fbpx
Uncategorized

Pregled Mazda CKS-60 D50e Evolve 2024

2024 Mazda CKS-60 D50e Evolve
Bez da se direktno kaže kao takva, Mazda se gura na visoko tržište u Australiji i to čini sa automobilima kao što je srednji SUV Mazda CKS-60.

Dok raspon cena za SUV srednje veličine kod nekih rivala počinje sa ‘4’, sa CKS-60 se ne može izbeći bez plaćanja preko granice od 60.000 dolara – posebno kada se uračunaju troškovi i opcije na putu.

Kao što postaje sve uobičajenije za Mazdu, CKS-60 stupa na prste već postojećeg Mazdinog SUV-a – CKS-5. Ali ne samo da je novi CKS-60 veći i po dužini i po širini, već je i njegovo međuosovinsko rastojanje duže.

Takođe je opremljen modernijim materijalima, boljom tehnologijom i sofisticiranim novim električnim motorima. Da li je to dovoljno da se naplati više novca od uspostavljenog CKS-5? Ili je to bolje od jeftinijih alternativa kao što je Kia Sportage?

Do sada sam imao nekoliko vožnji u Mazdi CKS-60 i nisam baš siguran. Međutim, ovog puta vozim šestocilindričnu dizel Mazdu CKS-60 sa osnovnim paketom opreme. Evo kako sam prošao.

Koliko košta Mazda CKS-60?
Istina je, cena Mazde CKS-60 je visoka za srednji SUV. Asortiman počinje od 60.550 dolara pre troškova na putu za početni nivo opreme Evolve opremljen početnim benzinskim motorom.

To je prilično jednostavan raspon da biste se snašli: postoje tri nivoa opreme (Evolve, GT, Azami) i tri opcije motora za svaku – možete imati bilo koju kombinaciju te dve opcije. Opcije motora uključuju dva turbopunjača sa blagim hibridom potpomognuta šest cilindra (benzin i dizel), kao i četvorocilindrični benzinski plug-in hibrid.

G40e se odnosi na šestocilindrični turbo benzinac, D50e na šestocilindrični turbo dizel, a P50e na plug-in hibrid.

Mazda se ponosi time što kupcu nudi izbor, i teško je raspravljati se o rasponu opcija dostupnih kao deo CKS-60 linije.

Ali automobil koji se odnosi na ovu recenziju je Mazda CKS-60 D50e Evolve, koja košta 62.550 dolara pre ORC-a. Mazda obično radi dobar posao u uključivanju puno dodataka kao standard. Na primer, SUV sa sedam sedišta CKS-8 je veoma dobro specificiran sa minimalnim dostupnim dodatnim opcijama.

Međutim, dok CKS-60 dobija niz opreme kao standard, postoje opcioni dodaci koji su dodati našem testeru. Luksuzni paket od 4000 dolara dodaje stavke kao što su crne kožne presvlake, prednja sedišta sa grejanjem, električno podesiva sedišta, nadzor vozača, upozorenje o unakrsnom saobraćaju, stop-and-go adaptivni tempomat, veći ekran instrumenata od 12,3 inča i 360 -stepena kamera.

Paket pokreće novi za Mazdu 3,3-litarski dizel motor sa turbo punjenjem koji je potpomognut blagim hibridnim sistemom od 48 volti. Ukupno, motor daje 187 kV i 550 Nm na sva četiri točka. Takođe koristi osmostepeni automatski menjač.

Koliko je velika Mazda CKS-60?
Većina ljudi će biti upoznata sa Mazdom CKS-5 i njenom udobnom kabinom, ali srednji SUV CKS-60 pojačava raskoš i ambijent sa lepšim završnim obradama. Nije potpuni premium kao što biste očekivali u BMV-u ili Audiju, ali kvalitet materijala i sklopnih uređaja je dobar za mainstream SUV brend.

Takođe, prostranost unutar kabine je dobro cenjena. Postoji široka centralna konzola koja je vizuelno privlačna, ali prostor za noge i glavu u prvom redu su odlični.

Mazda je mogla da stavi više prostora za skladištenje u taj niz centralne konzole, ali postoje dva držača za čaše, korpa za skladištenje pristojne veličine sa poklopcem i bežični punjač za telefon. U donjem delu panela vrata nalaze se zgodni otvori za flaše, kao i duboki pretinac za rukavice.

Bio sam obožavatelj plišanih sedišta, jer su mekša od pene starijih Mazdinih modela, a postoji i dovoljno podesivosti električnih sedišta. Luksuzni paket dodaje mogućnost podešavanja snage i grejanje na prednja sedišta, uz praktičnu memoriju sedišta vozača.

Iznenađen sam da je Mazda ustrajala na jednoj dosadnoj neobičnosti na vozačevom bočnom retrovizoru. Neprestano smo pozivali da je neverovatno teško da vidite saobraćaj u vašoj slepoj tački koristeći ovo što nema široko vidno polje koje se obično nalazi kod rivala, ali se vraća na CKS-60, što je razočaravajuće.

Kontrole pogonskog sklopa nalaze se oko novog birača stepena prenosa – on dobija funkciju automatskog zadržavanja, prekidač Mi-Drive režima, dugme za kontrolu spuštanja uzbrdo i monitor kamere od 360 stepeni koji je super visokog kvaliteta.

Smeštaj u drugom redu nije neverovatan za SUV srednje veličine, ali sam ipak našao dovoljno udobnosti i visok sam 194 cm. Kolena su mi udarila u naslon vozačevog sedišta, koji je bio konfigurisan za moj vozački položaj.

Prtljažnik se otvara električno za smeštaj do 477 litara stvari. Prostor se proširuje na 1726L sa preklopljenim drugim redom. U prtljažniku se nalaze vezice za torbe za kupovinu, mesto za odlaganje ispod poda, plus poklopac za teret.

Da li Mazda CKS-60 ima Apple CarPlai i Android Auto?
Nažalost, nisu svi Mazdini infotainment ekrani osetljivi na dodir, a ekran od 10,25 inča u CKS-60 Evolve nije. Ovo posebno otežava kontrolu bežičnih Apple CarPlai-a i Android Auto-a jer umesto toga morate da koristite kontroler sa rotirajućim točkićima.

Veličina ekrana je uporediva sa nekim glavnim rivalima kao što su Hiundai Tucson ili Kia Sportage.

Lakše je pregledati Mazdin sopstveni softver pomoću jednostavnih rasporeda menija, ali bi moglo biti mnogo jednostavnije da je ekran omogućen na dodir. Veći ekran od 12,3 inča u bolje specificiranim varijantama je omogućen na dodir.

Koristio sam bežični Apple CarPlai veći deo vremena provedenog u automobilu, ali izvorni sistem Mazda Connect takođe nudi jednostavno prebacivanje između funkcija i jasnu grafiku za navigaciju.

Digitalna instrument tabla je jedinica visoke definicije koja – pored redovnih informacija kao što su brzina, informacije o gorivu i temperatura – ​​prikazuje cool grafiku tempomata koja se savija sa putem ispred i prikazuje druge automobile na ekranu.

Head-up displej takođe prikazuje informacije o navigaciji, ograničenja brzine i status tempomata.

Nebrendirani zvučni sistem sa osam zvučnika koji je uključen u varijantu Evolve je veoma dobar – bučan bas i jasan vrh osigurava da se vaše numere lepo renderuju po celoj kabini.

Aspekt koji nedostaje za Mazdu CKS-60 je mogućnost povezivanja sa pametnim telefonom za daljinsko upravljanje stvarima kao što su klima uređaj, zaključavanje ili otključavanje vrata i zakazivanje usluga. Mazda počinje da uvodi ovu tehnologiju sa drugim modelima kao što je MKS-5, ali još uvek ne na CKS-60.

Koliko košta pokretanje Mazde CKS-60?
Sve Mazde dolaze sa petogodišnjom/neograničenom garancijom na pređenu kilometražu, koja je usklađena sa istovremenim programom pomoći na putu.

Servisiranje se preporučuje na svakih 12 meseci ili na 10.000 km, šta god pre nastupi. Cene usluga nisu jeftine: 2149 USD za tri godine ili 3299 USD za petogodišnje servisiranje. Zanimljivo je da je najskuplja opcija plug-in hibridnog motora najpristupačnija za servis, dok je dizel najskuplji.

U poređenju sa dizel rivalima kao što su Kia Sportage ili Hiundai Tucson, koji koštaju 2488 dolara i 2185 dolara tokom pet godina, CKS-60 je i dalje mnogo skuplji za održavanje.

Slična je priča i sa osiguranjem. Dobili smo godišnju ponudu od 2105 USD za automobil testiran ovde. Isti detalji za dizel Hiundai Tucson Elite su vratili premiju od 1521 dolara (iako je to jeftinije vozilo), ili je Kia Sportage S dizel citirao 1384 dolara godišnje.

Ovo je zasnovano na uporednom citatu za 35-godišnjeg muškarca vozača koji živi u Chatsvoodu, Novi Južni Južni Jugoslaviju. Procene osiguranja mogu da variraju u zavisnosti od vaše lokacije, istorije vožnje i ličnih okolnosti.

Kako se vozi Mazda CKS-60?
SUV srednje veličine sa šest cilindara se ne pojavljuje često, i zadovoljstvo je što je Mazda ponudila tako snažne motore ispod CKS-60 haube. Snaga od 187 kV/450 Nm je zadovoljstvo osloniti se na to da li se vozite po gradu ili vozite autoputem u avanturi.

Dostupna je jaka snaga preticanja od niskog broja obrtaja, i izuzetno je lako popeti se do postavljenog ograničenja brzine.

Automatski menjač sa osam brzina (koji koristi pakete sa više kvačila poput nekih Mercedes-AMG modela) je često nezgrapan pri malim brzinama i nije ni približno tako prefinjen kao što biste želeli da vidite od brenda koji pokušava da postigne vrhunski pritisak.

Čuje se zvučni zveket kada se kvačila aktiviraju i veliki motori prenapone, ali smešno, nije mi smetala dodatna buka u kabini. Oseća se kao čvrst, upravljiv pogonski agregat čak i sa zveketima i nervozom.

Nisam toliko cenio kvalitet vožnje. To je čvrsta postavka vešanja koja prenosi talase puta i dosadne rupe u kabinu bez mnogo upijanja.

Dobra vest je da je Mazda rekla da će vlasnicima ponuditi ažuriranja firmvera za menjač i zamenu zadnjih amortizera.

Dinamički, CKS-60 je dobar volan. Težak upravljač je lep za držanje kroz krivine, a ostaje relativno čvrst i uperen kroz brze krivine. Postoje tri režima vožnje koje možete izabrati koristeći Mi-Drive selektor.

Za razliku od nekih drugih blagih hibrida, nije često da primetite da se motor gasi dok se kreće ili ponovo pali motor nakon zaustavljanja. To ne znači da nije efikasan, ali je rafiniran i vi to ne primetite.

Povezani Clanci

Back to top button