fbpx
Uncategorized

Drive Flashback – 1997: Australijski automobil postaje globalan

Australijski konceptni automobil, koji se sada bliži završetku, biće centralni deo izložbe automobilske industrije u Singapuru sledeće godine. Delimično finansiran od strane državnih i saveznih vlada, automobil je zajednički napor 116 australijskih proizvođača automobilskih komponenti.

Čist, jednokratni dizajn, namenjen je da prikaže tehničku stručnost velikih i malih proizvođača delova širom zemlje.

Još uvek tajni dizajn karoserije četvoroseda je završen, a metal se sada savija i kuje u oblik. To je delo Millard Designa, studija u viktorijanskom stilu sa rastućom međunarodnom reputacijom. Kompanija je počela da radi na dizajnu ACC-a u julu prošle godine.

Milardov najpoznatiji dizajn do sada je Matiz izložbeni automobil. Napravljen po narudžbi korejskog proizvođača Daevoo, koncept mikro automobila napravljen u Melburnu (na slici ispod) bio je jedan od najupečatljivijih eksponata na ovogodišnjem Sajmu automobila u Seulu.Ali ACC nije mikro-automobil. On će kombinovati širinu Ford Falcon-a sa dužinom Toiote Corolla limuzine u avangardnom obliku, kaže David Fevchuk, generalni direktor Fondacije za istraživanje automobilske industrije i koordinator projekta ACC.

ACC će pokretati linijski dvotaktni motor, verovatno sa šest cilindara, koji proizvodi kompanija Orbital Engine Compani iz Zapadne Australije. Postavljen uzdužno ispod haube, on će pokretati zadnje točkove kroz automatski menjač koji je napravio BTR u Alberiju, Novi Južni Južni zapad.Verovatno će pogon sadržati i druge BTR proizvode. Očekujte da će ACC imati visokotehnološke lake pogonske osovine napravljene od egzotičnih kompozitnih materijala, kao i BTR-ov odličan Hidratrak diferencijal sa ograničenim proklizavanjem.

Fevchuk kaže da će ACC uključiti napredne elektronske funkcije, kao što je puna glasovna kontrola unutrašnjosti na engleskom i korejskom jeziku i kontrolna konzola sistema za zabavu postavljena između zadnjih sedišta.

Fevchuck naglašava da će ACC biti više od statične izložbe. “To će biti potpuno funkcionalan automobil.”

On dodaje da je Australija – koja proizvodi manje od 0,5 odsto automobila u svetu – jedna od samo nekoliko zemalja u svetu koje mogu da dizajniraju i naprave jedan od nule.

Uskoro će za vozilo biti izabrano više dočaravano ime od australijskog konceptnog automobila, koje je zakazano za prvo pojavljivanje u Parlamentu u Kanberi početkom februara sledeće godine.

Njegov početni angažman u inostranstvu biće prva dvogodišnja Automechanika Asia ’98 koju je krajem aprila u Singapuru priredio Messe Frankfurt, koji takođe organizuje veliki sajam automobila u Frankfurtu, jedan od najvećih i najvažnijih na svetu.Planirana su dalja nastupa koncept automobila u Seulu, Bangkoku, Kuala Lumpuru i Džakarti.

Izložba u Detroitu je moguća ako se mogu prikupiti dodatna sredstva za marketing, a rukovodioci Messe Frankfurta kažu da bi želeli da vide konceptni automobil na najvećem evropskom sajmu automobilskih komponenti u septembru 1998. godine.

Peter Thomaschevski, generalni direktor Messe Frankfurt Singapur, jasno je impresioniran stavom sve-za-jedan australijske industrije proizvodnje auto-delova. On veruje da je ACC jedinstven poduhvat.

„Ne znam kakav je mentalitet Australije, ali je drugačiji od našeg“, kaže nemački izvršni direktor.

Thomaschevski kaže da je Messe Frankfurt izabrao Singapur kao lokaciju za Automechanika Asia jer je to bila neutralna teritorija. Zaštitnički stav vlada u drugim zemljama jugoistočne Azije sa nadolazećom automobilskom industrijom predstavljao bi poteškoće za strane izlagače, kaže on.

Pa, šta se dalje dogodilo?
Sledeće godine, australijski konceptni automobil – koji se sada zove aKscess Australia – otkriven je australijskim medijima pre nego što je krenuo na globalni roadshov.

Izlog australijskih delova i tehnologije 21. veka, koncept aKscess i dalje ima dalji potencijal, izvestio je Džon Keri iz Drive-a 13. februara 1998. godine.

Ovaj futuristički automobil – višemilionski jednokratni primer za prikaz naprednog tehnološkog znanja australijskih proizvođača auto delova – možda nije dovoljno futuristički.

Nazvan aKscess australia, nesumnjivo je napredan i izgleda tako. Mora da bude, jer je njegova jedina uloga da napravi svetsku turneju po izložbama automobilske industrije, privlačeći pažnju stranih rukovodilaca. Dakle, aKscess predstavlja promociju australijske ekspertize od 13 miliona dolara, koja bi trebalo da poveća ofšor poslovanje za 130 kompanija koje su uložile u njega.Prema CSIRO-u, međutim, industrija automobilskih komponenti mora napraviti još jedan korak, tehnički gledano.

David Lamb, iz CSIRO-ovog australijskog centra za automobilsku tehnologiju, kaže da bi aKscess tim trebalo da dizajnira i napravi naslednika za Olimpijske igre u Sidneju, sa hibridnim pogonom visoke tehnologije umesto dvotaktnog šestocilindričnog benzinskog motora aKscess-a.

Kombinovanjem motora sa unutrašnjim sagorevanjem sa električnim motorom, hibridi daju znatno poboljšanu ekonomičnost goriva i dramatično smanjenje emisija staklene bašte. Dodatna efikasnost je zbog električnog dela sistema koji hvata, a zatim koristi kinetičku energiju koja se normalno gubi kada automobil koči i usporava. Baš ono za “zelene igre”.

Lamb već gleda dalje od hibrida iz 2000. On to posmatra kao odskočnu dasku ka čistom električnom automobilu sa napajanjem gorivih ćelija.

„Ovo bi se moglo zasnivati na najsavremenijim ćelijama koje sada razvija CSIRO“, kaže on. „Predviđamo da će gorivne ćelije na kraju zameniti benzinski motor.“Lamb je siguran da će hibridni projekat pomoći australijskim proizvođačima komponenti da ostvare svoj cilj od 6 milijardi dolara u izvozu auto-delova do 2004. godine.

On kaže da svetska industrija mnogo ulaže u razvoj transporta na električni pogon i da australijski proizvođači automobilskih komponenti moraju da budu u toku sa najnovijim dostignućima u tehnologiji.

Visokotehnološki od nosa do repa na očigledan i suptilan način, aKscess izložbeni automobil dokazuje da proizvođači delova sigurno drže korak do sada. I to je konkretan dokaz sposobnosti Australije da dizajnira, razvije i konstruiše automobil od nule.

Napredni elektronski sistemi privlače glavnu pažnju.Sistem glasovne kontrole aKscess-a prepoznaje 35 do 40 komandi – automobil se pokreće i zaustavlja kada se kaže, bira stepen prenosa, otvara i zatvara vrata i podešava grejanje, ventilaciju i zvučni sistem. Daje vozaču usmena upozorenja, gde je to potrebno.

Robert Bosch Australia je isporučio i sistem glasovne kontrole i sistem pasivnog ulaska koji prepoznaje ličnu kartu vozača, omogućava pristup i podešava sedišta i retrovizore prema memorijskim funkcijama.

Električna vrata na preklop otvaraju se dodirnom tablom, zbog čega aKscess nema konvencionalne kvake na vratima.

Ostali sistemi pogodnosti uključuju automatsko uključivanje-isključivanje farova i brisača, detekciju zagađenja koja prebacuje ventilaciju na recirkulaciju dok se spoljašnji vazduh ne poboljša, automatsku parkirnu kočnicu, sistem ranog upozorenja o opasnosti i ventilaciju na solarni pogon za hlađenje dok je parkiran.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button