fbpx
Automobili

2022. Nissan Pathfinder postaje mnogo privlačniji

Današnje porodične prevoznike sa tri reda mogu se posmatrati ili kao monovolumeni u SUV cosplai-u ili obrnuto, ali odlazeći Nissan Pathfinder bio je najgori iz oba sveta. Njegove neugodne proporcije činile su da izgleda podjednako nezanimljivo kao kombi, ali njegovo malo sedište u trećem redu predstavljalo je kompromitovani smeštaj SUV-ova srednje veličine. Nova peta generacija 2022 Pathfinder ispravlja ove nedostatke i predstavlja daleko privlačniju opciju u ovom segmentu – čak i ako ne doseže visine naše omiljene, 10-te najbolje nagrađene Kia Telluride.

Duži, širi i viši nego ranije, ali vozeći se na istom međuosovinskom rastojanju, novi Pathfinder izgleda trupkije, sa tupim prednjim krajem i kutijastim staklenikom. Sviđaju nam se proporcije koje nas podsećaju na Land Rover Discoveri, a poboljšan je i unutrašnji prostor. Treći red je pogodniji za odrasle, a sada postoji srednji položaj za sedenje koji ukupan kapacitet sedišta donosi samo osam. Klupa u drugom redu je standardna, a kapetanske stolice u drugom redu nisu obavezne. Sedišta u drugom redu lako se klize i okreću napred kako bi omogućili pristup trećem redu, a Nissan naglašava njihovu sposobnost da to učine čak i kada je instalirano dečje sedište. (Samo nemojte pokušavati sa malim koji još sedi.)

Još jedno značajno poboljšanje je Pathfinder-ov devetostepeni automatski menjač, koji zamenjuje kontinualno promenljivi automatski menjač (CVT) u starom modelu. Iako se 3,5-litarski V-6 motor od 284 ks uopšte nije promenio, ovaj novi menjač znatno oživljava reakcije Pathfinder-a i eliminiše dosadno brujanje koje je bilo toliko prisutno kod CVT-a. Na test stazi, 2022 Pathfinder SL sa pogonom na prednje točkove dostigao je brzinu od 60 mph za 6,7 sekundi, poboljšanje za 0,6 sekundi u odnosu na teži Pathfinder Platinum iz 2017. godine sa pogonom na sve točkove. Taj rezultat i vreme od četvrt milje od 15,3 sekunde stavljaju ga ispred vodećih u klasi kao što su Telluride i Hiundai Palisade, a mislimo da bi AVD model mogao biti još brži zbog obilja točkova koje smo iskusili prilikom testiranja verzije sa prednjim pogonom .

Nissan je povećao širinu pneumatika Pathfinder-a sa 235 milimetara na 255 i ukrutio opružne stope kako bi poboljšao upravljivost. Zaista, novi model je na našem skidpadu držao bolje od svog prethodnika – 0,80 g naspram 0,77 g – ali Pathfinder i dalje prati okretne ponude u ovoj klasi kao što je Mazda CKS-9 u pogledu zadovoljstva u vožnji na putu. Upravljanje je utrnulo i prejako pojačano, a vožnja je živahna uz malo opterećenje. (Poboljšava se kada se odmeri sa više ljudi ili stvari na brodu.) Bili smo impresionirani efektom dodatnog prigušivanja zvuka i debljeg stakla koje je dodao Nissan, jer je kabina lepo zagušena na autoputu.

Pathfinder počinje sa 34.560 USD, što je porast od 1430 USD u odnosu na prethodnu generaciju. Naš dobro opremljeni testni automobil Pathfinder SL bio je opremljen opcionim dodacima, uključujući panoramski krovni otvor, grejač volana, grejanje zadnjih sedišta, Nissanov sistem za pomoć vozaču ProPilot i USB priključke za punjenje u svim redovima. Zapeo je za 45.795 dolara, a pogon na sva četiri točka dodao bi još 1900 dolara tom ukupnom iznosu, što znači da Pathfinder ima odgovarajuću cenu, ali ne nužno i bolju vrednost od najbližih rivala. Potpuno opterećeni Telluride SKS sa pogonom na prednje točkove iznosi samo 44 805 USD, a mi više volimo njegov stil, prefinjenost i unutrašnjost od Pathfinder-a.

Ipak, novi Pathfinder je daleko konkurentniji SUV od svog prethodnika. Mislimo da je to sada natprosečan trokraki crossover, a njegov novi izgled spolja i iznutra uveliko doprinosi povećanju njegove ukupne privlačnosti. Prostraniji, brži i bolje opremljen nego ranije, Pathfinder je još jedan korak za Nissan na važnom segmentu tržišta i mislimo da će lako pronaći više uspeha od nejasnog modela koji zamenjuje.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button