fbpx
Uncategorized

Pregled Hiundai Ionik 5 Epik AVD 2023

2023 Hiundai Ionik 5 Epik
Električni automobil Hiundai Ionik 5 možda postoji samo 18 meseci, ali to nije sprečilo korejskog proizvođača automobila da ažurira asortiman za model 2023.

Duži domet vožnje i veća snaga su na dnevnom redu, plus dodatak nove varijante koja će sedeti na vrhu dometa.

Asortiman Ionik 5 sada se sastoji od tri varijante, početni Dinamik, srednjeg nivoa Technik i novi Epik koji je najbolji u asortimanu za 2023. Tamo se odvija „IKT“ tema, koja povezuje sve modele u skladu sa Hiundaijevim brendom Ionik električnih vozila.

Na testu ovde imamo vrhunski Hiundai Ionik 5 Epik iz 2023. koji obezbeđuje domet vožnje od 454 km između punjenja, što je povećanje od 5,5 odsto prema Hiundai-ju zahvaljujući povećanju veličine baterije, koja sada iznosi 77,4 kVh u odnosu na 72,6 kVh jedinica pronađena u prethodnom modelu.

To možda ne izgleda kao veliko povećanje, ali u početnoj Dinamik varijanti, ta veća baterija je pomogla lideru u ceni da prevaziđe psihološku barijeru kada su u pitanju električni automobili, čiji je domet vožnje sada iznosio 507 km, u odnosu na 481 km.

Ako se pitate zašto Dinamik ima bolji domet od modela koji su navodno postavljeni iznad njega u Ionik 5 lancu ishrane, odgovor je jednostavan. Pokreće ga jedan motor na zadnjim točkovima, dok Technik i Epik varijante imaju dvostruke motore i pogon na sva četiri točka. Kombinacija dodatnog motora za rad i veće težine za pakovanje jednaka je većem trošenju energije.

Međutim, promene za model 2023. odnose se na više od samo veće baterije i više snage. Postoji nova melodija vešanja, koju Hiundai naziva „novim paketom za vožnju i upravljanje“ – kaže se da poboljšava kontrolu točkova, apsorpciju udaraca i kontrolu karoserije.

A za one kod kojih su tekući troškovi vlasništva najvažniji, Hiundai je udvostručio servisne intervale za Ionik 5 na dve godine ili 30.000 km, šta god nastupi prvo. Ranije je bilo 12 meseci/15.000 km.

Koliko košta Hiundai Ionik 5 u Australiji?
Na testu ovde imamo novi vodeći model, Hiundai Ionik 5 Epik. Cena mu je 85.000 dolara plus troškovi na putu i ​​donosi brojne funkcije na zabavu, koje ranije nisu bile dostupne na modelima isporučenim u Aussie i jedinstvene za ovu varijantu vrhunskog opsega.

Naslovne stavke su ono što Hiundai naziva svojim fiksnim krovom „Vision Roof“, koji je dostupan samo na vodećoj Epik varijanti i kao standardna oprema.

Tu je i toplotna pumpa koja koristi višak toplote baterije da zagreje kabinu, i sistem za klimatizaciju baterije koji se aktivira u hladnijim uslovima kako bi poboljšao DC punjenje i performanse Ionik 5.

Unutra, bočni retrovizori zasnovani na digitalnom fotoaparatu zamenili su fizička ogledala. Oni projektuju pogled unazad iz automobila na ekrane u stilu tableta postavljene na svaka vrata. To je slično podešavanje dostupno kao opcija u nekim Audi E-Tron modelima.

Audijev sistem se oslanja na ekrane postavljene niže na karticama vrata i nisu najintuitivniji za upotrebu. Hiundai-jevo shvatanje tehnologije je superiorno, a zahvaljujući pozicioniranju njegovih ekrana tačno u liniji vida gde biste obično proveravali svoje retrovizore, nudi daleko prirodnije korisničko iskustvo. Ipak, još uvek nije savršeno (više o tome kasnije).

Ostatak Epik-ove liste opreme je sveobuhvatan, uključujući sve što je dobro iz varijanti niže na Ionik 5 lestvici. Ovde možete pogledati našu kompletnu listu standardne opreme.

Najvažnije su aluminijumske felne od 20 inča, kamera od 360 stepeni, ekran osetljiv na dodir od 12,3 inča za info-zabavu sa žičanim Apple CarPlai i Android Auto, kao i satelitsku navigaciju i digitalni radio, grejanje i ventilaciju prednjih sedišta sa memorijskom funkcijom, električno podesivo (napred i nazad) ) grejanje zadnjih sedišta, grejani volan, presvlake sedišta od ekološki obrađene kože, dvozonska kontrola klime, bežično punjenje telefona, premijum Bose zvučni sistem sa osam zvučnika i sveobuhvatni paket Hiundai naprednih bezbednosnih sistema koje mi „ detaljnije ću kasnije.

Što se tiče rivala, u poređenju sa sličnim, Tesla Model I Long Range počinje od 78.400 dolara. Najprirodniji predator modela Ionik 5 Epik je Kia EV6, koji je na istoj platformi napravio Hiundai-jev sestrinski brend Kia. Za GT-Line AVD opremu, najbližu varijantu Epik koju imamo ovde, traži se 87.590 dolara. Sve cene su pre dodavanja troškova na putu.

Koliko prostora ima Hiundai Ionik 5 unutra?
Nema mnogo toga da se razlikuje kabina Ionik 5 Epik od varijanti koje su niže u opsegu. Najveća očigledna razlika su ta dva ekrana veličine tableta koji se udružuju kao bočni retrovizori. Osim toga, unutra je standardna cena. Ovo nije loša stvar, Ionik 5, čak iu svom Dinamik izgledu početnog nivoa, prijatno i moderno mesto za provođenje vremena.

Hiundai je dao sve od svojih ekoloških akreditiva. Zbog toga su sedišta izrađena od onoga što brend naziva „eko-obrađenom kožom“, dok su patosnice napravljene od recikliranih „Bio-PET“ materijala. To su reciklirane plastične boce za piće i posude za hranu, tebi i meni.

Mekih materijala ima u izobilju, dok ukupni minimalizam kabine nastavlja da impresionira nekih 18 meseci nakon što je Ionik 5 lansiran lokalno. Postoji spokoj koji dolazi sa sedenjem na sedištu vozača. Možda je to osećaj izolacije akustično laminiranog vetrobrana i bočnog stakla, dizajniranog da filtrira ne samo spoljašnju buku, već i toplotu zahvaljujući onome što Hiundai naziva „solarnom kontrolom“.

Minimalistički osećaj se nastavlja sve do volana sa ravnim dnom koji, neuobičajeno u današnje vreme, ne pliva sa dugmadima i prekidačima. Postoje neke kontrole, ali Hiundai-jevi dizajneri enterijera i inženjeri su se držali pod kontrolom. Ne tražite ni Hiundai logo na volanu. To nije tamo. Na svom mestu, četiri jednostavne tačke koje su, za one koji znaju, Morzeov kod za slovo „H“. Bravo, Hiundai.

Izbor stepena prenosa se vrši preko ručice postavljene nisko na stubu upravljača. To je van vidnog polja za većinu ljudi u svom redovnom položaju sedenja. Upravlja se okretnim pokretom, nazad za vožnju unazad i napred za vožnju, dok se parkiranju pristupa pritiskom na dugme na kraju ručice. To nije najintuitivnija postavka za korišćenje, ali se na nju naviknete prilično brzo.

Sama sedišta su udobna, podržavaju i električno podesiva. Pronalaženje pravog položaja za vožnju nije izazov.

Mogućnosti za skladištenje su brojne, uključujući genijalno dizajniran pretinac za rukavice nalik TARDIS-u koji se otvara i otkriva 9,4 L skladišnog kapaciteta, više nego dovoljno za manje tašne i laptopove ili tablete ili druge krupnije dragocenosti.

Postoji mala centralna kanta za skladištenje koja je dizajnirana da lebdi iznad Ionik-ovog ravnog poda, ostavljajući ispod prostora za torbe, ruksake i slično. Par držača za čaše je standardna cena ovih dana, dok džepovi na vratima mogu da prime flaše.

Drugi red nije osmišljen kao naknadna misao. U ovom vodećem modelu, oni klize napred i nazad kako bi oslobodili prostor dok se sama vanbrodska sedišta greju. Nema centralnog tunela koji zauzima prostor na podu, a to znači sveukupno ugodnije iskustvo u drugom redu. A centralna korpa za odlaganje napred može da se pomeri napred da bi se stvorilo još više prostora za putnike na zadnjim sedištima, što je lep dodir.

Prostor je odličan, kao i vidljivost, dok pogodnosti uključuju ventilacione otvore postavljene, neobično, u stubove vrata. Oni nisu najefikasnija primena zadnjih ventilacionih otvora.

ISOFIKS nosači dečijih sedišta su postavljeni na vanbrodska sedišta, dok su sva tri naslona opremljena ankerima za pričvršćivanje.

Sama sedišta se preklapaju u odnosu 60:40 kako bi se oslobodila 1587L skladišnog kapaciteta. Sa drugim redom u igri, još uvek postoji pristojan 527L za igru. Pod prtljažnika se podiže kako bi se otkrilo još jedno plitko skladište idealno za kablove za punjenje ili manje zalihe dragocenosti.

Nema rezervnih guma i paketa točkova u Ionik 5 – ili skoro bilo kom električnom automobilu – težina i obim nošenja rezervnog brojača za maksimiziranje dometa i kapaciteta baterije.

Infotainment ekran osetljiv na dodir od 12,3 inča je uvećan fizičkim prekidačima i dugmadima ispod ekrana, dok se kontrole klime nalaze na zasebnoj tankoj digitalnoj dodirnoj ploči ispod.

Ali, funkcijama kao što su grejanje i hlađenje sedišta, kao i funkcija memorijskog sedišta, može se pristupiti samo preko ekrana osetljivog na dodir, u slučaju onoga što bogovi ergonomije daju, oni takođe ponovo oduzimaju. Na kraju krajeva, nećete dobiti divan minimalistički enterijer tako što ćete ukrasiti kabinu sa sto dugmadi, prekidača i prekidača.

Apple CarPlai i Android Auto preslikavanje pametnih telefona je standardno, iako ovde nema bežične veze. Za povezivanje će vam trebati USB kabl. Dalje, postoje samo stariji USB-A konektori, pa obrišite prašinu sa starih kablova pametnog telefona ako želite da preslikate i punite svoj pametni telefon. USB broj se kreće do četiri.

Postoji podloga za bežično punjenje, ali prema našem iskustvu, u svim markama i modelima, jastučići za punjenje imaju tendenciju da zagreju vaš telefon do skoro nedodirljivih – a ponekad i neoperativnih – nivoa. Doživeo sam mnoge slučajeve u kojima se moj pametni telefon potpuno isključio jer je postao previše vruć dok se bežično punio u automobilu.

Apple CarPlai radi besprekorno i za mene je i dalje najbolji u pogledu infotainment-a u kolima. Ali, za one koji više vole da koriste vlasničke sisteme Ionik 5, tu je programirana satelitska navigacija i digitalni radio.

Proširujući ekran za informacije i zabavu, digitalni ekran za vozača od 12,3 inča, koji može da prikaže mnoštvo podataka o vožnji i bateriji, je boje breskve, naglašen Hiundaijevim kamerama za mrtve uglove koje projektuju sliku sa leve ili desne strane automobila direktno na ekran tako da možete da vidite šta je iza vas. Hiundai nije jedina automobilska kompanija koja nudi ovu tehnologiju, ali je zahvaljujući jasnoći kamera i oštroj rezoluciji ekrana, po našem mišljenju, najbolja.

Bose audio sistem je dobrodošla inkluzija, nudi oštar stereo zvuk koji ispunjava automobil ili, ako želite, može da izoluje zvuk samo na prednjim zvučnicima preko Hiundai-jevog „Tihog“ režima, kome se pristupa preko, da, pogodili ste, ekrana osetljivog na dodir. Ipak, to je promišljeno uključivanje, posebno za one sa usnulom decom ili mrzovoljnim tinejdžerima koji pokušavaju da gledaju najnovije TikTok video zapise iz drugog reda.

Koju bezbednosnu tehnologiju ima Hiundai Ionik 5?
Ceo asortiman Hiundai Ionik 5 opremljen je kompletnim paketom naprednih bezbednosnih sistema brenda.

Sveobuhvatni paket uključuje napredno autonomno kočenje u nuždi (AEB) sa detekcijom pešaka i biciklista, zadnji AEB, adaptivni tempomat sa funkcijom stop-and-go, praćenje mrtvog ugla, pomoć pri održavanju trake i upozorenje na poprečni saobraćaj pozadi.

Dodatne funkcije uključuju monitor pažnje vozača, vodeće upozorenje o odlasku vozila, pomoć pri izbegavanju upravljanja, pomoć pri praćenju trake, centriranje trake, kameru za surround pogled, prednje i zadnje parking senzore, upozorenje putnika pozadi, pomoć pri bezbednom izlasku i praćenje pritiska u gumama.

Broj vazdušnih jastuka se kreće do sedam sa dvostrukim prednjim, prednjim bočnim, prednjim središnjim i zavesama u celoj dužini.

Koliko košta održavanje Hiundai Ionik 5?
Dobra vest ovde je, kao što je već pomenuto, da je Hiundai udvostručio intervale za servisiranje Ionik 5. Dok je prethodnom modelu bilo potrebno putovanje u radionicu svakih 12 meseci ili 15.000 km, MI 23 modela treba da putuju samo jednom u svakom dve godine ili 30.000 km.

Prve tri usluge (90.000 km ili šest godina) su ograničene na 570 USD, 1090 USD i 570 USD, odnosno ukupno 2230 USD. Ranije, sa kraćim intervalima, troškovi servisiranja su iznosili 660 dolara tokom tri godine ili 1685 dolara tokom pet.

Hiundai pokriva Ionik 5 sa ​​petogodišnjom/neograničenom kilometražom garancije, dok je baterija pokrivena na osam godina i/ili 160.000 km, što je prilično jednako za električne automobile u Australiji.

Sveobuhvatno osiguranje za Hiundai Ionik 5 Epik iz 2023. godine iznosi 1803,15 dolara godišnje na osnovu uporedne ponude za 35-godišnjeg muškarca vozača koji živi u Chatsvoodu, Novi Južni Južni Jugoistok. Procene osiguranja mogu da variraju u zavisnosti od vaše lokacije, istorije vožnje i ličnih okolnosti.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button