fbpx
Automobili

Evolucija bezbednosnog automobila u Formuli 1: od Vectre do Vantage-a

Aston Martin će dopuniti Mercedes-AMG kao sigurnosni automobil 2021. godine. U prošlosti su čudni automobili vodili Formulu 1
Sada kada je sezona Formule 1 2021 započela Velikom nagradom Bahreina, vreme je da razgovaramo o automobilima, timovima i vozačima. Ali takođe smo želeli da pregledamo priču o jednom od najvažnijih, ali istovremeno često zaboravljenih, protagonista F1: bezbednosnom automobilu.

Kao što je poznato, Mercedes-Benz je imao prava na ovo vozilo poslednjih 25 godina, ali sada dolazi do novog prskanja boja, jer će Mercedes-AMG GT taj zadatak deliti sa novim Aston Martin Vantageom . Obojicu u trkama Formule 1 vozi bivši vozač DTM-a Bernd Mailander.

Sigurnosni automobil Formule 1 prvi put je korišćen na VN Kanade 1973. godine, a vozač je bio lokalni Eppie Vietzes. Sigurnosni automobil zvanično je predstavljen od sezone 1993. godine. Od tada postoji mnogo modela koji iz današnje perspektive izgledaju vrlo bizarno. Ili biste mogli da zamislite automobil sa samo 122 ks kao vodeće vozilo ovih dana? Pođite sa nama u napad na istoriju Formule 1!

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button