fbpx
Uncategorized

Novi Kia Carnival popunjava jednu od velikih praznina starog modela

Kia Carnival 2024
Kia Carnival sam čini društveno prihvatljivim da vozi pokretač ljudi.

U dobrom danu, Carnival sa osam sedišta poseduje skoro 90 odsto svog tržišta i redovno se ocenjuje kao jedan od Kijinih pet najprodavanijih modela. To je takođe vladajući najbolji porodični automobil sa nagrada Drive Car of the Iear 2024.

Da budemo pošteni, nije posebno teško za Karneval da se izdvoji s obzirom da postoji u segmentu sa samo tri druga rivala.

Po sopstvenom priznanju generalnog direktora Kia Australia Damiena Mereditha, „Carnival je bio jedan od tri velika pokretača ljudi na tržištu. Druga dva koja ja ocenjujem – Tarago i Odiseja – više nisu među nama”.

U segmentu koji se smanjuje, Karneval dosledno prevazilazi očekivanja. Ali da li može da nastavi da prevazilazi trend?

To je cilj. U drugoj polovini 2024. Kia je ažurirala karneval u zajedničkim naporima da popuni velike praznine koje je model imao kada je lansiran 2021.

Konkretno, kvalitet vožnje je bio „kompromitovan“ Kijinom nesposobnošću da sprovede lokalne testove vožnje i upravljanja – nešto što je sada ispravljeno, tvrdi Kia.

„Melodija za vožnju i upravljanje bila je kompromitovana melodija Covid-a i šumskih požara jer nismo mogli da dovedemo inženjere u zemlju u to vreme“, rekao je Roland Rivero, Kijin generalni direktor proizvoda i obuke, za medije na predstavljanju novog Kia Carnivala u Sidneju.

„Sa novim karnevalom konačno smo imali priliku da primenimo naš lokalni program vožnje i upravljanja. Ne uzimamo tu privilegiju zdravo za gotovo i cilj je bio da to bude najbolji karneval u vožnji ikada.”

Tu je i žarko očekivana benzinsko-hibridna varijanta koja se pridružila porodici Carnival u junu, mesec dana nakon što su ažurirani benzinski i dizel modeli sleteli.

Hibrid će se prodavati u jednoj visokoj specifikaciji, ali će stići u ograničenim količinama – oko 60 do 70 jedinica mesečno – sa nadom da će povećati obim u skladu sa potražnjom.

Inače, promene dovode Carnival u liniju sa njegovim Sorento i EV9 braćom i sestrama, sa proširenom standardnom bezbednosnom tehnologijom, stilom nalik SUV-u i više tehnologije.

„Kao što se možda sećate, postojale su različite funkcije koje nisu bile spremne na vreme za volan na desnoj strani kada smo lansirali 2021. godine“, rekao je g. Rivero.

Neki od propusta koji su sada dodati su „digitalni klaster, monitor mrtvog ugla i brisači koji osećaju kišu“, rekao je g. Rivero.

Dakle, da li je Kia upravo napravila prokleto dobru stvar još boljom? Izašao sam na ulice Sidneja na lokalnom lansiranju obnovljenih benzinskih i dizel varijanti Carnivala da to saznam.

Koliko košta Kia Carnival?
Karneval je nekada mogao da zahteva početnu cenu ispod 50.000 dolara, ali nažalost to više nije slučaj, sa povećanjem cena od 3500 dolara u proseku u čitavom opsegu.

U početku, novi Carnival će ponuditi nepromenjeni izbor ili 3,5-litarskog benzinskog V6 motora ili 2,2-litarskog turbo-dizel četvorocilindričnog motora, oba usklađena sa osmostepenim automatskim menjačem i nudeći pogon na prednje točkove.

U rasponu od pet varijanti, benzinski V6 je najpristupačniji pogonski sklop, počevši od 50.150 dolara pre troškova na putu za S klasu i do nešto više od 70.000 dolara pre nego što koštaju na putu za GT-Line top.

U međuvremenu, cene dizela su nešto veće, počevši od 52.380 dolara plus troškovi na putu za S razred i idu do 72.910 dolara pre troškova na putu za GT-Line.

Naravno, hibrid koji će uskoro biti lansiran biće najskuplji, dostupan samo kao vrhunska varijanta GT-Line i sa početnom cenom od 76.210 dolara.

Različiti razredi specifikacija u asortimanu Carnival takođe su preimenovani tako da odražavaju druge popularne Kijine modele, kao što je Sorento. Asortiman počinje sa nepromenjenim osnovnim razredom S, dok Si klasa postaje Sport, SLi postaje Sport+, SE postaje GT-Line Lite, a vrhunska Platinum postaje GT-Line.

Poskupljenja nisu nerazumna s obzirom da najjeftinije Carnival kategorije sada dobijaju novi standardni komplet, sa dodacima koji uključuju pametni ključ sa dugmetom za pokretanje, upozorenje za putnike pozadi, prednje parking senzore, kao i zadnji, surround zvuk za zvučni sistem i centralni vazdušni jastuk.

U međuvremenu, viši razredi ocenjuju stvari kao što su brisači koji osećaju kišu, više opcija za podešavanje sedišta, monitor mrtvog ugla i bežični punjač za telefon.

Čak i nakon što cena poraste, Carnival je samo nekoliko stotina dolara skuplji od dva ključna rivala: Hiundai Staria i (manjeg) Folksvagen Caddija. I dalje je jeftiniji od LDV Mifa i Volksvagen Multivana.

Koliko je veliki Kia Carnival?
Ažurirani Carnival je iste veličine kao i njegov prethodnik, sa samo neznatnim povećanjem prtljažnika sa preklopljenim trećim redom: sa 2785 litara u starom modelu na 2827L u novom.

Inače, Karneval ostaje pozitivno kavernozan, meri nešto više od pet metara u dužinu, nešto manje od dva metra širok i skoro 1,8 metara visok, sa međuosovinskim rastojanjem od tri metra i klirensom od 162 mm.

I dalje se može pohvaliti pametnim opcijama za skladištenje, sa odličnim proporcijama i dobrim pristupom svakom redu.

Kijin fokus prilikom redizajniranja unutrašnjosti Carnivala bio je da pojednostavi i modernizuje postojeću ponudu.

Sa vozačevog sedišta, toliko pogodnosti i prostora za skladištenje je nadohvat ruke. Četiri držača za čaše su dostupna prednjim putnicima, sa držačima za flaše na vratima, tri različita ležišta za odlaganje i velikom centralnom kantom za odlaganje.

GT-Line Lite i GT-Line varijante se takođe mogu pohvaliti impresivnim dvostrukim krovom koji propušta mnogo svetla u kabinu, čak i do trećeg reda.

Nisu napravljene nikakve veće promene u rasporedu sedišta na karnevalu, s obzirom da se na njega smatralo kao merilo za fleksibilnost porodice.

Sedišta su obrađena veštačkom kožom od klase Sport pa naviše i, kao iu prethodnoj verziji, beskrajno se mogu konfigurisati za vaše potrebe.

Drugi red se klizi i naginje za pristup trećem redu, srednje sedište u drugom redu je reverzibilno tako da možete da sedite okrenuti ka deci ako želite, a treći red se ravno preklapa i tone za dodatno skladištenje prtljažnika.

Svaki red takođe ima svoje USB-C punjače, držače za čaše, ventilacione otvore i 12-voltne utičnice.

Treći red je prostraniji od bilo čega što veliki SUV može da upravlja, ali reći ću da je to i dalje najgora pozicija sedenja u automobilu. Imao sam dovoljno prostora da nesmetano pomeram glavu, ali da sam nosio šešir možda bih se mučio. Prostor za kolena i nožne prste u trećem redu je impresivniji – omogućavajući čak i odraslima u punoj veličini da udobno stanu bez mnogo savijanja.

Naravno, Carnival ostaje jedan od retkih automobila u Australiji koji nudi pet mesta za sedenje opremljenih dečijim sedištima, sve do trećeg reda. Ne govorimo samo o top-tether-u – svih pet takođe nudi ISOFIKS tačke.

Kao genijalan potez, Kia je čak postavila i ugrađene zastore za sunce sve do prozora u trećem redu na varijantama GT-Line Lite i GT-Line.

Privremeni rezervni točak je standardan u čitavom asortimanu, osim za hibridnu varijantu koja dobija komplet za mobilnost guma.

Da li Kia Carnival ima Apple CarPlai i Android Auto?
Sada, sve kategorije Carnival dobijaju centralni ekran osetljiv na dodir od 12,3 inča (zamenjujući ekran osetljiv na dodir od 8,0 inča na nižim klasama), koji je uparen sa 12,3-inčnim digitalnim ekranom vozača iz klase Sport+ i više (S i Sport dobijaju 4.0 -inčni multifunkcionalni merač puta sa fiksnom brzinom i očitavanjem broja obrtaja u stilu digitalnog sata).

Oni su ugrađeni u jedinstveni displej koji izgleda kao da pripada mnogo skupljem automobilu.

Infotainment sistem sada ima čistiji, pojednostavljeni dizajn i napredniju funkcionalnost, uključujući žičani i bežični Android Auto i Apple CarPlai kao standard u svim razredima. Osnovna specifikacija S propušta satelitsku navigaciju i digitalni radio.

Carnival sada takođe ima Kia Connect tehnologiju, što znači da automobil može da prima ažuriranja putem bežične mreže i nudi mogućnost povezivanja sa aplikacijama i daljinski pristup.

To znači da vlasnici viših razreda mogu daljinski da otključaju svoje automobile izvan dometa tradicionalnog privezka za ključeve, da prenose snimke sa kamere od 360 stepeni na svoj telefon, da pokrenu motor ili da zagreju i provetravaju vozilo sa svog telefona, između ostalog. uredni trikovi za zabavu.

GT-Line takođe dobija potpuno novi head-up displej, koji je najveći Kijin HUD, dimenzija 11 inča i sadrži informacije o svemu, od omota albuma pesme koju slušate, do Google-a korak po korak. Uputstva za mape (samo ne gledajte kroz polarizovane naočare za sunce).

Ispod ekrana je traka dodirnih dugmadi dvostruke namene koja mogu da se prebacuju između kontrola klime i kontrola za informacije i zabavu. Izgledaju sjajno, ali smatrao sam ih pomalo nezgodnim za upotrebu u pokretu.

Inače, infotainment sistem – u pogledu izgleda i funkcionalnosti – je impresivno napredan za automobile masovnog tržišta, posebno u višim razredima.

Da li je Kia Carnival siguran automobil?
Kada je lansiran 2021. godine, Kia Carnival je dobio ocenu bezbednosti od pet zvezdica od ANCAP-a za koju se očekuje da će se preneti na novi model (iako to tek treba da bude potvrđeno).

ANCAP je Karnevalu dao ocenu od 90 procenata za zaštitu odraslih putnika, 88 procenata za zaštitu dece, 68 procenata za zaštitu ugroženih učesnika u saobraćaju i 82 procenata za njegove tehnologije za pomoć u bezbednosti.

Ažurirani Carnival takođe ima jedan dodatni vazdušni jastuk u odnosu na svog prethodnika – centralni vazdušni jastuk koji sprečava putnike sprijeda u slučaju bočnog sudara. Vazdušne zavese u karnevalu se protežu do trećeg reda.

Koju bezbednosnu tehnologiju poseduje Kia Carnival?
Kia kaže da je ažurirani Carnival sada „bezbedniji nego ikad“, sa više vazdušnih jastuka, aktivnijom bezbednosnom tehnologijom i više funkcija za pomoć vozaču koje se nude kao standard.

Čak i najpovoljnija klasa dobija prednje i zadnje parking senzore, kameru za zadnji pogled, upozorenje za putnike pozadi, inteligentnu pomoć za ograničenje brzine, autonomno kočenje u slučaju nužde sa funkcijom raskrsnice i pametni tempomat.

Kao ponuda početnog nivoa, ovo je impresivno sveobuhvatno. Više prednosti se materijalizuje što dalje napredujete u dometu, sa Sportom koji nudi pomoć pri vožnji na autoputu – evoluiranu verziju pametnog tempomata koji uključuje zadržavanje trake i pomoć pri praćenju trake kako bi vaš automobil bio centriran oko krivina.

Sport+ klasa takođe dobija dodatne kamere i senzore, sa bočnim senzorima za parkiranje, kamerom od 360 stepeni i monitorom mrtvog ugla, koji prikazuje prikaz vašeg mrtvog ugla na digitalnom ekranu vašeg vozača. To je pametan koncept, ali na koji sam otkrio da se nisam oslanjao u stvarnim postavkama, jer sam više voleo da proverim glavu.

Predlažem da je uključivanje kamere od 360 stepeni prilično bitno za automobil ove veličine – barem za mene.

Ocena GT-Line dobija dodatni trik za zabavu u vidu digitalnog centralnog ogledala, koje može da vam pokaže odraz od običnog ogledala ili da se prebaci na napajanje kamere, tako da možete da vidite šta je iza vašeg automobila čak i ako imate putnike ili prtljag koji vam blokira pogled. Opet, deluje više kao trik nego rešenje u stvarnom svetu.

Sistem pomoći za ograničenje brzine je, milosrdno, podesiv po svom intenzitetu, jer može biti preopterećen i povremeno neprecizan kada se krećete kroz različite zone brzine.

Klasa GT-Line takođe dobija daljinski Smart Park Assist, omogućavajući vlasnicima da manevrišu svojim vozilom iz uskog parking mesta izvan automobila koristeći privezak za ključeve.

Probao sam i bio sam impresioniran koliko brzo i efikasno radi. Mogao sam da vidim da je to posebno korisno za roditelje koji moraju da unose decu u automobile i izlaze iz njih dok su parkirani na skučenim parkiralištima u podzemnim tržnim centrima.

Povezani Clanci

Back to top button