fbpx
Zdravlje

Spriječite vaše zube da požute pomocu ovih trikova.

8 savjeta kako da zubi budu bijeli
Bijeli i zdravi zubi: to nam se sviđa. Naši zubi ne moraju biti dovoljno beli da bi mogli blistati u mraku, ali više volimo zube koji nisu tamni. Svi znamo da je jedan od načina sprečavanja promjene boje taj da se ne puši. Ali šta se drugo može učiniti – ili nije učiniti – da se njihova boja ne potamni?

 1. Četkajte dva puta dnevno
  Redovno koristite četkicu za zube. Takođe, četkicu za zube ne ostavljajte nakon pola minute pranja zuba. Operite ih najmanje dvije minute, praveći kružne pokrete četkicom za zube. To je najbolji način uklanjanja plaka. Zar ne četkate dovoljno dobro da uklonite plak? To može dovesti do stvaranja zubnog kamena.
 2. Kupite električnu četkicu za zube
  Kada govorimo o četkicama za zube, električne četkice za zube često uklanjaju više plaka od običnih četkica za zube. Pravilno uklanjanje ploča omogućava izbjegavanje nakupljanja zubnog kamena (ako se to dogodi) duže. Vitamin je ipak glavni uzrok gubitka boje zuba.
 3. Zamijenite četkicu za zube svaka tri mjeseca
  Ako četkate zube najmanje dva puta dnevno, treba redovito zamjenjivati ​​glavu četkice ili četkicu za zube. Ako se čekinje istroše, uklanjanje plaka postaje teže; trebate odmah zamijeniti četkicu za zube.
 4. Jedite “bijelu” hranu
  Hrana koja sadrži mnogo boja nije baš dobra za zube. Zbog toga, kako biste spriječili da zubi potamne, u prehranu dodajte više bijele hrane. Piletina, riža i riba sve su dobre opcije.
 5. Ograničite potrošnju čaja i kafe
  Kafa, čaj i crno vino imaju neke zajedničke stvari. Sve tri su tečne, a sve tri sadrže tanine. Ova hemijska jedinjenja u pićima napadaju zubnu caklinu, što znači da zubi mogu požutjeti. Pokušajte ograničiti svoju konzumaciju kafe, čaja i crnog vina.
 6. Žvakaće gume
  Prilikom žvakanja guma stvara se slina koja neutralizira kiseline u ustima. Osim toga, pokreti žvakanjem uklanjaju i čestice hrane sa zuba. Da biste imali srećne zube, žvakate žvakaće gume bez šećera.
 7. Jedite sirovo povrće
  Jedenje sirovog povrća kao grickalica nije samo izuzetno zdravo, već je dobro i za boju vaših zuba. Svježe povrće djeluje kao svojevrsno rješenje za zubni plak. Tako ispunjava stomak i istovremeno čisti zube. Pobedi, pobedi, pobedi!
 8. Ljubljenje
  Stvarno poljubac? Da, poljupcem razmenjujete pljuvačku sa svojim partnerom i to je jako dobro za vaše zube. Slina vašeg partnera može neutralizirati kiseline u ustima i obrnuto. Lijepa nuspojava je da je dobra i za imunološki sistem, sve dok tada vaš partner nema prehladu ili neku drugu bolest.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button