičnica za punjenje različitih uređaja.

Što se tiče skladištenja, EKA dobro odgovara na svakodnevne komade, iako gubi deo prostora (u poređenju sa GLA) zbog baterije od 480 kg, koja je odvojena na tri dela ispod poda. Prostor za prtljažnik procenjen je na manje od 340 litara, jer se podni prostor za odlaganje gubi zbog ograničenja pakovanja. U GLA250 našli biste 435 litara.

Volan se učvršćuje u sportskom režimu radi veće težine za igru kroz zavoje. Teška karoserija se čini prepoznatljivom u zavojima, jer automobil gura malo šire nego što biste očekivali. Iako, s obzirom da gotovo nijedan vlasnik neće koristiti EKA na takav način, to ne bi trebalo da predstavlja veliki problem.

Ubrzanje nije ono što se otapa, kakvo smo očekivali od električnih vozila. Brz je u poređenju sa automobilima sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, ali većina tog osećaja je pre povezana sa neposrednošću snage, a ne sa količinom.

Snaga se na prednje točkove šalje preko menjača sa fiksnim odnosom. EKA dobro smanjuje snagu kroz gume Pirelli P Zero, bez senzacije upravljanja obrtnim momentom koju pokazuju neki drugi EV. Tvrdnja EKA250 od 8,9 sekundi od 0-100 km / h bliža je GLA200 (8,7 sek) nego što je to slučaj sa pogonom na sva četiri točka GLA250 (6,7 sek).

Na pogonskoj petlji koja obuhvaća neke od gradskih puteva Melburna i veće Viktorije, EKA250 je vratio 22,5kVh / 100km potrošnje energije. To je nešto više nego što smo imali iskustva sa drugim EV-ima, iako ova test vožnja nije imala puno zaustavljanja / startovanja, što je ljubaznije za opseg EV-a. Zvanična kombinovana tužba iznosi 17,7kVh / 100km.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button