fbpx
Automobili

Pregled Maserati MC12R – Super automobil

Pre petnaest godina, štimer Edo Karabegović postigao je nemoguće: da MC12 učini još poželjnijim.
Proizveden u samo 50 jedinica, Maserati MC12 označio je povratak Tridenta na moto trke. Međutim, italijanske superautomobile nije ubedio u neke . Ovo je slučaj Ede Karabegovića, tvorca izvanrednog MC12R. Naše kolege iz Motor1.com mogli su da testiraju ovaj model pre 15 godina i verujte nam, i dalje vredi zaobilaznog puta!

Genesis
600.000 € bi trebalo da bude dovoljno da priuštite delić savršenstva. Naročito kada ova lepotica ima tako posebne linije Maseratija MC12, beskrajno hladnijeg od Ferrarija Enza i sposobnog da dostigne 330 km / h bez zatrpavanja kapka. Pa, varate se. Ono što zaista dobijate je nečuvena cena, ništa više.

Proizvedeno je samo 50 primeraka, od kojih je većina krenula pravo u garaže svojeglavih milijardera. „Samo su vrata i prozori bili u redu – sve ostalo je bilo sranje“, kaže Edo Karabegović ocenjujući jedan od najpoželjnijih svetskih automobila!

Šef strukture Edo Competition primio je naređenje od kupca da svoj MC12 transformiše u apsolutno oružje, uništavajući vremena. I čovek to zna: Karabegović je inženjer koji je osvojio Veliku nagradu Tuner i postavio rekord kruga na Nordschleifeu, u kategoriji automobila odobrenih za put.

A na pitanje da li bi novinar mogao slobodno da vozi 100 kilometara za volanom svog transformisanog Maseratija, Karabegović je jednostavno bacio palac gore. Gospodine, dužni smo vam.

Tehnička strana
Standardni MC12 opremljen je čeličnim kočnicama, dugim kućištem, suludim obrtnim momentom i gumama Pirelli P Zero. Postoji i tajna za koju ne zna mnogo ljudi. Iako je šasiju, motor i menjač pozajmio od Ferrarija Enza, Maserati nikada nije smeo da nadmaši svoju „veliku sestru“. Tako je maksimalna brzina 6.0L V12 od 630 ks fiksna na 7.700 o / min, odnosno 500 obrtaja manja od Enza.

“Čelične kočnice na ovom automobilu su apsolutno smešne”, komentariše Karabegović. “Gume, kočnice, motor, sve je bilo užasno.” Prvi zadatak pripremioca bio je da ubedi kompaniju koja je ostala anonimna, plašeći se odmazde Maseratija, da proizvede keramičke diskove od 396 mm koji rade sa standardnim čeljustima smanjenim na 3 mm.

Galerija: Maserati MC12R
Maserati MC12R kompanije Edo Performance
21 Slike
Međutim, i dalje postoji još jedan problem: Pirellis ne može prevesti snagu motora na asfalt. To je bar bio problem dok se tjuner nije dočepao Bridgestone guma dizajniranih za Enzo! „Ovo je bez sumnje najveća promena koju sam napravio na automobilu“, nastavlja Karabegović. „Stavili smo nove gume i odjednom je postalo mnogo brže.“

Nemac je takođe kritikovao prvobitne suspenzije. Umesto toga, njegovi dobri prijatelji iz K&V obezbedili su potpuno prilagodljiv sistem i odjednom je nestalo podupravljanja o kojem su izveštavali drugi izveštači kada je model lansiran …

Prava raketa!
Ova mašina zahteva neprekidnu koncentraciju. Jer ja nisam bio njegov vlasnik, jer panel košta isto koliko i mali sportski automobil, jer može da postigne lude brzine i za tren oka se okrene. Čak i sa 50% svog potencijala, MC12R je pravo oružje. Karabegović je dostigao 289 km / h pre nego što je lokalna policija, koja dobro poznaje lik, predložila da uspori.

Sada nas desna noga dovodi do 8.500 o / min. Menjanje brzina je neverovatno glatko, a to dugujemo napornom radu inženjera Ferrarija i Maseratija. Po prvi put sam veoma srećan što imam poluautomatski menjač: ne možete tako brzo da trepnete, pa zamislite da menjate brzinu ovom brzinom …

MC12R ima snagu od oko 700 ks i mnogo veći obrtni momenat od standardnog MC12, što je dovoljno da se sa 0 do 100 km / h obori za manje od 3,5 sekunde i postigne najveća brzina od 378 km / h. Karabegović je čak uveren da može da dostigne 400 km / h, konačno ako se motor pre toga ne otopi!

Pimp mi MC12
Među modifikacijama koje su omogućile ovaj značajan porast snage, pronalazimo hakovanje elektronskog sistema (koji omogućava povećanje maksimalne brzine), nove otvore za prednje otvore kao i novi izduvni sistem. „Kada sam prvi put vozio automobil, izgledao je kao Nissan Primera“, kaže njegov tvorac koji voli hiperbole. “Stari izduvni gas težio je 28 kg, zamena sedam!”

Buka, konačno grmljavina, koja pobegne iz MC12R, punom brzinom prelazi okvire zakonitosti, ali njen vlasnik ne bi trebalo da bude blizu novčane kazne. Doduše, to je Trident koji nalazimo na mreži, ali ispod haube krije se najbolji motor koji je Ferrari ikad dizajnirao, a novi izduvni gas ga čini još boljim.

Mnogi od ovih superautomobila se više dive nego što se voze. I iako dugačko telo MC12R nije dizajnirano za niše, već za brze zavoje, automobil je za tri meseca prešao 5.000 kilometara! Dokaz da je njegov kupac potpuno zaljubljen u ovaj izvanredni model.

Karabegović procenjuje da na ukupnoj težini može da dobije 150 kg i planira da instalira novo zadnje krilo. Maserati MC12R će stoga još jače ubrzati, bolje se smenjivati i brže zaustavljati. Da li je ona krvnik Enza? Nema sumnje !

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button