fbpx
Automobili

2021 pregled Hiundai Kona Highlander

Stara mudrost je male automobile označavala kao stepenice ka većim modelima u asortimanu markera. Mislilo se da će, kako su dani bezbrižnih samaca kupca ustupili mesto porodičnom životu, a njihov paket narasla, oni će se popeti u raspon u veće, skuplje automobile.

Ovih dana, vozila na manjem kraju asortimana marke često su jednako dobro opremljena kao i njihova veća braća. Ovaj Hiundai Kona Highlander 2021. jedan je od takvih primera.

Kona je druga od Hiundaijevih pet jakih SUV-ova. Veće je od mesta za bebe, ali manje od Tucsona, Santa Fea i Palisade.

Cene za različite varijante Kona kreću se od 26.600 USD do 42.400 USD plus troškovi puta. Postoje još dve Kone po ceni većoj od 60.000 dolara, ali to su električni automobili i nisu baš relevantni za ovaj pregled, osim da znaju da postoje. Ako želite da čitate o njima, ovde ćete pronaći sve detalje o Kona Electric -u.

U osnovi, Kona je karavan sa pet vrata i pet sedišta sa visokim sedištem, sa 2,0-litarskim ne-turbo benzinskim motorom koji pokreće samo prednje točkove kroz menjač sa kontinualnom promenom. Nudi se u osnovnim, aktivnim, elitnim i gorštačkim specifikacijama.

Iznad onih po ceni i performansama sede dva modela Kona N Line, koji dobijaju snažniji 1,6-litarski motor sa turbopunjačem, sedmostepeni menjač sa dvostrukim kvačilom i pogon na sve točkove.

Hiundai Kona Highlander koji danas testiramo nosi cenu od 38.000 USD plus troškove puta. Ako tražite prirodne rivale, pogledajte Kia Seltos Sport+, Mazdu CKS-3 Akari, Nissan Juke Ti i Toiotu C-HR Koba, a sve po ceni od 38.000 dolara.

Spolja, Kona Highlander i Elite dobijaju skoro isti komplet odevanja koji ih razlikuje od jeftinijih modela. Highlander ide malo dalje u nekoliko oblasti, sa LED prednjim svetlima i indikatorima, i jedinstvenim 18-inčnim alu felnama koje nose pristojnu Continental gumu.

Dostupna boja Pulse Red boje je opcija, kao i bež unutrašnjost testnog automobila, čime je testirana cena podignuta na 38 890 USD. Putni troškovi dodaju 4244,50 USD, što ukupne izdatke u Viktoriji čini 43,134,50 USD.

Unutrašnjost Kona -e ima vrhunski osećaj, zahvaljujući malom delu opcionih bež enterijera našeg testnog automobila. Bio je to hit kod nekih testera kojima se dopao način na koji svetlije boje otvaraju kabinu, a nedostajalo je i drugima koji su videli da su sati njihove budućnosti izgubljeni u čišćenju tragova. Ambijentalno osvetljenje Highlandera takođe podiže kabinu.

Kožna obloga prekrila je prednja i zadnja sedišta, a prednja sedišta su električno podesiva, ventilirana i grejana. Upravljač (takođe zagrejan) podešava se za doseg i nagib, što čini svestrani položaj za vožnju koji bi odgovarao većini ljudi.

Prostor pozadi je pristojan, a da nije neverovatan, ali zapamtite da je Kona na manjem kraju SUV -a. Otvaranje vrata je usko, što znači da ćete morati sami da uđete i izađete.

Kada uđete, to je relativno udoban prostor sa dobrom prostorijom za stopala ispod sedišta i pristojnim prostorom za noge. Postoji jedan USB-A port pozadi, ali nema ventilacionih otvora. Između dva spoljna stražnja sedišta nalazi se kožni naslon za ruke sa dva držača za čaše koji nadopunjuju držače boca od 600 ml na svakom od vrata.

Što se tiče opreme, Kona ima sve osnovne karakteristike koje biste očekivali po ceni, uključujući jednozonski klima uređaj za kontrolu klime. Dodatni korak od Elite do Highlander-a donosi pomoć pri dugom svetlu, prednje senzore za parkiranje, električno sedište vozača i suvozača, retrovizor sa automatskim zatamnjivanjem, krovni prozor (mada se to briše ako se odlučite za dvobojnu boju) i glavu up displai koji projektuje brzinu automobila na vetrobran.

Highlander takođe ima dva velika 10,25-inčna digitalna ekrana, jedan montiran na centralnoj konzoli, a drugi u ležištu za instrumente, ali o tome više u odeljku Infotainment ispod.

Kona prtljažnik ima 374L, što ga čini manjim od Hiundai i30 hatchback-a uprkos tome što ispod poda ima kompaktni rezervni točak koji štedi prostor. Veći je od Mazde CKS-3 (264L) i Toiote C-HR (318L), ali manji od Kia Seltos (433L) i Nissan Juke (422L).

Highlander (i Elite) dobijaju Harman Kardon vrhunski zvučni sistem sa osam zvučnika. Mislio sam da je kvalitet zvuka veoma dobar, iako je ko-testerka Emma smatrala da to nije opravdalo njenu glupu muziku, naročito pri velikoj jačini.

U pomalo čudnom potezu, jeftiniji Kona modeli imaju bežične Apple CarPlai i Android Auto, dok se Highlander snalazi samo sa žičanim CP i AA. Možda je to tako planirano jer smo prijavili probleme sa bežičnim verzijama koje su više puta prekidale vezu na testu, pa iako priključivanje žice može predstavljati neugodnost, to je pouzdanije rešenje.

Hiundai Kona je 2017. godine testiran od sudara od strane ANCAP-a i osvojio je 35,07 od mogućih 37 bodova i stoga je ocenjen sa pet zvezdica. On je postigao 14,07 od 16 u testu frontalnog pomeranja, savršenih 16 u testu bočnog udara i dva od dva u testu sa polom. Zaštita od biča je ocenjena kao „dobra“, a zaštita pešaka „prihvatljiva“.

Kona -ov paket aktivne bezbednosti je sveobuhvatan, posebno za automobile čija je cena ispod 40.000 dolara. Ima sve osnove (ABS, ESC, pomoć pri kočenju itd.), A na tome se nadovezuje pomoću Hiundai SmartSense paketa koji uključuje pomoć pri održavanju trake i praćenju trake, izbegavanje sudara napred koji može da oseti automobile, pešake i bicikliste, pametno krstarenje kontrola sa stop and go i upozorenje na pažnju vozača.

Highlander dobija niz bezbednosnih funkcija koje se prikrivaju od jeftinijih modela Kona, uključujući izbegavanje sudara u mrtvom uglu, izbegavanje sudara u unakrsnom saobraćaju i upozorenje o sigurnom izlasku. Takođe dobija pomoć pri dugim svetlima. To je sjajno ako kupujete Highlander, ali ne i ako kupujete neki od drugih modela.

Što se tiče drugih bezbednosnih i tehnoloških karakteristika, Highlander dobija brisače sa senzorom kiše, prednje i zadnje parking senzore, kameru za vožnju unazad i sistem za nadzor pritiska u gumama.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button