fbpx
Uncategorized

Zapanjujući Hiundai N Vision 74 je divlja ‘laboratorija’

Malo nas koji smo odrasli ’80-ih — ili bilo koje druge decenije — ne bi se složili sa uvođenjem DeLorean DMC-12 dr Emeta Brauna u Povratak u budućnost: „Kako ja to vidim, ako nameravate da gradite vremeplov u automobilu, zašto to ne učiniti sa nekim stilom?”

Sada znamo da isti princip važi i za demonstratore vodoničnih gorivih ćelija koje gledaju u budućnost. Hiundai-jeva N Vision 74 „laboratorija koja se kotrlja“ ne samo da ima prolaznu sličnost sa stavom i proporcijama DeLoreana, ona zapravo ima pravu, iako udaljenu, vezu sa sportskim automobilom od nerđajućeg čelika.

Ovaj koncept hidrogen-gorivih ćelija/električni hibridni sportski automobil zapalio je automobilski internet kada je prvi put prikazan pre nekoliko meseci. N Vision 74 demonstrirao je Hiundai-evu kontinuiranu posvećenost snazi vodonika kroz kombinaciju pogonskog sklopa od 670 KS i ono što su te rane slike sugerisale je sposobnost da generiše impresivne uglove zanošenja. Sada smo imali priliku da vozimo inženjerski prototip i možemo da potvrdimo da N Vision 74 ima i prisustvo superzvezde u telu i mogućnost da dimi svoje zadnje gume. Ovo je vrsta budućnosti iza koje svi možemo da ostanemo.

Nažalost, nema planova da se N Vision 74 pusti u proizvodnju — verzija za vožnju je kreirana uglavnom da pomogne Hiundaiju da sazna više o onome što kompanija naziva „virtuelnim diferencijalom“ — dva odvojena motora od 335 KS bez fizičke veze između snage njegove zadnje točkove. Ispostavilo se da ni tehnički automobil nije Hiundai ispod.

„To je [Kia] Stinger“, kaže Albert Birman za C/D sa širokim osmehom. Ovaj 66-godišnji Nemac napustio je BMV-ov M odeljenje da bi postao Hiundai-Kijin R&D šef i takođe osnovao Hjundaijev N odeljenje. Iako je sada penzionisan sa tog posla, i dalje radi za grupu pod opsežnim opisom posla izvršnog tehničkog savetnika. To je uloga koja mu, jasno, daje mogućnost da natera PR rukovodioce da se vrpolje dok odstupa od zvaničnog scenarija. „Dizajn je došao mnogo kasnije, a cela ideja je počela sa drugim brendom, to uopšte nije bila N stvar, već za luksuzni brend [Genesis]. Ali onda smo rekli: ‘Ovo je mnogo komplikovano stvari”, tako da smo morali da napravimo meha-proto—što zovemo prototip izgrađen na postojećem automobilu—a zatim primenimo nove sisteme. Shvatili smo da je Stinger najbliži po veličini.”

Četiri od ovih prototipa baziranih na Stinger-u su napravljena, svaki sa gorivim ćelijama od 85 kV iz postojećeg Hiundai Neko-a kao dodatak bateriji visokih performansi od 62,4 kVh. Kako se 85 kilovata prevodi u 114 konjskih snaga, te brojke jasno pokazuju da vodonik ne obezbeđuje direktno snagu potrebnu za motore velike snage; radije, deluje kao ugrađeni punjač za proširenje dometa. Hiundai navodi cifru od oko 370 milja iz kombinacije potpuno napunjene baterije i 9,3 funte vodonika koje dva zadnja rezervoara mogu da skladište.

Odluka da se jedan od prototipova pretvori u N Vision 74 doneta je kasnije, a karoserija koncepta uključuje duboko uranjanje u najraniju istoriju Hiundaija. Lee SangIup, izvršni potpredsednik dizajna, vodio je projekat. On je čovek sa dosta iskustva kada je u pitanju oblikovanje mišićavih kupea. Pre nego što se pridružio Hiundai-u, bio je odgovoran i za Chevrolet Camaro iz 2010. i za prelepi koncept Bentlei EKSP 10 Speed 6 iz 2015. Kao što mu ime govori, N Vision 74 je inspirisan 1970-im, kada je Hiundai naručio Giorgetto Giugiaro-a da kreira komandu verzija prvog nezavisno proizvedenog automobila kompanije, Poni hečbek. Rezultat je imao veliki deo klinastog oblika zajedničkog njegovim poznatijim dizajnima iz iste ere—ali verovatno najbližu sličnost sa Alfa Romeo Alfasud Sprint i konceptom Porsche Tapiro iz 1970. godine.

Poni Coupe nije proizveo. Nova kompanija imala je hitnije potrebe od halo kupea i, kako Li priznaje, „nismo imali motor ili vešanje koji bi mogli da odgovaraju dizajnu“. Projekat je odbačen, ali su originalni nacrti alata ostali u arhivi kompanije — i Giugiaro ih je koristio kao polaznu tačku za ono što je postalo DeLorean DMC-12, iako sa dodatkom vrata galebovog krila. I iako je zvanično inspirisan Poni Coupe-om, postoji nešto nesumnjivo DeLoreansko u profilu N Vision 74 i tamnoj pločici na kojoj se nalaze farovi piksela. Međutim, Li ima jedan zahtev: da to ne zovemo „Sedamdeset četiri“. „Zvuči mnogo bolje na korejskom: Chilsib Sa“, kaže on.

Počinjemo na suvozačevom sedištu na stazi Bilster Berg u severozapadnoj Nemačkoj, zahtevnom i visoko ocenjenom privatnom voznom koloseku izgrađenom na mestu nekadašnjeg skladišta municije. Pošto smo pregovarali o kavezu i vezali se za trkačko sedište, moguće je videti neke od Stinger-a koji još uvek vrebaju u arhitekturi kontrolne table. Krenuli smo i vrlo brzo postaje jasno da ovo nije jedan od onih krhkih koncept automobila koji moraju biti tretirani dečijim rukavicama. Inženjer projekta (i amaterski trkač) Džonghjuk Kvon demonstrira i sposobnost 74-ke da generiše neprijatna G-opterećenja i značajne uglove zanošenja u mnogim skretanjima Bilster Berga.

Naša vožnja je manje spektakularna. Hiundai-jeva želja da zaštiti ovu izuzetno skupu jednokratnu verziju znači da je kontrola proklizavanja ponovo uključena. N Vision 74 se oseća bar jednako brzim kao što je njegov zvanični broj – vreme od 60 milja na sat ispod četiri sekunde, prema Hiundaiju. Njegov odziv gasa je zapanjujuće direktan, i, za razliku od automobila koji svoje motore okreću direktno iz gorivne ćelije, nema osećaja slabljenja izlaza dok se sistem bori da održi korak sa potražnjom. U N Visionu ubrzanje je neumoljivo, a kako brzinomer prelazi 88 mph, napola očekujemo da ćemo se iznenada preneti u 1955.

Sedeći na uličnim gumama Pirelli P Zero 4S i težak oko dve tone, N Vision se malo borio sa kočenjem – pedala je drvena, a zaustavni put u sporijim skretanjima Bilster Berga bio je malo duži nego što se očekivalo. Ali u krivinama je bio impresivno voljan da promeni pravac i pronašao je impresivnu adheziju, posebno kada je u pitanju vuča u užim skretanjima. Uprkos nedostatku bilo kakve fizičke veze između zadnjih točkova (i količine obrtnog momenta koji ide na svaki), odgovori su bili identični onima kod automobila sa konvencionalnim diferencijalom. I ostalo je slično prirodno čak i kada smo, sa kontrolom proklizavanja u dozvoljenijem sportskom okruženju, bili u mogućnosti da namerno gurnemo zadnje gume u nežno, progresivno odvajanje. Pogonski agregat na vodonik može biti glavni hvatač, ali nevidljiva pamet aktivnih sistema demonstratora je najimpresivnija stvar u načinu na koji vozi.

Iako je Hiundai i dalje posvećen stvaranju budućih modela sa pogonom na vodonik pored električnih vozila, čini se da nijedan od onih koji se mogu kupiti neće biti retro inspirisani kupei. „Hoće li doći vreme da ovo donesemo kupcu?“ retorički pita Birman. „Teško mi je da vidim da to radimo; u ovom trenutku nam takav auto ne treba.

Tradicionalna električna verzija bi bila lakša za kreiranje i i dalje bi bila u skladu sa etoom koji gleda u budućnost, ali uglađene, niske linije modela N Vision 74 ne bi funkcionisale sa Hiundaijevom električnom globalnom modularnom platformom, koja koristi podno baterijsko pakovanje. „Naravno, mogli bismo da napravimo novu bateriju u drugom formatu“, kaže Birman. “Sve je moguće. Ali za to bismo morali da potrošimo ogroman iznos.”

U budućnosti Hiundaija biće mnogo zanimljivih automobila koji se mogu kupiti, uključujući i nadolazeći Ionik 5 N EV, koji obećava performanse konkurentne Porsche Taican-u. Nažalost, izgleda da N Vision 74 neće postati jedan od njih.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button