fbpx
Automobili

Pregled Audi RS3 Sportback 2020. godine: Tihi oproštaj od ikone vrućeg otvora

Audi RS3 je i dalje epski automobil, samo je mnogo tiši nego što je bio. Opraštamo se dok ova generacija pravi put za potpuno novi model sledeće godine.

Nikada nisam istinski razumeo koliko je zvuk bio važan za uživanje u performansnim automobilima dok nije nestao.

Audi RS3 je brzo postao ikona među vrhunskim vrućim otvorima ubrzo nakon što je natpisna pločica stigla na lokalne puteve 2015. godine.

Pokretan snažnim turbo punjenim 2,5-litarskim petocilindričnim motorom usklađenim sa brzim sedmostepenim automatskim menjačem sa dvostrukom spojkom i pogonom na sva četiri točka, doneo je novi nivo performansi na tržište hečbeka.

Zahvaljujući Audijevoj povezanosti sa Lamborghinijem, motor je u stvari bio polovina 5,0-litarskog V10 superautomobila Lamborghini Gallardo. Možda nije sastojao veći deo svoje DNK, ali je svakako delio svoj prepoznatljiv uspor i režanje.

Audi RS3 mogli ste čuti mnogo pre nego što ste videli da dolazi. Mnogi gledaoci bili su nesumnjivo iznenađeni kada su videli kako se hečbek vozi pored njih s obzirom da su očekivali nešto što zvuči kao superautomobil.

Trenutna generacija Audi RS3 predstavljena je ovde kao hatchback krajem 2015. godine sa zdravih snaga od 270 kV i 465 Nm – u to vreme najviše gunđanja u tako kompaktnom automobilu. Time je postignuto zahtevano vreme od 0–100 km / h od 4,3 sekunde. Tada je to bila teritorija Porschea 911.

Samo dve godine kasnije, 2017. godine, Audi je pokazao da ne stoji na rukama, izdavši novu verziju 2,5-litarskog petocilindričnog turbo motora – ovog puta sa blokom od legure, a ne od livenog gvožđa.

Skromna ušteda kilograma i ekstra mumbo smanjili su vreme od 0–100 km / h na zahtevanih 4,1 sekunde. Međutim, ja – i drugi lokalni mediji – više puta smo videli rezultate od 3,9 i 4,0 sekunde koristeći preciznu opremu za merenje vremena. Bilo je zaista izuzetno.

Zatim je krajem 2018. godine Audi RS3 nestao iz lokalnih salona, a da se nije ni oprostio.

Strogi novi standardi potrošnje goriva i ispitivanja emisija uvedeni u Evropi – nakon skandala Volksvagen Dieselgate i ponovnog fokusiranja na stvarnu potrošnju – prisilili su Audi i druge proizvođače automobila da zaustave proizvodnju određenih modela dok ponovo nisu predati na regulatorno odobrenje.

Na kraju, Audi RS3 nije bio prisutan u australijskim salonima oko 18 meseci, vraćajući se početkom 2020. Međutim, njegov povratak doneo je još jednu promenu i verovatno najkontroverzniji potez Audija RS3 iz 2020. godine.

Legirani 2,5-litarski petocilindrični turbo motor prenesen je iz najnovijeg izgleda – a snaga i obrtni momenat ostali su nepromenjeni na 294kV i 480Nm – ali je dodan filter za čestice benzina (PPF) da bi se zadovoljili strožiji evropski standardi emisija. Sada je, više nego ikad, presudno da se bezolovni premium 98-oktanski pogon koristi samo u Audiju RS3, jer bi goriva sa višim sumporom mogla gušiti PPF.

Druga manja promena: zvanični prosek potrošnje goriva prešao je sa 8,3 l / 100 km na 8,5 l / 100 km (na testu smo u proseku kretali između 8,0 i 10,5 l / 100 km uz kombinaciju vožnje između gradova i autoputa).

Sa najnovijim ažuriranjem, Audi je takođe stavio čarapu u ulaz i izduv RS3. Pa, ne doslovno, naravno. Ali najnoviji Audi RS3 bio je dužan da ispuni strože propise o buci usled vožnje.

Rezultat: današnjem Audiju RS3 nedostaju karakter – i zvuci pucanja – prethodnika koji su pomogli da se značka istakne i razvije kultni sledbenik.

Bolno je ovo reći, ali motor i izduvni gasovi u ažuriranom Audiju RS3 proizvedenom od februara 2020. (u prodaji u Australiji u junu 2020.) su nemi u poređenju sa originalnim.

Ispostavilo se da to nije bila samo naša mašta. Novi Audi RS3 je nešto sporiji od svog neposrednog prethodnika. Uradili smo 0–100km / h puta da bismo videli da li je PPF imao bilo kakvog uticaja na performanse. Pa, jeste, a nije.

Najbolji rezultat koji smo mogli izvući iz revidiranog otvora Audi RS3 za 2020. godinu bio je 4,1 sekunde.

Da budemo pošteni prema Audiju, ovo je tvrdnja 0-100 km / h za performanse RS3 od 2017. Samo što smo ja i drugi lokalni mediji uspeli da pobedimo to vreme kada je stiglo ažuriranje za 2017. godinu, zaustavivši satove u 3.9 ili 4.0 sekunde uredno, kao što je ranije pomenuto.

Desetina sekunde ovde ili tamo možda ne zvuči previše, ali na šiljastom kraju takmičenja u ubrzanju to je vredna razlike.

Takođe smo testirali performanse kočenja u slučaju nužde i bili smo iznenađeni kada je Audi RS3 hatchback-u trebalo 37,9m da se povuče. Automobil ovog kalibra trebalo bi da se zaustavi za oko 35m. Za kontekst, Honda Civic Tipe R može se zaustaviti za manje od 35m.

Testirani Audi RS3 imao je fenomenalni paket kočnica koji se standardno isporučuje na ovom modelu: osmoklipne čeljusti na prednje stezne ventilacione diskove od 370 mm i plutajuća jednoklipna čeljust na zadnjim diskovima od 310 mm.

To nas je ostavilo da zaključimo da su možda gume delimično odgovorne za ho-hum kočni put. Testirani Audi RS3 bio je opremljen gumama Pirelli P Zero (235/35 R19) na sva četiri ugla; nije imao ugrađene opcione šire frontove (255/30 R19).

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button