fbpx
Automobili

Prvo australijsko postrojenje za proizvodnju litijum-jonskih baterija otvoreno ove godine

Na lokaciji vrednoj 28 miliona dolara, koja se nalazi u blizini Njukasla, biće napravljene baterije za električne kamione i autobuse prilagođene australijskim vremenskim uslovima.

Izgradnja prvog australijskog pogona za proizvodnju litijum-jonskih baterija započela je u blizini Njukasla, a pogonski agregati za komercijalna vozila trebalo bi da krenu u proizvodnju do jula.

Na lokaciji od 4000 kvadratnih metara – koju pokreće start-up Energi Renaissance – proizvodiće se baterije prilagođene australijskim vremenskim uslovima, sa fokusom na komercijalna vozila i autobuse.

Troškovi razvoja iznosiće približno 28 miliona dolara, a u objektu će biti zaposleno „do“ 100 ljudi, prema rečima portparola projekta.

Godišnja snaga baterije u početku će iznositi približno 48 megavat sati, pre nego što se poveća na 180 megavata sati do 2022. godine.

Jens Goennemann – generalni direktor Naprednog centra za rast proizvodnje, koji je investirao u tu lokaciju – rekao je za CarAdvice: „Najava Energi Renaissance o priobalnoj proizvodnji litijum-jonskih baterija upravo je ono što nam treba više u Australiji.“

“Izgradnjom lokalnih proizvodnih kapaciteta i dodavanjem vrednosti domaćim robama, [Australija] će biti u mogućnosti da isporuči kritičnu komponentu lokalnim i globalnim automobilskim [proizvođačima vozila].”

Gospodin Goennemann rekao je da Australija ima „priliku da vodi svet kada je u pitanju energetska tranzicija, istovremeno dodajući vrednost našim bogatim prirodnim resursima“.

Rekao je da kompanijina tehnologija za vruću klimu „ima brojne primene u … energetici, odbrani, trgovini i industriji – kako u zemlji, tako i u inostranstvu“.

Ova lokacija ima teoretsku maksimalnu snagu od 5,3 gigavat sata godišnje, međutim, glasnogovornik Energi Renaissance rekao je da će širenje nakon 2022. godine biti podstaknuto potražnjom na tržištu.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button