fbpx
Automobili

Najbolji prodavac Toiota RAV4 po prvi put, tržište je dostiglo 18-godišnji minimum

Tržište novih automobila i dalje je pokazalo znakove oporavka u julu, što je bio četvrti najjači mjesec 2020. godine.

U Australiji, imamo novog pobednika: Toiota RAV4 je prvi put u mesecu julu bila na vrhu mesečnih prodajnih lista, jer se kupci i dalje preusmeravaju na SUV-ove i izbegavaju putnička vozila.

To je prvi put u 26-godišnjoj istoriji natpisne pločice Toiota RAV4 koji je predvodio australijsko tržište novih automobila na mesečnim prodajnim listama.

Toiota RAV4 je podignuta na prvo mesto nakon što su povećane zalihe stigle da popune narudžbe kupaca koje su čekale do 10 meseci – a trgovci su poneli cene u junu tokom procvata koji je vođen poreskim olakšicama na kraju finansijske godine. .

Najprodavanija vozila u poslednje dve i po godine, Toiota HiLuk i Ford Ranger, u julu su pala na zalihama nakon velike potražnje u junu.

Mnogi saloni su takođe ostali prazni ili sa nedostatkom zaliha uzrokovanim pauzama u proizvodnji početkom godine zbog koronavirusa.

Na drugom i trećem mestu na ljestvici prodaje u julu, Ford Ranger je odbacio prednost vodećeg vozila od Toiote HiLuk.

Međutim, Toiota HiLuk ostaje jasan lider na tržištu kada se kombinuju prvih sedam meseci u godini i sprema se da svoju četvrtu godinu zaredom postavi kao omiljeni automobil u Australiji.

Ukupna prodaja novih automobila u julu 2020. godine smanjena je za 12,8% u zemlji, a 72,505 vozila prijavljeno su kao prodata.

To je bio 28. mjesec zaredom pad godine u godini – najduži kontinuirani pad od prije globalne finansijske krize prije decenije – i najslabiji rezultat jula u 18 godina. Međutim, ovo je bio četvrti najjači mjesec prodaje do sada ove godine.

Automobilska industrija i dalje ostaje oprezno optimistična u pogledu mogućnosti oporavka tržišta u narednih šest do 12 mjeseci, a niz novih ili ažuriranih modela trebalo bi da stigne u drugoj polovini godine.

U naredne nekoliko meseci u salone će stići podizani Toiota HiLuk (sa vizuelnim promenama i većom snagom), ažurirani Ford Ranger (sa daljinskim pristupom smartfonu) i potpuno nove verzije Isuzu D-Mak i Mazda BT-50 utes.

Toiota je ostala lider na tržištu sa udobnom maržom od Mazde i Mitsubishija, koji su sedmi put zauzeli treće mesto na mesečnim prodajnim mestima.

Sestrinske marke Hiundai i Kia nastavljaju da se bore među sobom, završavajući na četvrtom i petom mestu, odvojenih sa samo devet prodaja u julu 2020. godine.

Sektor luksuznih automobila pokazao je mešane rezultate u julu 2020. Mercedes-Benz je ponovo ušao u Top 10 uprkos mesečnom padu od 8,9 procenata, dok su određeni prestižni rivali ostvarili značajne dobitke, poput Audija (porast od 53 procenta), Alfa Romeo (67,9 odsto) i Volvo (23,1 odsto).

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button