fbpx
Uncategorized

Recenzija Jeep Grand Cherokee 4ke 2023

2023 Jeep Grand Cherokee 4ke
Jeep je tako fascinantan brend u smislu kako je nastao. Kao i Land Rover, sada legendarna istorija Džipa iskovana je na najtežim stazama i na najsurovijim terenima širom sveta. U slučaju džipa, ta legenda je takođe, bukvalno, iskovana na ratištu.

Kao takva, u svakom novom modelu mora se poštovati Jeepova duga, priča i duboka tradicija zastrašujućih terenskih sposobnosti. To je nešto što proizvođač uvek želi da nas podseti manje nego što je to moje mišljenje.

Pa ipak, van transporta teških vozila, jedan segment koji predstavlja najveće izazove za elektrifikaciju su terenska vozila. Konkretno, one dizajnirane da mogu da se upute u najudaljenije regione koje želite da istražite. Uostalom, nema gde da se naplati usred pustinje Simpson ili na vrhu Kejp Jorka.

Dakle, da bi Jeep prešao na elektrifikaciju, bez obzira da li kupci zaista koriste vozila na taj način ili ne, potreban je pažljiv korak, a to je ono za šta je dizajniran novi Grand Cherokee 4ke (čitaj četiri po E). Po tom pitanju, uobičajeno je među automobilističkim novinarima u Australiji da koriste refren ‘da, ali ih ionako niko ne vodi van puta’.

Čudno, nisam čuo iste novinare da podsećaju Porše da ni njihov 911 niko ne vozi 320km/h… Pišem to, dakle, da konstatujem činjenicu da bez obzira da li džip ikada izađe van puta, mora biti sposoban da se kreće van puta.

A Grand Cherokee 4ke je sposoban upravo za to, više o tome kasnije.

Grand Cherokee generalno ima neki put na ovom tržištu. Još uvek popravlja neka oštećenja od prošlih modela, to je neizbežna istina. Takođe se igra između porodičnih kupaca i onih koji traže luksuz po pristupačnoj ceni. Takođe treba da radi van puta ili za one koji redovno vuku prikolicu, u zavisnosti od toga šta bi ti kupci mogli da urade sa svojim velikim pogonom na sva četiri točka.

4ke je ipak malo drugačiji po tome što ga njegova cena čvrsto učvršćuje među luksuznim kompletima, i kao takav, ima tešku bitku za vođenje. Na njegovom domaćem lansiranju, provodim neko vreme sa njim kako bih saznao da li su primarne misli koje sam imao nakon što sam ga neko vreme vozio u Sjedinjenim Državama poklapale u našim lokalnim uslovima.

Koliko košta Jeep Grand Cherokee 4ke u Australiji?
Postoji jedna specifikacija za Grand Cherokee 4ke i to je najviša ocena Summit Reserve. Iako je impresivno opremljen, teško je pobeći od činjenice da nije jeftin.

Počevši od 129.950 dolara pre troškova na putu, 4ke Summit Reserve sa pet sedišta je 10.500 dolara skuplji od slično opremljenog Grand Cherokee L Summit Reserve sa sedam sedišta i 26.700 dolara iznad Overland V6 sa pet sedišta. Pored vodećeg modela, postoje samo dve opcije koje možete dodati. Premium boja košta 1750 dolara, dok Advanced Tech Group košta 5500 dolara.

Dostupno je osam boja, točkovi od 21 inča su standardni, a kabina je impresivno opremljena u smislu tehnologije kao što možete videti u nastavku.

Prošivena Palermo kožna sedišta su standardna, zajedno sa električnim lumbalnim podešavanjem u 12 smera za vozača i suvozača sa memorijom, funkcijom masaže prednjih sedišta, ventilisanim prednjim sedištima i spoljnim zadnjim sedištima, panoramskim krovom sa dvostrukim staklom, 10,1-inčnim ekranom za informacije i zabavu, 10,25 -inčni digitalni ekran za vozača, vrhunski audio sistem, automatska LED prednja svetla, crno obojen krov, električna vrata prtljažnika i digitalni retrovizor.

Argument u vezi sa cenom će se razlikovati u zavisnosti od toga šta želite da uradite sa 4ke. Ako želite da ga koristite kao pogon na sva četiri točka i da idete na turneje sa uključenom vožnjom van puta, onda Toiota LandCruiser, Nissan Patrol i Land Rover Defender moraju da uđu u raspravu na minimum, sa možda čak i Ineos Grenadierom ubačen kao opcija levog polja.

Ako je to luksuz koji želite, mnoštvo evro opcija dolazi u obzir. Jedna stvar koju novi Grand Cherokee 4ke radi je da zamagljuje Jeep-ov tradicionalni terenski fokus sa prefinjenošću i specifikacijama na putu.

Koliko prostora ima Jeep Grand Cherokee 4ke unutra?
Oblast u kojoj su dizajneri Jeep-a tvrdili da su potrošili značajno vreme i trud na razvoj jeste kvalitet i izvedba kabine. Dobra vest za tim za dizajn enterijera (i za inženjere koji su to morali da nateraju da funkcioniše, naravno) je da su napravili kabinu visokog kvaliteta, vrhunskog osećaja.

Kabina je lepo uređena gde god da pogledate, a uklapanje, završna obrada, kvalitet materijala, udobnost i izolacija su odlični. Čak i nakon duge vožnje autoputem, grejana i hlađena sedišta su bila udobna i poseduju dosta podešavanja za sve vozače. Kabina je stoga najočiglednija oblast u kojoj Grand Cherokee 4ke može da se bori sa utvrđenim premijum evra.

Kabina takođe ima pravo ambijentalno osvetljenje. Možete da povećate ili smanjite intenzitet svetla kako biste odgovarali načinu na koji želite da kabina izgleda noću. Nazad na međunarodnoj prvoj vožnji, dizajneri su nam rekli da su prednja sedišta istanjena i uređena kako bi se u drugom redu obezbedilo više prostora za noge i kolena. Naš 4ke ima četvorozonsku klimatizaciju, sa kontrolom temperature za drugi red.

U drugom redu ima mesta za tri odrasle osobe, a klupa je uredno oblikovana tako da sedite u nju, a ne na nju, kao u nekim manje udobnim terencima. Drugi red u 4ke je dobar za porodične kupce i putnike. Vidljivost je takođe odlična, sa velikim staklenikom koji čini pogled širokim, dodajući osećaj prostora kada ste u kabini duži vremenski period.

Kako kupci traže u ovom segmentu, iza tog drugog reda ima i dosta prostora za prtljag. Sa podignutim sedištima, Jeep tvrdi da je na raspolaganju 1067L, a on se proširuje na 2004L ako preklopite drugi red.

Jeep koristi malo drugačiji pristup merenju u odnosu na većinu drugih brendova, dajući mu veće brojeve od nekih konkurenata, ali činjenica da možete udobno da prevozite pet ljudi i ponesete svu njihovu opremu za vožnju, takođe jača porodične akreditive novog 4ke Grand Cherokee.

Ako se Jeep nada da će se boriti sa skupljim SUV-ovima u ovom segmentu, onda je unutrašnja izvedba sposobna da uradi upravo to. Izgleda i oseća se kao kabina visokog kvaliteta, a taj osećaj se prevodi u stvarni svet, gde je vreme provedeno u kabini uvek prijatno.

Ne ulazite u probnu vožnju novog Grand Cherokeeja sa bilo kakvim unapred stvorenim idejama o tome kako bi američka kabina trebalo da se oseća. Jeep se dobro pokazao na ovom frontu i ono što proizvođač naziva „američkim luksuzom“ je ubedljiva ponuda.

Da li Jeep Grand Cherokee 4ke ima Apple CarPlai i Android Auto?
Jeep je napravio solidan prodor u pogledu infotainmenta sa novim modelom, takođe, sa sistemom koji dobro funkcioniše i sa kojim se lako upoznaje uprkos količini informacija koje može da prikaže i kontroli koju imate. Kada sve to rešite, mnogo je tehnologije u igri.

Najočigledniji vrhunac, i as u rukavu 4ke za angažovanje suvozača, je opcioni ekran od 10,25 inča koji se nalazi ispred suvozača i jedva je primetan kada se ne koristi. Dostupan je kao deo paketa opcija Advanced Tech Group.

Ekran suvozača se potpuno zatamni i krije se na vidiku. To je zaista pametan komad tehnologije koji putniku dovodi u iskustvo vožnje i daje mu kontrolu nad funkcijama kao što su infotainment i navigacija.

Vozač takođe dobija prilagodljiv ekran instrumenata od 10,25 inča, a tu je i jasan i jednostavan za korišćenje 10,1-inčni infotainment ekran u sredini instrument table. Tri ekrana na prednjem delu kabine svakako čine da se Grand Cherokee 4ke oseća kao da je tehnološki iskorak.

Prilikom lansiranja, testirali smo Apple CarPlai i izvorni sistem satelitske navigacije, koji su radili brzo i besprekorno. Ako računate digitalni retrovizor i head-up displej, dobićete pet ekrana u prednjem delu kabine.

Jeep takođe pruža daljinski pristup putem aplikacije za pametne telefone koja omogućava pristup lokaciji vozila, daljinsko zaključavanje i otključavanje, navigaciju za slanje u vozilo, obaveštenja o alarmima i niz drugih funkcija kada je uparen sa kompatibilnim pametnim telefonom.

Da li je Jeep Grand Cherokee 4ke siguran automobil?
Jeep Grand Cherokee 4ke iz 2023. dobio je punu ocenu bezbednosti ANCAP sa pet zvezdica na testiranju 2023. Model sa kratkim međuosovinskim rastojanjem i Grand Cherokee L sa dugim međuosovinskim rastojanjem imaju rezultat od pet zvezdica, ali V6 Grand sa pet sedišta Cherokee nosi poseban rezultat sa četiri zvezdice.

Postigao je 83 procenta za zaštitu odraslih osoba, 93 procenta za zaštitu dece, 81 procenat za zaštitu ugroženih učesnika u saobraćaju i 84 procenta za sisteme pomoći bezbednosti. Bezbednost je ključna u segmentu luksuza kao što je ovaj, pa je važno da Grand Cherokee 4ke postigne ocenu od pet zvezdica.

Koju bezbednosnu tehnologiju ima Jeep Grand Cherokee 4ke?
Grand Cherokee asortiman dolazi sa dvostrukim prednjim vazdušnim jastucima, vazdušnim jastucima za zaštitu grudi prednjih sedišta, bočnim vazdušnim zavesama za zaštitu glave po celoj dužini i vazdušnim jastukom za kolena vozača i suvozača kao standard. Centralni vazdušni jastuk za sprečavanje sukoba putnika sa putnicima u slučaju bočnog sudara nije dostupan na Grand Cherokeeju.

Bezbednosni sistemi i tehnologija za izbegavanje nesreće pokrivaju autonomno kočenje u slučaju nužde (AEB) sa auto-automobilom, pešacima i biciklistima, detekcijom raskrsnica i prelaska unazad, kao i pomoć pri zadržavanju trake, upozorenje o napuštanju trake i hitno zadržavanje trake, sistem za pomoć pri brzini sa prepoznavanjem saobraćajnih znakova i detekcijom pospanosti vozača na svim Grand Cherokee varijantama.

Na Summit Reserve-u ćete takođe pronaći kameru od 360 stepeni, poluautomatizovanu pomoć pri paralelnom i okomitom parkiranju i „aktivnu pomoć pri vožnji“ koja kombinuje prilagodljivi tempomat i funkcije pomoći u traci za kratke mogućnosti „hands-off“ u uslovima vožnje autoputem. .

Koliko košta održavanje Jeep Grand Cherokee 4ke?
Jeep Grand Cherokee 4ke – uprkos tehnologiji ispod kože – ima visoku cenu u pogledu održavanja kao i druge, manje napredne verzije Grand Cherokeeja, i to je pozitivna vest za kupce.

Usluge koštaju samo 399 dolara svaka u prvih pet godina. Potrebni su svakih 12 meseci ili 12.000 km, a postoji garancija od pet godina/100.000 km koja pokriva i sve nove džipove. Litijum-jonska baterija dobija garanciju od osam godina/160.000 km.

U vreme lansiranja, još nismo bili u mogućnosti da dobijemo indikativnu ponudu sveobuhvatnog osiguranja za Grand Cherokee 4ke.

Da li je Jeep Grand Cherokee 4ke štedljiv?
Prvo, Jeep tvrdi da ima domet samo na električni pogon od 52 km. Mislimo da je i ta tvrdnja realna, s obzirom da smo prešli 47 km tokom testiranja u SAD. Ovo ćemo detaljnije razmotriti kada uskoro provedemo nedelju dana sa Grand Cherokeejem.

Ta tvrdnja od 52 km znači da je teoretska potrošnja goriva tokom prvih 100 km minimalna – 3,2 L/100 km prema Jeep-u. Ako punite sve vreme i pređete ne više od 100 km, to ćete postići, ali to neće biti realno za većinu ljudi, kao što smo primetili više puta ranije prilikom testiranja plug-in hibrida.

Kada se baterija isprazni, verovatno ćete koristiti negde između 9,7L/100km i 12,2L/100km u zavisnosti od uslova vožnje. Prilikom lansiranja, prosečno smo iznosili 10,5 L/100 km na vožnji koja je počela u gradu i prešla na ruralne B-puteve.

Punjenje je lako sa PHEV-om, kao što znamo, s obzirom da vam nije potrebna nikakva posebna infrastruktura kod kuće da biste koristili vozilo na najefikasniji mogući način. Imajući to na umu, koristeći običan priključak za napajanje, Jeep tvrdi da ćete napuniti Grand Cherokee PHEV od 0–100 procenata za manje od 10 sati.

Ako imate uobičajenu zidnu kutiju u kućnom stilu koja postaje sve rasprostranjenija, moći ćete da napunite od 0–100 procenata (približno 7,4 kV) za manje od tri sata. Za većinu vlasnika, međutim, običan poverpoint će biti dovoljan.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button