Automobili

Ovaj terenski autobus sa 4 kotača mogao bi biti najteži kamion na svetu

Torsus Praetorian je terenski autobus koji može da primi do 35 ljudi. Koristi tešku kamionsku šasiju MAN i šestocilindrični dizel motor. Cene se kreću od ekvivalentnih 185.000 USD i kreću se do oko 445.000 USD. Koje vozilo bi bilo najprikladnije za apokalipsu? Tipični odgovori obično sadrže robusne kamione ili džipove. Ali šta ako treba da premestite više ljudi?

Ovo bi mogao biti autobus za poslednja vremena. Izgrađen u Slovačkoj, Torsus Praetorian je u stanju da odvede do 35 putnika dalje u divljinu nego skoro bilo šta drugo zahvaljujući svojoj kombinaciji autobusa sa podlogom terenskog kamiona. Koristeći tešku MAN šasiju, pogon na sva četiri točka i šestocilindrični dizel motor, Torsus tvrdi da se može popeti na nagib od 33 stepena i provlačiti se kroz vodu do tri metra dubine.

Dizajniran da vuče osoblje kroz najteža okruženja na svetu, Pretorijanac koristi 6,9-litarski turbodizelski motor MAN D08 koji čini 286 konjskih snaga i 849 funti stope obrtnog momenta i devet-stepeni ZF automatski menjač. Može da radi u režimu zadnjeg pogona ili da se uključi prednja osovina. Tu je i blokada prednjeg diferencijala, mada odabir ovog ograničava ugao upravljanja prednjim točkovima. Torsus tvrdi da ima prilazni ugao od 32 stepena, ugao odlaska od 26 stepeni i minimalni razmak od tla od 13,4 inča ispod osovina.

Potpuno opterećen, maksimalna moguća težina pretorijanaca je značajnih 29.550 kilograma – a takođe ima i standardni limitator brzine od 62 mph. S obzirom na uključene snage, to je verovatno razumno. Torsus je posebno ponosan na pretorijanski sistem klimatizacije, koji je opsežno testiran u vrućim sredinama poput australijske Velike peskovite pustinje. Kompanija kaže da može smanjiti temperaturu u kabini sa 140 Fahrenheita na 85 Fahrenheita za samo tri minuta, a do 68 Fahrenheita za manje od 15 minuta – sve dok nosi pun teret od 35 putnika. Sistem takođe može da obezbedi dodatno hlađenje motora u ekstremnim situacijama, poput pokušaja uspona na peščane dine. Sličan moćan sistem grejanja i izolacija autobusa dizajnirani su za arktičke uslove.

Torsus Praetorian je u prodaji od 2018. godine, ali nove inovacije za 2021. godinu uključuju LED osvetljenje, vrata sa električnim pogonom koja uključuju pneumatske korake i automatski sistem za gašenje požara za rezervoar za gorivo od 79 litara i podvozje.

Iako je prvenstveno dizajniran za industrijsku i vojnu upotrebu, pretorijanac je dostupan u različitim konfiguracijama, od autobusa do onoga što Torsus naziva „komandnim centrom“. Čak postoje i šanse za avanturističke milionere da kupe kopnene verzije kampovanja ili, pak, naruče sopstvenu verziju zasnovanu na uklonjenoj verziji početnog nivoa. Cene počinju od 185.000 USD za verziju golih kostiju i rastu na 445.000 USD za vrhunsku ekspediciju. Nažalost, pretorijanac nije federalizovan za prodaju u SAD.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close