Automobili

Prijava patenta kompanije Rivian za „K-Turn“ za omogućavanje čvršćih kretanja

Rivian je napravio veliku stvar zbog mogućnosti okretanja rezervoara svojih električnih vozila. Četiri motora, jedan koji pokreće svaki točak, u osnovi mogu da okreću EV oko mesta okretanjem točkova sa obe strane vozila u suprotnim smerovima.


Ali na mekim površinama okretanje rezervoara donosi šansu da se zaglavi, pa kompanija takođe pokušava da patentira „K-okret“.
Koristeći istu sposobnost upravljanja svakim točkom pojedinačno, K-okret će zadržati jedan od unutrašnjih zadnjih točkova i omogućiti vozilu da se okreće oko njega, dramatično smanjujući njegov radijus okretanja.
Za određenu podgrupu štrebera Ratova zvezda, K-skret (aka Koiogran skret) je lukav način da se pobegne od zanata koji se progoni tokom borbe pasa. Ali u automobilskom svetu, „K-turn“ bi uskoro mogao da se poveže sa Rivian-om, koji je podneo novoobjavljenu prijavu patenta, navodeći način na koji električna vozila kompanije nude vozačima mnogo uži radijus okreta od ostalih vozila.

Da li će se ovaj K-zaokret pojaviti na predstojećim Rivian-ovim R1T i R1S EV-ima, nije direktno naznačeno u prijavi patenta, ali Rivian je već promovisao drugačiji neobičan metod okretanja za ova vozila. Nazvan „okretanje rezervoara“, ova tehnologija koristi EV-ova četiri motora (jedan povezan sa svakim točkom) za okretanje točkova sa obe strane EV-a u suprotnim smerovima, nekako kao da pomera gazne delove rezervoara jedan protiv drugog, zavrtite vozilo na mestu. To je uredan trik za zabavu, ali ne može se koristiti svuda. Kao što Rivian primećuje u prijavi patenta: „Takav zaokret [rezervoara] kada se koristi na mekim površinama može prouzrokovati da točkovi kopaju u zemlju i da tone, a ne da okreću vozilo.

Rivijin K-zaokret se nadovezuje na okretanje rezervoara, raspoređujući svoj zasebni pogonski izvor na svakom od četiri točka na malo drugačiji način. Umesto da se središte kruga okretanja postavi na sredinu između sva četiri točka, K-zaokret bi se umesto toga dogodio samo kada postoji znatan ugao upravljanja. Obrtni momenat napred se primenjuje na one nagnute prednje točkove, dok se unutrašnji zadnji točk manje-više drži na mestu. Ovaj točak tada formira tačku osovine za okretanje automobila levo ili desno. Zamislite to kao staromodni kompas olovke, gde metalna tačka predstavlja nepokretni zadnji točak, a bočna olovka je prednji deo automobila. Krajnji rezultat? „Režim zaokreta [omogućava] vozilu da postigne znatno smanjen radijus okretanja (npr. Vozilo se može okretati oko tačke ispod šasije vozila)“, prema prijavi za patent. Ovo je slično asistenciji pri skretanju pri kretanju vozila Ford Bronco, gde pri malim brzinama zaključava unutrašnji zadnji točak da bi se okretao oko njega, skraćujući radijus okretanja za čak 40 procenata.

Drugi delovi prijave patenata govore o nešto drugačijim režimima gde bi se zadnji točkovi umesto toga okretali unazad, a ne unutrašnji zadnji točk koji je bio na mestu. Rivian zvuči kao da će zapravo nateranje jednog od njegovih vozila da izvrši zaokret biti prilično jednostavan proces. U prijavi patenta se pominje da bi „krug za obradu“ mogao da uključi režim okretanja K ako okretanje upravljača zahteva okretanje točkova iznad standardnog praga zavoja.

Samo zato što proizvođač automobila podnosi patent, ne garantuje da će tehnologija ikada doći do serijskog vozila, ali ovo je ono koje očekujemo da vidimo na budućim rivijskim modelima. Koristi iste komponente kao okretanje rezervoara, nešto što je Rivian rado promovisao, i pruža korist u nekim situacijama kada bi okretanje rezervoara izazvalo probleme.

http://www.danasnje.co

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close