fbpx
Uncategorized

Pregled Nissan Patrol Ti 2022

Određeni pogoni na sva četiri točka ne trebaju predstavljanje – a Nissan Patrol 2022 je jedan od njih. Njegova legenda je već osigurana u panteonu off-road poduhvata.

Pored LandCruisera i Pajera, Patrol je urezao svoje akreditive na svakom uglu našeg ogromnog kontinenta. Stare patrole i dalje lutaju suvim, prašnjavim prostranstvima naših najudaljenijih oblasti, a nakon godina borbe protiv Tojote u nepovoljnom položaju, I62 Patrol je označio zastrašujući povratak u formu.

Da, ispod haube modela I62 nije bilo dizela, ali ‘Cruiserov dizel V8 jedva da je bio sjajno svetlo za efikasno vuču i terensku vožnju. Od samog početka, bitka je bila mnogo bliža nego što su mnogi očekivali.

I sada, stižemo do onoga što izgleda kao kraj puta. Zalihe su u nedostatku dok pišemo ovu recenziju, i pošteno je reći da bi Nissan mogao da proda tri modela I62 za svaki koji sleti na naše obale.

Na pozadini globalne pandemije, uspeh Nissanovog velikog psa u odgajivačnici 4VD bio je malo iznenađujući. I63 – koji treba da stigne 2024. – verovatno će preći na V6 pogon, kao što je LandCruiser, što će predstavljati I62 poslednji put kada ćete moći da uđete u Patrol sa V8 motorom.

I, dok je svet krenuo dalje, svakako u pogledu efikasnosti goriva i tehnologije, nekomplikovana priroda V8 sa prirodnim usisavanjem velikog kapaciteta nudi sigurnost za putnike na dugim relacijama i istraživače udaljenih područja. To je jedan od faktora koji pokreću trenutnu popularnost Patrol u Australiji.Ovog puta gledamo na pristupačniju Patrol u rasponu od dva modela. Ti počinje od 82.160 dolara pre troškova na putu, a naš test primer ima samo metalik boju koja povećava cenu za 650 dolara. Najveći Ti-L u opsegu počinje od 95.115 dolara pre troškova na putu, i dok ti brojevi jedva da predstavljaju „jeftinu“ kupovinu, Patrol se ističe kao zaista dobra vrednost za novac.

Ne mogu da verujem da je već prošlo više od decenije otkako sam vozio LHD I62 van puta u Viktoriji pre njegovog lokalnog lansiranja. Cena je možda porasla u godinama od tada, ali Patrol je ostao izbor vrednosti u gornjem velikom segmentu 4VD.

Najočigledniji konkurent je, naravno, LandCruiser 300 serija, koja počinje od 89.990 dolara za osnovni GKS, a zaokružuje se na 137.790 dolara za GR Sport, oba pre troškova na putu. Patrol Ti koji ovde testiramo je u pogledu specifikacija negde u rasponu od 300 serije GKSL ili VKS, koji počinju od 101.790 dolara i 113.990 dolara respektivno, ponovo pre troškova na putu. Da, informativno-zabavni sistemi i deo izvedbe kabine su pomalo stari, ali jednačina vrednosti za novac Patrol-a je prilično očigledna, zar ne?

Patrol je fizički div, u to nema sumnje. Uverite se da vaša garaža može da primi skoro 5,2 m dužine pre nego što se odvezete jednom kući, a oni koji žive na uskim gradskim ulicama ne moraju da se prijave. Međutim, ako imate sve veću porodicu, ako vučete nešto značajno ili planirate da obiđete zemlju, malo se vozila bavi tim zadacima sa takvom lakoćom.

Dalje, i možda još važnije, sledećih 18 meseci ili tako nešto bi moglo predstavljati vašu poslednju šansu da obezbedite V8 ikonu.Sama sedišta su kao ležaljke, a vi ste tako visoko da je vidljivost odlična sa svakog sedišta. Voleo bih da mogu još malo da spustim vozačevo sedište, ali to na stranu, to je odlična kabina da prebrodim sate na dugom putovanju.

Drugi faktor koji ide u prilog Patrol-u je to što se osnovni model koji ovde testiramo deluje kao bilo šta drugo osim kao osnovni model u stvarnim terminima. Ošišan je i izolovan kao što bi vozilo bilo dalje u lancu.

Ono što je ključno za porodične kupce, ima dosta mesta iza drugog reda, tako da ako putujete u četvoro ili petoro, još uvek ima dovoljno mesta i za prtljag. Ulazak i izlazak iz Patrole je lak – kada se setite da koristite bočne stepenice – zahvaljujući vratima, koja se otvaraju skoro kvadratno.

Svugde u kabini dobijate i prostor za odlaganje, sa ogromnom korpom na centralnoj konzoli, držačem za sunčane naočare, držačima za čaše i velikim džepovima na vratima. Pomerite se na zadnje sedište i dobićete više USB portova i držača za čaše, kao i centralni naslon za ruke.

Treći red ima dovoljno prostora za visoke tinejdžere, ali ne i za super-duga putovanja. Ti, kao što je ovde testirano, obezbeđuje tri preko zadnje klupe. Preklapanje i rasklapanje trećeg reda je najbolje rezervisano za odrasle.Moraćete da postavite bezbedni nosač za pametni telefon na kontrolnoj ploči ili unutar vetrobranskog stakla, tako da možete da koristite svoj željeni sistem mapiranja ako je potrebno. A turisti u udaljenim područjima će verovatno na taj način podesiti svoju satelitsku navigaciju specifičnu za terensku vožnju, kako za bezbednost tako i za lakšu vidljivost.

Postoji 12-voltna utičnica napred, par USB portova i još jedna 12-voltna utičnica u delu centralne konzole. Centralni ekran od 8,0 inča deluje kao mali – i to nije samo u vezi sa veličinom Patrolove kavernozne kabine.

Moderniji 10-inčni sistem sa mogućnošću povezivanja pametnih telefona bio bi mnogo prikladniji za 2022. Sistem je takođe star u pogledu grafike i kontrola, ali to ne znači da ne radi. Jeste, samo se oseća kao poslednja generacija.

Ne dobijate ni digitalni radio, a ima i mnogo razvodnih uređaja kojima možete da se informišete. Tu je i CD plejer (sećate li ih se?) i ovde je anomalija kvalitet audio izlaza. Zvuči impresivno.

Preporučio bih da pretražujete poprodajno mesto ako kupite Patrol. Kao što je bilo sa serijom 200 i još uvek sa serijom 70, postojaće opcija koja ažurira sistem.Pomalo čudno – onako kako mi to ionako vidimo – Patrol nije testirao ANCAP. Stoga, ne postoji zvanična ANCAP bezbednosna ocena; međutim, Nissan ga je dobro opremio standardnim kompletom. Nije iznenađujuće da je Nissan ažurirao bezbednost na platformi koja postoji već neko vreme.

Postoji AEB (bez detekcije pešaka ili biciklista), prednji i bočni vazdušni jastuci za vozača i suvozača, vazdušne zavese u sva tri reda, kamera za gledanje unazad, adaptivni tempomat (koji radi pouzdano), upozorenje na sudar napred, upozorenje na poprečni saobraćaj pozadi , upozorenje o napuštanju trake i praćenje mrtvog ugla.Vrednost za novac se sastoji od dva veoma različita faktora kada odmerite gornji-veliki 4VD sektor. U teoriji, ako vam je potrebno ovakvo vozilo (ili ga samo želite), potrošnja goriva nije toliko loša koliko bi mogla biti za drugi segment. Doći ćemo do toga za sekund.

Što se tiče otkupne cene i tekućeg održavanja, vrednost ne postaje ništa oštrija nego kod Nissan Patrol-a. Ti kao što je ovde testiran nema vršnjaka u pogledu početne cene, a troškovi servisiranja tokom tri i pet godina su razumni za vozilo ovog tipa.

Ako želite da modifikujete svoj 4VD za terensko ili udaljeno putovanje, Patrol je ponovo dobar izbor, sa samo LandCruiser-om koji ima veću podršku od strane rezervnog tržišta.Nissanov moćni benzinski V8 je gromoglasan podsetnik na sve što je odlično u vezi sa možda najznačajnijom konfiguracijom motora u istoriji – svakako u smislu performansi. V8 motor je ostavio trag u mnogim primenama, a Nissanov 5,6-litarski motor je dobar. Da, prelazimo na mnogo razumnije brige o životnoj sredini u budućnost, a V8 sa prirodnim usisavanjem kao što je ovaj nisu dugi za ovaj svet, ali je to bez napora.

U velikom 4VD pejzažu, imate dva oprečna argumenta. U jednom kampu imate one koji odlučno brane relevantnost turbo dizela, sa njegovim krupnim obrtnim momentom srednjeg opsega, pouzdanošću radne snage i turbo efikasnošću.

U drugom taboru, postoji argument za jednostavnost benzinskog motora sa prirodnim usisavanjem velike zapremine. Teorija za ovo drugo je da je više mehanički bazična i da ima manje grešaka u udaljenim oblastima.

Na kojoj god strani argumenta da ste, nema zaobilaženja akreditiva Patrole. Ponaša se drugačije od dizela po tome što voli broj obrtaja i osećate kako se snaga povećava kako se broj obrtaja povećava. Nema grubu snagu dizela u sredini opsega obrtaja, ali održava brzinu sve do crvene linije, i ima tempo ako vam zatreba.

Ne treba zaboraviti ni samu težinu Patrol-e, ali se oseća više nego što bi to naznačila težina praznog vozila. A prateći zvučni zapis je onaj koji samo V8 sa prirodnim usisavanjem može da obezbedi. Nije ni čudo što postoji tolika podrška na tržištu za izduvne sisteme…

To je delimično zbog snage motora – 298 kV i 560 Nm su velike brojke, kakve bi trebalo da budu u ovom segmentu, i one se prevode na performanse bez napora u gradu, na putu, van puta i kada vučete. Gotovo ništa ne možete učiniti da preterate motor. Tegli smo sa blizu 3000 kg iza Patrol-a i on jednostavno počinje da radi sa lakoćom.

Vožnja, preko skoro svake površine, je spokojna. Patrola je izolovana, mirna i udobna. Čak i vetrovit B-put u selu je veoma brz, i osetićete da veliki 4VD počinje da se bori samo ako ga ubacite u uske krivine mnogo brže nego što bi zaista trebalo. Čak i tada se ponaša predvidljivo. Na selu, ili na periferiji grada, pogoni na sva četiri točka kao što je Patrol pripadaju.

Ako živite u centru grada, sa parkingom na ulici, moraćete da razmislite o tome kako koristite Patrol. Ušunjaće se na većinu parkinga tržnih centara, ali je dugačak i širok. Kao takve, uske ulice nisu vaš prijatelj, kao ni skučeni podzemni parking. Dužina patrole je takođe faktor u uskim ulicama za stvari kao što su parkiranje unazad i skretanje u tri tačke, pa to uračunajte.

Dok elementi kabine nesumnjivo sada osećaju svoje godine, ja vidim da je isplativ način na koji se Patrol nosi sa bilo kojom situacijom u vožnji. Njegova apsorpcija udaraca i izolacija su odlične; podsetnik kako treba da bude 4VD ili SUV, ne pokušavajući da bude sportski, već pruža udobnost i kontrolu nad bilo kojom površinom puta.

To znači da kada ste za volanom skoro lebdite preko puta, osiguravajući da ste u jednom od boljih dugolinijskih tura koje trenutno možete kupiti. Ako imate bilo kakvo regionalno istraživanje u svojoj budućnosti, Patrol je tamo sa najboljim u ponudi.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button