fbpx
Automobili

1969 Alfa Romeo GT Veloce 1750 je naš izbor dana za aukciju prikolica

Ovaj Alfa Romeo GT Veloce 1750, koji je sada u prodaji na Bring a Trailer, prošao je potpunu restauraciju koja je završena u martu 2020.


Alfa GTV 1750 težak je oko 2300 funti, ima 120 konjskih snaga i poznat je po svom bogatom karakteru, razigranom rukovanju, voljnom četvorocilindrašu i hrapavom auspuhu.
Trenutna visoka ponuda je 60.000 dolara, ali očekujte da će i dalje biti veća; cene za najbolje primere dostigle su 100.000 dolara. Aukcija se zatvara u četvrtak, 17. februara.
Zaista bi bio divan svet kada bi svaki entuzijasta automobila mogao da pređe nekoliko kilometara za volanom Alfa Romea GT Veloce 1750. Kažem to kao neko ko je nekada imao sreću da pređe kilometre na dobro održavan GTV sličan onom jedan na slici ovde. A ovaj se, na vašu sreću, trenutno prodaje na aukcijskom sajtu Bring a Trailer—koji je, kao i automobil i vozač, deo Hearst Autos-a.

Omanji sportski kupe Alfa, poznatiji kao GTV 1750, predstavlja sve što je bilo ispravno u italijanskim automobilima kasnih 1960-ih. To je jedan od onih retkih automobila u kojima su vožnja, upravljanje, motor, menjač i glavne komande u savršenoj ravnoteži, prožimajući ga posebnom vrstom harmonije koja čini svaku vožnju nezaboravnom. Izduvna nota je sama po sebi dovoljan razlog da je želite. Ovo je auto sa ličnošću.

Na početku svoje karijere, morao sam da vozim GTV prijatelja tokom putovanja u Palo Alto u Kaliforniji. Krstarili smo područjem San Franciska nekoliko dana, a ja bih ga sa zadovoljstvom vozio sve do kuće do Njujorka.

Iako je taj GTV do tada bio star desetak godina – prastar u godinama automobila – osećao se potpuno savremenim. GTV 1750 je napravljen u vreme kada su mali automobili bili laki; sa oko 2300 funti, automobil je otprilike 500 funti lakši od trenutnih Toiota GR86/Subaru BRZ blizanaca. Delimično zahvaljujući toj lakoj masi, bilo je magične delikatese u načinu na koji se vozi. Osećao se gipko, živahno i okretno, sa lakom na dodir upravljanju bez pomoći, petostepenim manuelnim menjačem koji se lako menja, i čvrstim disk kočnicama na sva četiri točka.

Njegova vožnja je bila slatki kompromis između zategnutog i gipkog. Najbolje od svega, hrabri četvorocilindrični motor sa dvostrukom bregastom osovinom, koji bi se po današnjim standardima osećao samo veselo, ipak je režao kao ljuti nemački ovčar sa svakim pritiskom na gas. Činilo se da je GTV stvoren za brze vožnje na putevima sa dve trake koje možete naći u dolini Napa, Kalifornija, ili u brdima u blizini Modene, Italija.

Tamnoplavi GTV na Bring a Trailer izgleda kao spektakularan primer ove rase. Opisan je kao model za evropsko tržište, zbog čega je njegov četvorocilindrični motor od 1779 kubika opremljen dvostrukim Veber DCOE ugljenim hidratima, a ne Spica ubrizgavanjem goriva koji se nalazi na američkim GTV-ovima. (Sistem za ubrizgavanje goriva je bio neophodan da bi se ispunili raniji zahtevi za emisiju izduvnih gasova u SAD.) To znači da će kupac morati da pronađe lokalnog Veberovog stručnjaka za ugljene hidrate kako bi njihov novi-stari GTV radio nesmetano—ili naučio detalje podešavanja izbirljivih Italijanske mešalice vazduh-gorivo tako da to mogu sami da urade.

BaT GTV je prošao potpunu restauraciju, koja je završena do naizgled savršenstva u martu 2020. godine, a postoje brojne fotografije koje dokumentuju izgradnju. Originalna boja ovog automobila bila je Gialo Ocra, koja je za nijansu tamnija od žute u školskom autobusu, ali je prefinisana u tamno plavoj boji koja je ispravna za Alfa, po imenu Blu Olandese. Unutrašnjost je presvučena crnim vinilom. Vozi se na srebrno ofarbanim 14-inčnim točkovima prekrivenim Alfa poklopcima i obuvanim uskim 165/HR-14 Pirelli Cinturato gumama, koje nose visoke bočne strane radijala visokih performansi koji su bili dostupni pre 53 godine.

Ovaj automobil je takođe tretiran na kompletnu mehaničku restauraciju, prema rečima prodavca. Njegov motor je potpuno rekonstruisan, tako da bismo očekivali da će isporučiti svih svojih 120 konja. Takođe su remontovane kočnice, zadnja osovina i petostepeni manuelni menjač. Snimak donje strane automobila izgleda fabrički sveže. Prodavac kaže da je automobil prešao oko 7500 milja otkako je ponovo sastavljen.

Bring a Trailer preporučuje kupcima da izvrše ličnu inspekciju vozila za koja su zainteresovani pre nego što počnu da licitiraju, što će zahtevati neke poslove sa ovim GTV-om; nalazi se na Majorci u Španiji. Očigledno je da će pobednički ponuđač takođe morati da planira troškove dostave veće od uobičajenih, ali BaT ima aplikaciju za to. Možda postoji još jedna komplikacija: iako se automobil nalazi na Majorci, registrovan je u Švedskoj na ime poslovanja prodavca. Nadamo se da transakcija neće biti sputana multinacionalnim statusom ove Alfe.

Licitacija za prelepi plavi GTV 1750 završava se u četvrtak, 17. februara, a mi zavidimo srećnom dobitniku koji ga uzme. Očekujemo da će iskustvo u vožnji sada biti jednako brio kao što je bilo pre više od pola veka.

https://www.danasnje.co/




			
		

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button