fbpx
Uncategorized

Sporo odumiranje Ford Focusa i Fieste u Australiji

Ford Australia je ranije ovog meseca objavio šokantnu najavu da će njegova dva preostala vruća hečbeka – Ford Focus ST i Fiesta ST iz 2022. – nestati iz lokalnih salona do kraja 2022. godine, usred uskih grla u proizvodnji u Evropi i usporavanja prodaje.

Ova odluka će ostaviti Mustang sportski automobil kao jedini preostali putnički automobil Ford Australije, jer su se do 2022. Focus i Fiesta uvozili samo u ST izvedbi visokih performansi – a druge tablice sa imenom kao što su Mondeo ili Falcon su mrtve već nekoliko godina. .

Iako postoji šansa da bi se grad i mali automobili kasnije vratili kao električni automobili, usporavanje prodaje hečbeka to čini sve manje verovatnim – a trenutne verzije oba automobila su na pozajmljenom vremenu na njihovom glavnom globalnom tržištu, Evropi.

Ford Focus i Fiesta su već dve decenije zadržali mesto u salonima Ford Australije – sa dolaskom prve generacije Focusa 2002. godine – ali je put do njihovog ukidanja trajao skoro trećinu tog vremena.

Već smo se osvrnuli na neke od najboljih Fordovih vrućih hečbekova u ponudi širom sveta – kliknite ovde da pročitate o njima – tako da će se ova priča fokusirati (bez igre reči) na istoriju Ford Fieste i Focusa u Australiji.

Poreklo: Mali Fordovi pre Focusa i Fieste
Ford Australija je ponudio male automobile mnogo pre nego što je Focus stigao 2002. godine, a Fiesta – zvanično klasifikovana kao „laki automobil“, ili još češće, „gradski automobil“ – 2004. godine.

Fiesti je prethodila Festiva, lansirana 1991. godine kao rebrendirana verzija Mazde 121 i, za njenu drugu generaciju, zajednički razvoj Kije i Forda.

Gradski automobil Ka koji je dizajnirao Ford Evrope takođe je nakratko bio ponuđen u Australiji na prelazu milenijuma, pre nego što je stigla Fiesta.

Focusova loza se može pratiti unazad kroz Mazdini Laser iz 1980-ih i 1990-ih, do Escort-a, koji je prvi put lansiran u Australiji 1970. godine.

Ovi automobili su proizvedeni u Australiji i/ili Japanu, u zavisnosti od linije modela i generacije – trend iz kojeg bi Focus i Fiesta napravljeni u Evropi krenuli tokom 2000-ih i 2010-ih.

2002-2010: Uvod u Australiju
Fokus je bio prvi od Fordovih kompaktnih automobila proizvedenih u Evropi koji je stigao u Australiju, a u lokalne salone je stigao 2002. godine – četiri godine nakon lansiranja prve generacije automobila, nakon što je lansiran u inostranstvo 1998. godine.

Interno poznat kao ‘LR’ serija, australijski prvi Focus bio je dostupan u hečbek i limuzini sa troja i petoro vrata i limuzina sa četvoro vrata, na vrhu varijante hero ST170 sa 2,0-litarskim atmosferskim četvorocilindričnim motorom od 127 kV/196 Nm motor, šestostepeni manuelni menjač i pogon na prednje točkove.

Cene su se kretale od 19.980 do 37.000 dolara plus troškovi na putu – ili 31.500 do 58.300 dolara u današnjem novcu.

Još topliji Focus RS je bio ponuđen u Evropi, sa 158kV/310Nm turbo verzijom 2,0-litarskog motora, jedinstvenim stilom, širim lukovima točkova i oštrijom šasijom – ali nikada nije prodat u Australiji.

Usledila je 2004. Fiesta – prvi model koji je prodat u Australiji, ali peti na globalnom nivou, koji je stigao u lokal dve godine nakon svog evropskog lansiranja 2002.

Ponuđen je iz Nemačke, asortiman hečbekova sa troja i petoro vrata po ceni od 13.990 dolara plus troškovi na putu na najnižoj tački, godinu dana nakon lansiranja.

Druga generacija ‘LT’ serije Focus stigla je 2005. godine (izmenjen model iz 2009. u plavoj/srebrnoj boji ispod) – mesecima, a ne godinama nakon evropskog lansiranja – sa asortimanom hečbeka i sedana sa petoro vrata, proizvedenih u fabrici na jugu Afrika koja će, u čudnom obrtu, uskoro proizvoditi Volksvagen Amarok ute za Australiju (i Ford Ranger za Evropu).

Ford je predstavio kabriolet verziju – Coupe Cabriolet – 2007. godine, koju je proizvela kompanija Pininfarina u Italiji kako bi se takmičila sa rastućom paletom malih kabrioleta baziranih na automobilima brendova kao što su Holden, Peugeot, Renault i Volksvagen. Odbačen je nakon samo godinu dana na rasprodaji.

ST hot hatch tretman je primenjen na Focus i Fiestu 2006. i 2007. godine – ali da bi bili u skladu sa KSR6, KSR6 Turbo i KSR8 verzijama performansi većeg Falcona, hečbekovi su nosili oznake Fiesta KSR4 i Focus KSR5 Turbo u Australiji.

Pozivajući se na broj cilindara svakog automobila, Fiesta KSR4 sa troja vrata je pokretana 2,0-litarskim atmosferskim četvorocilindričnim motorom od 110kV/190Nm iz većih Ford modela, dok je Focus KSR5 Turbo sa petoro vrata pozajmio Ford-ovu filijalu Volvo-Charli turbo 2. – cilindrični mlin, podešen da razvija 166 kV i 320 Nm.

Dok je Ford 2002. godine predstavio Fiestu RS u formi koncepta, ona se nikada nije proizvela – ali Focus RS druge generacije jeste, a prvi put je ponuđen u Australiji, stigavši 2010. godine.

Lokalno je ponuđeno samo 315 automobila po ceni od 59.990 dolara plus troškovi na putu – najskuplji Focus prodat u Australiji u to vreme – i pokretana verzijom 2,5-litarskog Volvo motora od 224 kV/440 Nm. Ograničeno izdanje Focus RS500 od 260 kV/460 Nm prodato je u inostranstvu, ali nikada nije ponuđeno u Australiji.

Performansne verzije oba modela se kreću 2013. godine, noseći „ispravne“ ST značke poznate evropskim kupcima već deceniju.

Nova Fiesta ST – koja se nudi isključivo kao troja vrata, pošto verzija sa petoro vrata koja se prodaje u SAD nije napravljena u Fordovoj nemačkoj fabrici – prešla je na 1,6-litarski turbo četvorocilindrični motor sa 134kV i 240Nm, sa šestorkom. -brzi (umesto petostepeni) ručni menjač.

Koštao je „samo“ 1000 dolara više od KSR4 koji je zamenio, sa 25.990 dolara plus troškovi na putu – što je u to vreme činilo povoljnijim performansama.

Vrući model RS Limited Edition stigao je 2017. godine, sa prednjim diferencijalom sa ograničenim proklizavanjem, nekim modifikacijama stila i višom cenom od 6000 dolara, sa 56 990 dolara plus troškovi na putu – što ga čini najskupljim Ford Focusom ikada prodatim u Australiji.

Sa ovim generacijama su Fiesta i Focus zabeležile svoje najuspešnije godine u prodaji: 19.180 Focus automobila u 2013. i 12.286 primeraka Fieste u 2011. Nijedan automobil se nikada više neće približiti ovim vrhuncima.

2018-2022: Put do kraja
Za ljubitelje Fordovih hečbekova, natpis je počeo da se pojavljuje na zidu u Australiji dolaskom najnovijih Focusa i Fieste.

Prva koja je globalno predstavljena bila je Fiesta 2016. godine – sedma generacija od nastanka automobila 1976. godine – ponovo sa opcijom karoserije sa troja ili petoro vrata i sportskom ST hot heč varijantom.

Ali s obzirom na to da je prodaja Fordovog najmanjeg automobila pala za 75 odsto u periodu od pet godina (2011-16) – i odluka da se sva proizvodnja preseli u Nemačku, umesto na ekonomičniji Tajland – Ford Australija je izabrao da uveze samo Fiestu ST , u jednoj hatch varijanti sa petoro vrata.

Po lansiranju početkom 2020. (dve godine nakon Evrope), cene su počele od 31.990 dolara plus troškovi na putu – 4.500 dolara više od automobila prethodne generacije na kraju njegovog ciklusa (27.490 dolara), ali su nadoknađene mnogo više opreme za novac , uključujući veći centralni ekran osetljiv na dodir i paket naprednih bezbednosnih funkcija.

Prešao je (opet) na 1,5-litarski turbo motor sa tri cilindra – ali uprkos 100cc i jednom cilindru manje, snaga i obrtni moment su bili do 147kV i 290Nm, podržani šestostepenim manuelnim menjačem i sada standardnim mehaničkim ograničenim proklizavanjem prednji diferencijal.

Četvrta generacija Focusa lansirana je krajem 2018. godine sa širim izborom karoserije i razreda modela, od osnovnog modela hečbeka sa petoro vrata do sportskog ST-Line karavana, i višeg modela Active hatch inspirisanog SUV-om.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button