fbpx
Uncategorized

Dodge Charger Daitona SRT Concept prikazuje buduće električne automobile

Američki automobilski gigant Dodge otkrio je Charger Daitona SRT Concept – električni mišićni automobil sa pogonom na sve točkove, višebrzinskim menjačem i izduvnim gasom koji je glasniji od bilo kojeg V8 u prodaji.

Zbog zamene „Hemi“ V8 varijanti Challenger kupea i Charger limuzine koje će biti uklonjene 2023. godine, Dodge Charger Daitona SRT Concept predstavlja pregled budućeg električnog automobila kompanije, koji treba da se pojavi 2024. godine.

Dodge tvrdi da će Charger Daitona SRT biti opremljen “Fratzonic Chambered Ekhaust”, koji će isporučiti do 126 decibela buke – otprilike 26 decibela više od Hemi V8 motora Dodge Challenger SRT Hellcat sa kompresorom.

Proizvođač automobila kaže da auspuh „gura svoj jedinstveni zvuk performansi kroz pojačalo i komoru za podešavanje koja se nalazi na zadnjem delu vozila“, iako je tehnologija patentirana.Dodge Charger Daitona SRT Concept pokreće električna platforma od 800 volti nazvana „Banshee“, koja omogućava brže punjenje i bolje performanse električnog motora.

Manje varijante električnog Dodge Charger-a će pokretati platforma od 400 volti.

Dodge još nije otkrio nikakve brojke o performansama za Charger Daitona SRT Concept, iako obećava da će električni automobil sa pogonom na sve točkove biti „brži od Hellcata u svim ključnim merama performansi“.

To znači da bi Dodge Charger Daitona SRT mogao da postigne vreme od nula do 100 km/h blizu tri sekunde, s obzirom na vreme sprinta za 2021 Dodge Charger SRT Hellcat od 3,6 sekundi.

Dok skoro svi električni automobili imaju samo jednu brzinu – osim Porsche Taican-a i Audija E-Tron GT koji imaju dva – Dodge kaže da će Charger Daitona SRT imati višebrzinski menjač, omogućavajući automobilu da se oseća kao da ima benzinski pogon prethodnici.Dodge’s Charger električni mišićni automobil biće opremljen „PoverShotom“, dugmetom na volanu koje obezbeđuje privremeno povećanje snage, slično sistemima u Formuli 1 i IndiCar-u.

Hauba električnog Dodge Charger Daitona SRT Concepta ima ono što je poznato kao „R-Ving“ – za koje se kaže da je inspirisano velikim krilima Dodge Charger Daitona iz 1969. – kako bi se obezbedila veća sila pritiska na prednjem delu automobila.

Aerodinamični točkovi od 21 inča dijamantski sečeni su ispred crvenih prednjih kočionih čeljusti sa šest klipova, pričvršćene za glavčinu sa jednom maticom, a ne za dizajn Dodge Charger-a sa pet klipova.Dodge’s Charger električni mišićni automobil biće opremljen „PoverShotom“, dugmetom na volanu koje obezbeđuje privremeno povećanje snage, slično sistemima u Formuli 1 i IndiCar-u.

Hauba električnog Dodge Charger Daitona SRT Concepta ima ono što je poznato kao „R-Ving“ – za koje se kaže da je inspirisano velikim krilima Dodge Charger Daitona iz 1969. – kako bi se obezbedila veća sila pritiska na prednjem delu automobila.

Aerodinamični točkovi od 21 inča dijamantski sečeni su ispred crvenih prednjih kočionih čeljusti sa šest klipova, pričvršćene za glavčinu sa jednom maticom, a ne za dizajn Dodge Charger-a sa pet klipova.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button