fbpx
Automobili

2021. Hiundai Kona N zvanično je predstavljen nakon nedelja curenja slika, ovde do kraja ove godine

Hiundaijev prvi SUV visokih performansi je zvanično predstavljen. Kona sa vrućim srcem treba da se pojavi u australijskim salonima do kraja 2021. godine.

Hiundai Kona N iz 2021. predstavljen je uoči dolaska australijskog salona u narednih šest meseci – otprilike u isto vreme kada treba da stignu Hiundai i20 N i modernizovani Hiundai i30 N, koji daju performanse Hiundai Australia najširi opseg do danas.

Cena Hiundaijevog prvog SUV-a visokih performansi tek treba da se otkrije, mada se očekuje da će koštati blizu ili više od 50.000 dolara dok bude u saobraćaju.

Hiundai kaže da je Kona N dizajniran da privuče kupce koji žele vruće uzbuđenje i praktičnost SUV-a – iako Hiundai i30 ima veći prtljažnik.

Kao vodič, poklopac Hiundai i30 N trenutno kreće od 41.400 dolara plus troškovi na putu za šestostepeni manuelni u svom najosnovnijem ruhu. Očekuje se da će novi auto sa dva stepena kvačila sa osam brzina dostupan kao opcija na ažuriranom Hiundaiju i30 N koštati dodatnih 2500 dolara, što bi početnu cenu poguralo na oko 43.900 dolara plus troškovi na putu na osnovu trenutnog RRP-a pre rekonstrukcije.

Dodajte skromnu premiju cene koja se naplaćuje za SUV vozila – i činjenica da će Kona N biti dostupan samo sa osmostepenim automatskim dvostrukim kvačilom – i očekuje se da će cena Kone za odlazak biti blizu ili iznad 50.000 američkih dolara.

Hiundai dilerima je rečeno da očekuju svoje prve isporuke Hiundai Kona N, Hiundai i20 N i ažuriranog Hiundaija i30 N neko vreme u julu do septembra 2021. godine – sa vremenom Kona N koji potvrđuje informacije koje je Hiundai Australija ranije zvanično najavila.

Kao što se široko nagađalo, Hiundai je danas potvrdio da će 2021 Kona N imati isti 2.0-litarski četvorocilindrični motor sa turbo punjenjem kao i30 N vrući otvor na kome je zasnovan, sa snagom od 206kV / 392Nm u normalnom režimu – i pojačajte na 213kV za 20 sekundi u „režimu osmeha“.

„Mokri“ osmostepeni auto sa dvostrukom spojkom – koji prednje točkove pokreće kroz elektronski kontrolisan mehanički diferencijal ograničenog klizanja, prema Hiundaiju i30 N – ima tri načina vožnje, uključujući N Grin Shift (NGS), N Pover Shift (NPS) i N Track Sense Shift (NTS).

Hiundai kaže da u ovoj fazi ne planira verzija sa pogonom na sva četiri točka ovog ili bilo kog drugog punomasnog N modela.

Hiundai Kona N ima zahtevano vreme od 0-100 km / h od 5,5 sekundi kada se aktivira kontrola lansiranja – 0,4 sekunde brže od i30 N, iako je traženo vreme od 5,9 sekundi za hatchback verovatno postignuto sporijim šestostepenim ručnim menjačem.

Lagani kovani 19-inčni aluminijumski točkovi su standardni, umotani u gume Pirelli P Zero dimenzija 235/40, razvijene specijalno za SUV.

Veće kočnice su postavljene napred i pozadi, mada su obe stegnute plutajućim čeljustima, umesto četvoro-klipnih čeljusti rase.

Hiundai tek treba da otkrije prečnike kočionih diskova, međutim ažurirani Hiundai i30 N trebalo bi da dobije malo veći paket kočnica, a CarAdvice shvata da će Kona N biti opremljen istom postavkom.

Kao i kod Hiundai i30 N, Hiundai Kona N ima promenljivi izduvni sistem – sada sa većim dvostrukim izduvnim otvorima – i prilagodljive režime vožnje, koji se mogu pokrenuti pritiskom na dugme na volanu.

Pet režima vožnje – Eco, Normal, Sport, N i Custom – prilagođavaju odzivnost motora, kontrolu stabilnosti i upravljanja, kao i jačinu izduvnih gasova.

Kabina Kona N ima dva širokoekranska ekrana od 10,25 inča – jedan za instrument tablu, a drugi za info-zabavu – sa grafikom za koju Hiundai kaže da su inspirisani igračkom kulturom. Plastični ekran se izvlači sa gornje strane instrument table da bi služio kao head-up displej, umesto da odražava informacije na vetrobranskom staklu u vidnom polju vozača.

Zasloni za crtice i info-zabavu mogu se konfigurisati za prikaz mapa tragova, određivanje lokacije vozila u krugu i prikazivanje vremena krugova.

„Tačke dodira“ u kabini – poput sedišta, volana, ručice menjača i papučica kočnice i gasa – jedinstvene su za Kona N, ali ostatak kabine zasnovan je na standardnim Kona varijantama.

Kao i kod Hiundai i30 N i Hiundai i20 N, hladnjaci kažu da Hiundai kaže da Kona N ima dodatne tačke zavarivanja u celoj strukturi karoserije i poboljšane konstrukcije kućišta potpornih nosača kako bi „povećali krutost da bi smanjili kotrljanje karoserije“ u uglovima.

Hiundai je predstavio novu herojsku boju koja je za sada ekskluzivna za Kona N – potcenjenu nijansu zvanu Sonic Blue.

Međutim, Hiundaijeva svetlo plava boja takođe će biti dostupna kao opcija.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button