fbpx
Automobili

2020 Lekus LKS570 pregled

Ako nas je nešto naučilo u prvoj polovini 2020. godine, očekivati je neočekivano. Smrtonosni virusi, požari, bune na ulicama, obavezna socijalna izolacija – na sve morate biti spremni.

A svako ko je upoznat sa filmovima o apokalipsi znaće da je heroju (ili heroini) uvek potreban džinovski, potpuno crni kamion 4k4 za vožnju usred haosa.

Uđite, Lekus LKS570 2020.

Jer dok se kupovina automobila sa osam sedišta sa ugrađenim frižiderom, medijskim ekranima na zadnjim sedištima, terenskim mogućnostima i masivnim rezervoarom za gorivo može činiti preterano, nikad ne znate kada vam može dobro doći.

Cena i konkurenti
LKS570 je srednja stepenica tri stepena u LKS opsegu, sedi između dizela LKS450d i LKS570 S. viših karakteristika. Obični 570 košta 146.636 dolara pre troškova na putu, dok LKS570 S košta 168.767 dolara, ili se odlučite za 450d i izgubićete tri mesta, ali ćete platiti 137.636 dolara.

Nisam siguran koliko biste još opreme mogli utisnuti u S da biste opravdali skok cene od 25.300 dolara, s obzirom da su specifikacije za ulazak u opremu onoliko koliko dolaze.

Specifični LKS570 koji sam vozio bio je opremljen paketom za poboljšanje od 18.800 dolara koji je dodao grejanje volana prednjeg i srednjeg reda (vanbrodskog) sedišta i grejanje i hlađenje, mekše polu-anilinske kožne obloge i točkove od 21 inča (više od 20 inča) ukupna testirana cena na 165.436 USD plus troškovi na putu.

Slične opcije uključuju Infiniti KKS80, koji počinje sa 110.900 dolara plus troškovi na putu, ali se iz Austrije (zajedno sa celokupnom markom Infiniti) izbacuje krajem 2020. Možete i da ostavite luksuznu značku na vratima i osednete u Toioti LandCruiser Sahara, na kojoj je zasnovan LKS, sa 124 396 dolara, ali sedište ima sedam, a ne osam.

Inače, početna tačka luksuznih opcija za sedmosedece u punoj veličini otvara vrata BMV-u Ks7 (od 133.900 USD plus ORC-ovi), Mercedes-Benz GLS-u (od 146.135 USD plus ORC-ovi) ili Audiju K7 (od 101.900 USD plus ORC-ovima). Cenovno gledano, LKS570 koji sam vozio nadmašio je sve (zabranio GLS).

Ali da li ove evro alternative imaju hladnjake za ruke iznutra i V8 ispod poklopca motora? Mislim da ne – sigurno ne bez trošenja mnogo, mnogo više.

Iako ćete u ovu stvar srećno ubaciti osam ljudi, u zadnjem redu je malo prostora za noge, plus sedišta se osećaju malo manje značajnim od njihovih kolega iz srednjeg reda. Glave sobe, međutim, ima dovoljno. Stanovnici srednjeg reda zabijaju roletne na prozorima i, naravno, ona dva medijska ekrana, koja stanari trećeg reda mogu videti ako naprežu vrat. Pošteno je primetiti i da će oba ekrana reprodukovati isti ulaz, tako da ukoliko ne postoji jasna količina jedinstva za film odabran za ovaj let, vaši putnici će verovatno ostati sahranjeni u svojim iPad-ima.

Paket poboljšanja u mom automobilu dodao je grejanje i hlađenje sedišta u srednji red, dok svi putnici dobijaju otvore za vazduh i držače za čaše. Zadnji red se može staviti ili otpustiti pritiskom na dugme, ali mogao sam da koristim neki oslonac za napajanje na srednjem redu, koji je bio teži i sam se teško kretao (imam snagu gornjeg dela tela slabih 11- godišnji dečak).

Luksuzni osećaj Lekusa pomalo uništava plavo-nijansirani info-zabavni ekran koji se čini nižim u kontekstu ostatka automobila, iako ekran širine 12,3 inča ima vrhunsku prednost.

Dosadno je, međutim, to nije ekran osetljiv na dodir, već se njime kontroliše neverovatno pomična i neprecizna kontrola levo od menjača. Oseća se daleko od vozača, težak je za upotrebu, a studije su pokazale da je to direktno povezano sa porastom psovki koje izgovarate pred decom.

Ostale zamerke: ulazak bez ključa može biti temperamentan, a čitav sistem info-zabave mogao bi da uradi ažuriranje s obzirom na to da nedostatak Apple CarPlai-a i Android Auto-a strši poput bolnog palca među ostatkom tržišta.

Između ostalog, među njima su hladnjak za pića između prednjih sedišta, sveobuhvatni head-up displej u boji, kamera sa ptičije perspektive i medijski ekrani srednjeg reda. Potonji se mogu povezati sa Bluetooth-om, igraćim konzolama, DVD-ima i još mnogo toga, mogu se nezavisno kontrolisati putem daljinskog upravljača sa zadnjih sedišta, a isporučuju se sa tri kompleta slušalica sa oznakom Lekus.

Iluzija sigurnosti bila je donekle uništena kada sam shvatio koliko su lagane kočnice na ovoj stvari. U jednom trenutku sam zaustavljen (ili sam bar tako mislio) na crveno svetlo pre nego što sam shvatio da se automobil još uvek kreće. Održavanje te sisice i dalje je uzimalo ozbiljnu snagu teleta – morate pritisnuti prilično veliki pritisak pedale kako biste sprečili da puzi napred dok se zaustavlja.

Uz to, krug okretanja od 11,8 metara sigurno se osećao čak i veći nego što zvuči. Konkretno, Hiundai Santa Fe ima zaokretni krug od 11,42 m, tako da LKS570 nisu neznatno ogromni, ali težak upravljač dodaje ukupnom glomaznom osećaju automobila, posebno u malim gradskim ulicama.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button