fbpx
Automobili

2021 Polaris Slingshot AutoDrive vam omogućava da ga prebacite

Kada je Polaris redizajnirao svoj Slingshot na tri točka za model 2020. godine, dodao je opcioni automatizovani sekvencijalno-ručni menjač u želji da proširi privlačnost vozila mimo pametnog menjača. Gambit je uspeo: AutoDrive, kako se zove automatski menjač, sada čini 80 procenata prodaje Slingshot-a. Ali ovaj petostepeni Magneti Marelli je jedinica sa jednim kvačilom, a modelima 2020 nedostajala je mogućnost ručnog menjanja brzina, što nije ono što želite u menjaču koji se sam prebacuje uz tešku raspravu prikladniju za odvođenje bombi nego za živahnu vožnju .

Dakle, nakon samo godinu dana na tržištu, Polaris je prenamenio AutoDrive i dodao funkciju koju je pre svega trebao imati: menjači vesla postavljeni na volan. Sada kada ste na kočnicama i bombardirate zavoj u svom Bat Trike-u, možete ručno da odaberete niži stepen prenosa umesto da se nadate da će AutoDrive pogoditi vaše namere. Što je dobro, jer to retko ima.

AutoDrive – opcija od 1700 USD na Slingshot S i SL modelima i nadoplata od 2000 USD za R varijantu – i dalje najbolje funkcioniše pri ubrzanom radu. Polaris ne navodi vremena smene, ali akcija ovog automatskog smenjivanja u jednom Mississippiju je raniji Smart ForTvo od Ferrarija F430 Scuderia. Kadenca menjanja AutoDrive-a usklađena je sa umerenom vožnjom, poput čoveka koji vesla manuelnim menjačem bez posebne žurbe.

I za razliku od nekih automobilskih menjača sa jednim kvačilom – recimo BMV-a od pre 20 godina ili sadašnjeg Lamborghini Aventadora – jedinica Magneti Marelli ne uspeva zbog zloupotrebe. Okrenite Slingshot-ov 2,0-litarski linijski četvorotočkaš do njegovih visokih crvenih linija od 8500 o / min (što je isto za verzije sa 178 i 203 KS) i još uvek postoji prekid između brzina. Ali svejedno je zabavnije i privlačnije vreme za podizanje sebe.

Prebacivanje u niži stepen se podudara i čini se nešto bržim, mada je to verovatno iluzija koju je stvorio svirepi zamah gasa koji često prati povlačenje levog vesla. Pokušajte da zgrabite niži stepen prenosa koji bi prevrnuo motor i na instrument tabli ćete dobiti poruku „Nije dozvoljeno menjanje brzina“. Slingshot generalno izvršava vaše komande smene, čak i ako prebacujete dole pravo u crvenu zonu.

Drugi put kada se pojavi poruka „smjena nije dozvoljena“ je kada ste u petoj brzini i pokušate da prebacite na šestu brzinu, koja ne postoji. Ako vozite brzinom na autoputu, možda biste poželeli da jeste, jer peti ne dozvoljava da se motor mnogo opusti, uprkos tome što je odnos prekoračenja 0,75: 1. Na međudržavnom putu, prljavi izduvni gas Slingshota neprestano emituje neprijatan dron. Pa opet, kada skidate krhotinu sa kolovoza u vozilu bez vrata i najgorem predlogu vetrobranskog stakla, očekuje se neka buka sa autoputa. Ali lepo je što sada možete da prebacujete na niže brzine ako se osećate dobro. Slingshot-ov četverostruki prasak je savršeno sretan što puca na 2000 okretaja u minuti, i nije baš kao da ima puno mašina za vuču.

Zaista, Praćka čini da Lotus Elise deluje svinjsko. Polaris navodi sopstvenu težinu modela SL AutoDrive koji smo vozili 1663 kilograma, samo 14 kilograma više nego kod standardnog petostepenog priručnika. Kompanija se brinula zbog težine menjača ne zbog razloga performansi, već zbog držanja Slingshota na težini, gde se može klasifikovati kao autocikl, a pravila se u Americi u velikoj meri razlikuju od države do države. Napredniji automatik sa dvostrukom spojkom bio bi teži i skuplji, kaže Polaris, pa smo stigli.

A moderni menjači sa dvostrukim kvačilom su toliko dobri da ih često ostavljate samo u automatskom režimu. Čak i na trkačkoj stazi, dobra kutija sa dvostrukom spojkom može vam dati osećaj da rad vesla za pomeranje svojim nespretnim šapama predstavlja odgovornost. Bez obzira na prenos, Polaris Slingshot predstavlja povratak u dane kada je vozač bio važan. AutoDrive se sada može prilično dobro predstaviti u automatskom režimu, ali uvek je poboljšanje pritisnuti veliko dugme M na konzoli i sami pozvati snimke. Hej, lepo je osećati se važnim.

Takođe je lepo znati da danas postoji bar jedno vozilo sa ručnim menjačem koji predstavlja više od puke mehaničke nostalgije. Ako želite da iz praćke izvučete maksimum – i u smislu zabave i performansi – još uvek vam je potrebna papučica kvačila. Polaris: čuvanje uputstava, tri točka odjednom.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button