fbpx
Automobili

2021. BMV M440i kabriolet prihvata život mekog vrha

Ponekad pomislimo da je BMV izumeo seriju 4 samo da bi zakomplikovao poređenje sa prethodnim, toliko poštovanim inkarnacijama serije 3 sa dvoja vrata. Što bi bilo glupo, jer novi kabriolet M440i iz 2021. godine ne igra istu ulogu kao padajuća 3-godišnja serija.

Baš kao što 2021 M3 limuzina sada ima grubi trag E39 M5 iz 2001. godine, M440i je približno iste veličine kao kabriolet E64 6-ih sredinom 2000-ih. M440i je gotovo potpuno iste širine kao njegov bulevarski prethodnik i vozi se na dužem međuosovinskom rastojanju, ali je u celini nešto kraći i težak je oko 100 kilograma. Napravljen korak dalje, ta serija 6 je sličnih dimenzija kao kabriolet Chevrolet Camaro iz 1989. godine, ako tražite više Bon Jovi-referentnog okvira.

Poenta je u tome što ovaj kabriolet BMV više nije prijatan četvorosed. Automobil nekada poznat kao 3-serija danas je veliki, snažni, luksuzni droptop, nesmetan u svojoj raskoši. Da, oni ventilacioni otvori ispod prednjih naslona za glavu nežno odbacuju topli vazduh da bi zaštitili vaš ranjivi potiljak od drskog jesenjeg jutra. Šta od toga?

Šesterocilindrični M440i kabriolet sa 382 ks iznad 4-cilindričnog modela sa 255 ks i ispod predstojećeg M4 kabrioleta, koji je u mirovanju 2021. godine, ali će se vratiti sledeće godine sa do 503 ponija. Svi padajući automobili 4-serije imaju novi krov od tkanine, što je BMV-ov prvi mekani krov u segmentu od E46 serije 3 2006. Dostupan je u crnoj boji ili, za dodatnih 150 dolara, Moonlight Black, što dodaje suptilan sjaj. Dakle, nema gornjeg dela – još uvek.

Prethodni preklopni metalni tvrdi krov imao je dobru vožnju – čak su i Chrisler 200 i Pontiac G6 učestvovali tokom Peak Hardtop Convertible-a krajem 2000-ih – ali sada je smešno videti kako BMV reklamira sve prednosti mekog krova kao da kompanija je nije napustila 15 godina. Ti plusevi uključuju manju težinu – iako sa kontinuiranim puzanjem u veličini, ovaj novi 4 nije svejedno lakši – povećan prostor za glavu i dodatni kubni metar prtljažnog prostora u prtljažniku kada se spremi gornji deo. Novi vrh se može podizati ili spuštati pri brzinama do 31 mph, dok se stari tvrdi vrh mogao spustiti samo kada se automobil kretao, a zatim samo do 11 mph. Mekani gornji deo takođe brže ide gore-dole, odlažući se ili postavljajući za 18 sekundi nasuprot 20. Takođe je očigledna činjenica da kod krova od tkanine svi znaju da je vaš kabriolet kabriolet, bez obzira da li je gornji ili donji deo. Ovo zadovoljava maksimu dizajna luksuznih automobila „ne skrivaj stvar koja dodatno košta“.

Što se tiče jedne od glavnih prodajnih tačaka kabrioleta s tvrdim krovom – krovne unutrašnje spokojnosti – zabeležili smo 70 decibela unutar M440i pri 70 mph, što je zapravo tiše od poslednje 4-serije sklopivih tvrdog krova koje smo testirali – , odobren, bio je M4. Kada je krov M440i podignut, brzo zaboravite da nije metal. Kada padne, čujete odlične zvukove iz turbopunjenog 3,0-litarskog linijskog šestostrukog turbo-cviljenja i ispuha iz usisa i ratobornih udaraca iz izduvnih gasova. (Ako zvuči kao Toiota Supra motor, to je zato što jeste.) A brojevi ubrzanja potkrepljuju hvalisanje šestorke. M440i treba samo 4,1 sekunde da isprati 60 mph, sa četvrt milje od 12,6 sekundi na 111 mph. Najveća brzina je elektronski ograničena na 155 mph, ali M440i i dalje snažno vuče put do tamo, što zahteva manje od pet sekundi da smanji jaz između 140 i 150 mph. To je veliki potisak za ne baš M-automobil.

Ali kao i kod M440i kupea, ostatak ličnosti ovog kabrioleta nije baš u skladu sa njegovom svirepom brzinom ravne linije. Kao M-susedna 4-serija, M440i dobija M Sport diferencijal, nadograđene kočnice i adaptivni M Sport ovjes koji u osnovi sve učvršćuje i dodaje još negativnog nagiba. Paket za dinamičko rukovanje od 1300 dolara uključuje letnje gume Michelin Pilot Sport 4S od 19 inča, koje se ne pokreću, i umesto rezervnog, zgodan „komplet za mobilnost“, poznat i kao punjenje napuhavanja guma. Tako opremljen, M440i se prilepio za skidpad sa rukohvatom od 0,91 g, što zvuči impresivno dok ne uzmete u obzir da je naš dugogodišnji monovolumen Chrisler Pacifica iz 2017. godine na celosezonskim gumama povukao 0,87 g. Štaviše, M440i je pokazivao izrazito ne-BMV-ov apetit za podupravljanjem. Ovo je bimmer koji više voli traku za vuču od repa zmaja.

Ali opet, ovo je kabriolet sa četiri sedišta, žanr koji je u osnovi u suprotnosti sa ludorijama o ubijanju uglova. Ako kupite ovakav automobil, možda ga povremeno pogurate, ali to zapravo nije kratak dizajn. Kabriolet sa četiri sedišta služi za putovanje sa prijateljima u idiličnoj letnjoj noći, dug put do sladoleda. M440i tabla za raspoloženje uključuje autoput Tihe obale i možda malo saobraćaja, ali vi ga ne znojite. Čemu žurba? Kabriolet sa četiri sedišta je zvanični automobilski format defilea. Ova vrsta automobila uglavnom postoji da bi vam snizila krvni pritisak, a ne povećala ga.

I u tim vrstama uloga, M440i se ističe. Zbog svog 48-voltnog električnog asistenta, M440i može besprekorno da ubije motor kada brzine padnu ispod 9 mph. Kliziš zaustavljanjem, tiho. Opcioni paket pomoćnika za parkiranje u iznosu od 700 dolara koristi kamere automobila za snimanje poslednjih 50 jardi vaše vožnje, koje automobil zatim može iskoristiti da se povuče istim putem. Kada se popnete, postavi se mali robotski krak koji će vam predati sigurnosni pojas. Nema potrebe da naprežete te rotacijske manžete.

M440i je tako sveobuhvatno opremljen da biste mogli da se držite vrlo blizu njegove osnovne cene od 64.995 dolara, a da ne iskusite mnogo automobilskog FOMO-a. Pa ipak, naš testni automobil je imao testiranu cenu od 73 120 USD, uključujući gore pomenute svežnje opcija i izvršni paket od 3700 USD koji dodaje grejač volana i sedišta, nadograđene LED farove i head-up displej. Među samostalnim opcijama, grejači za vrat od 500 dolara izgledaju kao obavezna ponuda.

S obzirom na opušteni izgled 4-serije ragtopa, možda ćete se zapitati zašto kabriolet 430i od 53.850 dolara nema više smisla od verzije M440i. Takođe će raditi 155 mph, ukoliko se ukaže potreba. Moćniji je od E36 M3. A košta 10.900 dolara manje – što će kupiti puno sladoleda.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button