fbpx
Uncategorized

2019 BMV Ks4 M40i: recenzija vlasnika

Kada je u pitanju kupovina porodičnog šlepera, moram priznati da sam malo muka. Smernice koje je dala moja supruga bile su da zamenim trenutni vrhunski SUV drugim. Na vrhu ovog jednostavnog očekivanja bili su sledeći minimalni zahtevi, kao što ste zaista odredili.

Sledeći SUV je morao da bude pristojan za gledanje sa visokim nivoom prefinjenosti. Štaviše, trebalo je da ponudi pristojno rukovanje, što je verovatno retkost u SUV-ovima, da sadrži dobar stereo, da poseduje autonomno kočenje i moderne karakteristike izbegavanja sudara, da prevaziđe plod poslednjeg automobila i da ima stepen dizanja i kretanja. CVT menjači nisu bili i električne opcije, iako su bile poželjne, smatrale su se preskupim.

BMV, Lekus i Mercedes su ušli u uži izbor. Međutim, ubrzo smo otkrili da je modifikovana verzija Mercedesovog modela koji smo želeli da zamenimo porasla za oko 25.000 dolara u odnosu na ono što smo platili šest godina ranije. Hvala Mercedes, vaša trenutna fiksna cena, model bez cenkanja je divan za potrošača! Lekus je takođe imao problema sa zalihama i moja žena se mučila sa njihovim dizajnom. Na kraju smo se odlučili za BMV Ks4 u specifikaciji M40i skrojen za strastvene entuzijaste – ura!

Uvek sam cenio BMV-e u belom i to je bilo na placu. Moja žena ga je prvo videla i pitala da li da ga vozimo. Sećam se da sam odgovorio da to ne bi bila tako razumna opcija iz perspektive goriva, mada se sećam i da sam sebi rekao da ćemo se dobro nositi za 5000–6000 godišnjih kilometara. Na kraju krajeva, naš prethodni dizel automobil bio je efikasan samo na dugim putovanjima, a ne za svakodnevne zadatke kao što su školska vožnja ili povremena putovanja u kancelariju.

Iako se kaže da je lepota u oku posmatrača, za nas se M40i može pohvaliti upečatljivim i atletskim dizajnom eksterijera koji privlači pažnju bez vikanja. Sa svojim agresivnim stavom i uglađenim linijama, ovaj SUV orijentisan na performanse predstavlja savršen spoj sportskog duha i elegancije. Često dobijamo komentare o automobilu, što je prilično kul ako imamo vremena za razgovor na servo.

Unutrašnjost BMV Ks4 je svedočanstvo udobnosti, ergonomije i savremenog dizajna. Raspored i pozicija za vožnju su fantastični i vrhunski materijali generalno pokrivaju kabinu, možda ne na istom nivou detalja koji biste našli u Range Roveru, Audiju ili Porscheu.

I dalje ima taktilne tastere – da, Tesla i VV Group! Volimo digitalni ekran, mogućnost glasovnih komandi i svu očekivanu luksuznu opremu, posebno head-up ekran u boji. Sedišta imaju visoke ocene u pogledu udobnosti i prilagođavanja, volan je dobro opterećen, i uprkos kosoj liniji krova i panoramskom krovu, ima dovoljno prostora za četiri odrasle osobe i pahuljastog davg-a.

M40i je glasan pri hladnom startu, i bio sam pomalo samosvestan kako bi to naša mala ulica mogla da percipira, a ipak je moje samopouzdanje poraslo kada je moj komšija pun entuzijazma prišao da vidi u čemu je gužva – cerekanje. Sa zadovoljstvom se buka smanjuje kada stavite automobil u brzinu ili ga pustite da radi oko 40 sekundi. Izduvni sistem ima ventile, a sa aktiviranim režimom vožnje Sports Plus, M40i zvuči neverovatno kada mu se daju živahni broj obrtaja. Ovo je najbolje ostaviti za seosku vožnju, inače ćete izgledati kao pretnja koja se takmiči sa pozadinskim econobok hoonsima.

Ks4 M40i ima super-dobru dinamiku vožnje, iako možda nije balansiran kao Porsche Macan. Za većinu onih koji su u školi ili van škole iu gradu, ništa neće biti važno. Povratne informacije upravljača su impresivne, a za automobil težak skoro dve tone prkosi gravitaciji na uvrnutim stvarima. Kompromis je obično kvalitet vožnje i, da, čvrst je, iako ne prelazi preko neravnina i grubih površina.

Ubrzanje je značajno brzo zahvaljujući B58 motoru i ZF menjaču. Iznenađen sam koliko dobar pretvarač obrtnog momenta može biti u održavanju M40i tačno tamo gde treba da bude u opsegu obrtaja.

B58 inline šestica je prilično motor, svilenkasto gladak, a njegov brak sa njegovim ZF trannijem je odličan 11/10. Ako ne znate, B58 je počeo sa radom 2015. godine i nalazi se u brojnim BMV modelima zajedno sa Tojotom Suprom. Druga stvar koju ova Ks4 mašina može da uradi je da ugasi, za razliku od nekih BMV-a sa hiper-pokretanjem bez kDrive pogona na zadnjim točkovima u poslednje vreme.

Što se tiče potrošnje, automobil voli piće od 12,5 litara na 100 km u mešovitim uslovima vožnje i ispod 10 litara na 100 km na otvorenom putu. Za neke bi ovo moglo da bude problem, ali naš poslednji automobil je imao 10,5 u saobraćaju i to je bio dizel. U pogledu životne sredine, C02 bi mogao biti još jedna briga, a za nas bi to bilo kada bismo nameravali da pređemo mnogo kilometraže.

Uvek postoje nedostaci automobila, tako da idemo. Plastika u kabini nižeg nivoa zatupljuje ambijent inače dobro završenog automobila. S obzirom na cenu, ovo miriše na smanjenje troškova, a nakon što su pogledali oko ‘velike tri’ nemačke marke, čini se da postaju sve bolji u tome.

Prednji nos ili prepust otežavaju određivanje dimenzija automobila prilikom manevrisanja kroz uske prostore. Apple CarPlai je skupa opcija dostupna preko BMV aplikacije, tako da, ne hvala, jer je BMV-ov iDrive veoma sposoban i jednostavan za rukovanje, iako muzičko povezivanje ponekad može biti problematično sa iPhone uređajima.

Drugi aspekti: nožni senzor za otvaranje prtljažnika ponaša se kao raspoloženi tinejdžer koji se mrzi, a poboljšani Harman Kardon stereo ima tonu basa, a ipak lošu jasnoću u poređenju sa VV i Audi modelima koje sam imao. Stereo se može poboljšati podešavanjem ekvilajzera, a Google je bio dobar prijatelj u tom pogledu.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button