fbpx
Automobili

2022. Hiundai Tucson 2.5L je blistav, ali spor

Posle nekoliko meseci rekordne prodaje u Sjedinjenim Državama, zamišljamo da je vibracija u Hiundaijevom američkom sedištu prilično slavljena. Na kraju, korejska marka trenutno ubrzano razvija privlačne i prepoznatljive nove ili ažurirane modele, sa redizajniranim Hiundai Tucsonom iz 2022. godine, najnovijim primerom njegove impresivne izvedbe i nervoznog dizajna.

Uprkos odlaznom Tucson-ovom šaljivom izgledu, taj kompaktni crossover bio je Hiundaijev najprodavaniji model širom sveta. Njegova zamena nadovezuje se na taj zamah nastavljajući da predvodi američku prodaju kompanije, što ukazuje na to da relativno smeli izgled najnovijeg modela mami više kupaca nego što vređa. Doduše, bili smo skeptični nakon prvog zavirivanja u stršeće površine i oštre ivice njegovog radikalnog dizajna. Srećom, novi Tucson je lično lepši nego na fotografijama. Tokom svog vremena sa ograničenim modelom Limited, redovno smo se divili njegovim zaslepljujućim dnevnim svetlima koja su prikrivena zrcalnom površinom rešetke i stvaraju futurističko lice kad se upale.

Ekstrovertiranu spoljašnjost Tucsona upotpunjuje elegantna unutrašnjost koja je posebno otmena u opremi Limited. Moderni procvati, poput ambijentalnog osvetljenja, sedišta obložena kožom i šik tkanina na gornjoj ploči i vratima su standardni, a Hiundaijev sjajan izgled i završna obrada mogli bi da zavaraju neke vlasnike Genesisa ili Lekusa. Tucson Limited takođe donosi ekskluzivne karakteristike modela, uključujući jedinstveni raspored središnje konzole sa preklopnikom sa dugmetom i crno-klavirski središnji niz koji sadrži 10,3-inčni sistem za zabavu na dodir.

Samo bismo želeli da klimatske kontrole osetljive na dodir sadrže neke haptične povratne informacije ili prepoznatljive udubljenja, što bi ih olakšalo aktiviranje bez skidanja pogleda sa puta. Modeli SE i SEL nižeg nivoa zadovoljavaju se 8,0-inčnim ekranom osetljivim na dodir, ali poseduju prijatno taktilni prekidač za podešavanje jačine zvuka i podešavanje i dugmad za sistem grejanja i hlađenja. Kao i kod nekih drugih Hiundaijevih modela, uključeni su bežični Apple CarPlai i Android Auto, iako ovaj drugi neobično zahteva žičnu vezu sa većim od dva ekrana osetljiva na dodir.

Zajedno sa nešto višim i širim dimenzijama, novi Tucson je 6,1 inča duži od stabljike do krme (ukupno 182,3 inča) i može se pohvaliti sa dodatnih 3,4 inča između svojih osovina, od čega je najveći deo njegovih 41,3 inča prostora za noge na zadnjim sedištima. Za kontekst, to Hiundaijev prostor na zadnjim sedištima čini prostranim od sličnih Honda CR-V i dužih Volksvagena Tiguana.

Čak i sa panoramskim krovnim krovom, zadnje sedište Tucsona se oseća ogromno i primiće dve odrasle osobe na duga putovanja. Šteta što vrhunskom Limitedu nedostaje treća klima-kontrolisana zona, što je nešto što čak i novi Mitsubishi Outlander nudi. Ipak, rast Tucson-a dodaje 7 kubnih stopa tereta iza njegove sklopive klupe drugog reda od 60/40 podeljene za ukupno 39 kockica. Preklapanje zadnjeg sedišta gotovo udvostručuje raspoloživu površinu za skladištenje na 80 kubnih stopa – 18 više od svog prethodnika. Ponovo, Tucson daje prednost CR-V i Tiguanu u oba merenja.

Na nesreću, naša naklonost prema novom Tucsonu opada kada se umeša naša desna noga. Njegov standardni 2,5-litarski četvorocilindraš od 187 ks jednostavno nije imao snage da pokrene naše testno vozilo sa pogonom na sva četiri točka sa težinom od 3695 kilograma i željenim izgledom. Trčanje do 60 km / h traje 8,8 sekundi (0,5 sekunde sporije od prethodne generacije), ali manevri od 50 do 70 mph brži su za 0,4 sekunde, što zahteva 6,0 sekundi široko otvorenog gasa. Ni jedno ni drugo nije strašno, ali rivali poput CR-V sa turbopunjačem, pa čak i ne-turbo Mazde CKS-5 su znatno brži. Iako pozdravljamo Hiundai što nastavlja da koristi tradicionalni automatski pretvarač obrtnog momenta umesto sirupastog kontinuirano promenljivog automatskog menjača (CVT), partnerstvo između Tucsonovog motora i osmostepenog menjača nije uvek kopacetično, delom i zbog četvoro- banger-ov obrtni momenat od 178 funti-stopa dostigao je prilično visokih 4000 o / min. Padajući umereni stepen često uključuje niži stepen prenosa čak i sa jednim putnikom na brodu, što nas tera da se zapitamo kako bi prošli kada su natovareni ljudima i teretom ili kada dostignu maksimalan rejting vuče od 2000 kilograma.

Na putu, poboljšana izolacija kabine Hiundaija efikasno izoluje putnike od spoljnog sveta. Tucsonova vožnja deluje prikladno gipko i složeno za kompaktnu utegu. Iako se njegovo vešanje vrpoljilo po najsmrljanijim putevima Mičigen-a, 19-inčni točkovi i gume Michelin Primaci A / S nisu doprineli nikakvoj dodatnoj buci niti surovosti u vožnji, a vratili su pristojnih 0,83 g prianjanja za skidpad. Okretanje volana ne uključuje mnogo čula, ali progresivno ponderisanje freze postiže lepu ravnotežu između opuštenog i odzivnog. Stojeći na papučici kočnice na 70 mph, Tucson se zaustavlja na neupadljivih, ali konkurentnih 178 stopa.

postigavši proverenu cenu od 37.890 dolara, naš Tucson Limited, obojen u Calipso Red za 400 dolara, bio je nesumnjivo atraktivan i sofisticiran, mada malo skup, s obzirom na lenje ubrzanje sa svog 2.5-litarskog motora. Za sličan novac možete dobiti turbopunjača od 250 konjskih snaga od modela CKS-5 Signature ili Ford Bronco Sport.

Ali s obzirom na impresivan dizajn i pakovanje novog Tucson-a, plus uvrštavanje Hiundaijeve nenadmašne garancije, možda je još ubedljivija alternativa Tucson-ov hibridni model sa pogonskim sistemom od 226 KS, standardnim pogonom na sva četiri točka i EPA kombinovanom ocenom od 37 mpg naspram našeg primera 26 mpg. (Plug-in hibrid će se pridružiti postavi kasnije ove godine.) Da hibrid počinje sa 30.235 USD, pa čak i vrhunska Limited verzija košta manje od hiljadu više nego što je naš testni automobil ojačao novi Tucsonov slučaj kao vrhunskog igrača u svom segmentu, činjenica koja će ljudima u Hiundaiju sigurno dati više razloga za slavlje.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button