fbpx
Automobili

Toyota predstavlja prvi električni automobil i dolazi u Australiju

Najveći svetski proizvođač automobila Toiota predstavio je koncept električnog vozila na najvećem svetskom automobilskom tržištu: Kini.

Auto-gigant Toiota predstavio je konceptnu verziju onoga što je suđeno da postane prvi ikada čisti električni automobil – a kompanija kaže da će to biti jedno od sedam električnih vozila koje će predstaviti do kraja 2025. godine.

Koncept Toiota BZ4Ks predstavljen je danas na dan otvaranja salona automobila u Šangaju 2021. godine, zauzimajući centralno mesto na najvećem svetskom tržištu automobila.

Iako je Toiota globalni lider u benzinsko-električnoj hibridnoj tehnologiji – prodavši više od 17 miliona hibridnih automobila nakon globalnog uvođenja te tehnologije 1997. godine, polako se izbacuje čisti električni automobil.

Toiota je eksperimentirala sa ograničenom serijom električnih SUV vozila Toiota RAV4 u Kaliforniji od 1997. do 2003. i od 2012. do 2014. godine, međutim ta vozila su bila deo probnog postupka flote i nisu bila dostupna široj javnosti.

Toiota BZ4Ks Concept (BZ označava „preko nule“ emisije) biće prvo čisto električno vozilo koje će globalno prodati najveći svetski proizvođač automobila.

Konceptno vozilo prikazuje moderni SUV veličine slične Toioti RAV4.

Izjava Toiote kaže da će kompanija “predstaviti električno vozilo Toiota BZ4Ks na australijsko tržište, sa vremenom koje će biti potvrđeno bliže lansiranju”.

CarAdvice shvata da će australijski dolazak serijske verzije Toiote BZ4Ks Concept verovatno proći neko vreme nakon što vozilo bude predstavljeno u inostranstvu 2022. godine.

Troškovi tek treba da se utvrde, ali bi Tojotain električni automobil verovatno koštao više od tri najjeftinija električna automobila koja su trenutno u prodaji u Australiji: MG ZS EV (od 43.990 USD), Hiundai Ionik (od 48.970 USD) i Nissan Leaf (od 49.990 USD) ).

Informacije objavljene danas nisu uključivale procenjeni domet vožnje ili strukturu kapaciteta baterijskog paketa.

U izjavi za medije, šef prodaje i marketinga kompanije Toiota Australia Sean Hanlei rekao je: „Dodavanje prvog električnog vozila na baterije nadograđuje se na našem pristupu pružanju različitih opcija pogonskog sklopa, istovremeno smanjujući emisiju. Razmotriće se dalja vozila serije„ BZ “. i s vremenom predstavljen za Australiju, proširujući Toiotine izbore za elektrifikovana vozila “.

Visoko rangirani rukovodilac Toiota Australije rekao je da je kompanija obećala da će ponuditi “širok spektar vozila, istovremeno prepoznajući različite praktične potrebe australijskih kupaca i geografskih područja”.

„Nastavićemo da procenjujemo tržište u Australiji i trudićemo se da se poveća mešavina pogonskih sklopova koji uključuje oblik elektrifikacije u čitavom našem asortimanu vozila do 2030. godine, isključujući GR i modele performansi“, rekao je gospodin Hanlei.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button