fbpx
Uncategorized

Pregled hibrida Ford Escape Plug-in iz 2022

To je prvi elektrificirani Ford koji dolazi u Australiju, i dolazi u najkonkurentniji segment u Australiji – SUV srednje veličine. To je Ford Escape ST-Line PHEV iz 2022.

Zbrka slova na kraju imena označava plug-in hibridno električno vozilo. Zajedno sa konvencionalnim benzinskim motorom ispod haube, ovaj model Escape ima i električni pogon.

Postoji litijum-jonska baterija od 14,4 kVh, koja zauzvrat napaja električni motor od 96 kV. Oba izvora energije pokreću prednje točkove i mogu razviti kombinovanu maksimalnu snagu od 167 kV. Kao i kod drugih hibridnih vozila, kombinovani vršni obrtni moment nije naveden.

Ovaj plug-in hibrid Escape ST-Line nije najviši nivo specifikacije – to je rezervisano za vrhunski Escape Vignale. Međutim, to je najskuplje, lansiranje sa cenom od 53.440 dolara plus troškovi na putu, sa planiranim povećanjem cene od 1.000 dolara od 1. jula 2022.

U poređenju sa nehibridnom ST-Lineom, ova varijanta priključka ima nekoliko dobrih stvari: unapređeni B&O Plai zvučni sistem sa 10 zvučnika, delimična kožna obloga sa unutrašnje strane i 10-smerno podešavanje snage za vozača.

Ovo dolazi pored stvari kao što su 18-inčne aluminijumske felne, spoljna obrada ST-Line, digitalna instrument tabla od 12,3 inča i sportski tretman unutrašnjosti.Tu su i dugme za pokretanje, bežično punjenje, digitalni radio, 8,0-inčni Sinc 3 infotainment displej, parking senzori napred i pozadi, kamera za vožnju unazad i pametni ključ.

Opciona oprema uključuje ST-Line paket koji uključuje električna vrata prtljažnika, prednja sedišta sa grejanjem, matrična LED svetla i heads-up displej, kao i paket za parkiranje sa poluautomatizovanom asistencijom pri parkiranju, prednjom kamerom i iskačnim ivicama vrata za pomoći da se minimizira šteta od udubljenja na vratima.Iako Escape ne izgleda nužno tako veliko spolja, on nudi dobar prostor kroz drugi red i prtljažnik. Za one koji imaju decu koja rastu i gomilu stvari u prtljažniku brže rastu. 556 litara je dobar početak, koji raste na 1478 litara povlačenjem nekih poluga – isto kao što ćete naći u nehibridnom Escape-u.

Odrasli se sasvim lepo uklapaju u drugi red, a ima dovoljno mesta i za velika sedišta za bebe.

A za one ispred, Escape je srećno mesto za provod. Sedišta – kombinacija izgleda antilop i Sensico veštačke kože – su udobna i pametnog izgleda, a pokazala su se da dobro usisavaju protiv pravog nereda koje su napravila moja deca.

Što se tiče utičnica, postoje dve USB-A tačke napred, zajedno sa 12V utičnicom i podlogom za bežično punjenje. Pozadi, imate pojedinačne USB-A i USB-C tačke oko kojih se možete boriti.

Sve u svemu, unutrašnjost je funkcionalna i dobro napravljena. Ne deluje tako zanimljivo ili posebno kao drugi u segmentu, koji postaje sve važniji aspekt. Razmislite o Kia Sportage opterećenoj tehnologijom, Mitsubishi Outlanderu koji izgleda luksuzno, plišanoj Mazdi CKS-5 i svežem Hiundai Tucsonu.

Sa pozitivne strane, postoji nekoliko dugmadi i točkića za infotainment, kao i niz kontrola za vaš klima uređaj koji olakšava svakodnevnu upotrebu.

Centralna konzola je malo mala, ali ima dobar prostor za skladištenje u karticama na vratima. Takođe imate dva regulaciona držača za čaše i zgodan prostor ispred za telefon ili novčanik. Oh, i plavo osvetljenje noću je lepo.Najimpresivniji element u ovom smislu je 12,3-inčna digitalna instrument tabla, koja je svetla i jasna. Postoji nekoliko režima kroz koje možete da prođete, što vam može pomoći da pazite na hibridni rad vašeg pogonskog sklopa.

Tu je i 8,0-inčni informativno-zabavni ekran osetljiv na dodir, koji je uobičajen za druge Fordove automobile i postoji opasnost da se oseća zastarelo u odnosu na navalu većih, svetlijih i složenijih ekrana.

S obzirom na to, daleko je od lošeg. Tu su Apple CarPlai, Android Auto (oba preko žične veze), digitalni radio i izvorna navigacija. Operativni sistem je jednostavan za navigaciju, čemu pomažu fizički tasteri i točkići.Sa pet zvezdica ANCAP bezbednosnom ocenom koja je dobijena 2020. godine, Ford Escape drži stabilnu i jaku poziciju u svetu bezbednosti. I dok plug-in hibridni model nije udario u zid, ocena od pet zvezdica se proteže i na elektrificirani Escape.

Postoji autonomno kočenje u slučaju nužde (AEB), sa detekcijom pešaka i upozorenjem na sudar. Tu su i pomoć pri izbegavanju upravljanja, podrška za dinamičko kočenje, prepoznavanje saobraćajnih znakova, praćenje pritiska u gumama, praćenje mrtvog ugla, pomoć pri zadržavanju trake i upozorenje o napuštanju trake.

Ostali standardni elementi kao što su zadnja kamera sa širokim pogledom i prednji/zadnji parking senzori su dobrodošli, posebno za SUV srednje veličine.Kada uporedite ovu plug-in hibridnu varijantu sa nehibridnim modelom, vidite značajan skok tražene cene. Od 38.490 dolara plus troškovi na putu za benzinski Escape ST-Line do 53.440 dolara plus troškovi na putu za Escape ST-Line PHEV znači da ste potrošili skoro 15.000 dolara da biste dobili približno 50 kilometara električnog dometa i smanjenu ukupnu potrošnju.

Naravno, ovoj specifikaciji je dodato nekoliko finoća. Ali velika većina te dodatne potrošnje ide na elektrifikaciju. I slično matematici koju sam napravio u nedavnom hibridu Peugeot 508, za to je potrebno izuzetno dugo vremena da nadoknadi dodatnu investiciju.

Sa sigurnošću možemo reći, skok u traženoj ceni stavlja Escape plug-in hibrid izvan sporova fiskalne logike. Ako kupujete ovaj automobil, to radite jer želite plug-in hibrid.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button