fbpx
Automobili

Kia poziva 308.000 vozila zbog opasnosti od požara, kaže vlasnicima da parkiraju napolju

Kia je izdala opoziv za 379.931 svojih vozila, uključujući Cadenzu od 2017. do 2019. i Sportage od 2017. do 2021. zbog rizika od požara koji dolazi iz motornog prostora. Požar može nastati usled kratkog spoja električne energije, a pre nego što vlasnici odvezu svoja vozila trgovcima kako bi zamenili deo, Kia kaže da vozila treba parkirati napolju.

Kia, kao i Hiundai, opozvali su mnoga druga vozila zbog opasnosti od požara i nedavno su kažnjeni zbog presporog kretanja pri povlačenju određenih vozila. Kia je izdala opoziv za 379.931 svojih vozila, uključujući limuzinu Cadenza od 2017. do 2019. i Sportage od 2017. do 2021. zbog rizika od električnog kratkog spoja u motornom prostoru koji može dovesti do požara, prema dokumentima na Nacionalnom autoputu Veb lokacija Uprave za bezbednost saobraćaja. Kia preporučuje da pre nego što vlasnici uspeju da zamene pogođeni deo, parkiraju svoja vozila izvan i dalje od objekata. Vlasnici Kia Cadenza i Sportage mogu da provere veb lokaciju NHTSA opoziva kako bi saznali da li je to pogođeno njihovim vozilom.

Kratki električni udar se javlja u hidrauličkoj elektronskoj upravljačkoj jedinici, ali tačan uzrok kvara nije poznat. Vlasnici su mogli da vide lampicu upozorenja za pritisak, lampicu upozorenja ABS ili lampicu upozorenja MIL kako se pale na instrument tabli pre nego što požar započne, ili možda osećaju miris ili vide dim.

Kia će početi da obaveštava vlasnike opoziva od 30. aprila, a prodavci će opoziv povući zamenom osigurača u razvodnoj kutiji. Kia je rekla da nije upoznata sa bilo kakvim požarima koji su nastali usled nestanka struje u pogođenim kadencama i sportageima, ali je potencijal požara postao čest razlog zbog kojeg su vozila Kia i Hiundai opozvana. U jesen prošle godine Hiundai i Kia povukli su 591.000 vozila zbog curenja kočione tečnosti što bi moglo dovesti do požara. A ranije 2020. godine, Hiundai je opozvao 430 000 limuzina Elantra zbog potencijala da voda uđe u ABS modul i pokrene požar.

Associated Press procenjuje da je šest miliona vozila koje su napravili Hiundai i Kia opozvano zbog rizika od požara ili otkaza motora od 2015. Još 2019. NHTSA je pokrenula istragu protiv tri miliona vozila Hiundai i Kia zbog njihovog rizika od požara. Vozila uključena u istragu bili su modeli Hiundai i Kia od 2010 do 2015 sa motorima od 2,0 i 2,4 litra. Pored podsećanja, ta istraga dovela je do toga da su Hiundai i Kia kažnjeni sa 210 miliona dolara zbog presporog kretanja pri povlačenju određenih vozila. Kia je negirala navode da su se kretali presporo, ali pristali su da plate kaznu i izbegnu pravnu borbu, navodi AP.

https://www.danasnje.co

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button