fbpx
Automobili

Mercedes-Benz Australija je spreman da uvede fiksne cene

Mercedes-Benz kaže da će nastaviti sa svojim planom fiksnih cena 2022. godine ukoliko to ne spreče novi propisi.

Mercedes-Benz kaže da će nastaviti sa svojim planom da ponudi fiksne cene za celu svoju liniju u Australiji od 2022. godine, osim ako savezna vlada ne donese zakone da to zaustavi.

Nemački proizvođač automobila već je počeo da nudi fiksne cene električnog terenca Mercedes EKC od decembra 2019. Sada kompanija planira da pojača svoj model fiksnih cena sledećim električnim automobilima, pre nego što se o celoj Mercedesovoj paleti ne može pregovarati od 2022. godine.

Kompanija kaže da je promena dizajnirana da „poboljša korisničko iskustvo“, ali to znači da će svi kupci imati identične cene za svaki novi Mercedes – bez obzira na to koji salon posećuju.

Kao deo promena, Mercedes će sa franšiznih dilera preći na „agencijski model“. Ovo će, takođe, verovatno ograničiti bilo kakvu potencijalnu pregovaračku moć kupaca, jer će Mercedes zadržati i rasporediti sve zalihe vozila.

Prema trenutnim franšiznim aranžmanima koji se široko koriste u industriji novih automobila, prodavci kupuju na lageru, plaćaju te zalihe, a zatim su odgovorni za prodaju tih zaliha.

To može dovesti do sniženih cena ako dileri završe sa previše zaliha ili ako treba da dostigne mesečni cilj prodaje. Prema novim aranžmanima, neće biti prostora za pregovaranje o ceni jer prodavac ne drži zalihe.

To znači da kupci ne samo da gube sposobnost pregovora, već će verovatno platiti više za novi automobil, jer će Mercedes kontrolisati snabdevanje merenjem svakog modela.

Prema predloženim izmenama, trgovcima će se jednostavno platiti naknada za upravljanje (ili provizija) za brigu o upitima i isporuku automobila kupcu.

U intervjuu za australijske medije, globalna šefica prodaje i marketinga Mercedesa Britta Seeger kaže da će „model agencije“ sa fiksnom cenom ići napred ukoliko to ne spreče promene propisa savezne vlade.

Izjava australijske Komisije za konkurenciju i potrošače (ACCC) kaže da je „svesna najava nekih proizvođača vozila da restrukturiraju način na koji se motorna vozila prodaju australijskim potrošačima.

U drugim industrijama proizvođači koriste agencijski model za plasiranje i prodaju proizvoda. “ Vrhunski nadzorni organ za potrošače i poslovanje rekao je da će „nastaviti da prati ove promene, posebno svaki uticaj na potrošače i trgovce motornim vozilima za mala preduzeća“.

Australijsko udruženje automobilskih dilera (AADA) kaže da ima rezerve u vezi sa Mercedesovim fiksnim cenama i da se pita da li će to doneti bolji ishod za kupce. „Postoje kupci koji zaista cene sposobnost pregovora o ceni sa svojim dilerom, posebno na luksuznom kraju tržišta“, rekao je izvršni direktor AADA, James Voortman.

„Mislim da postoji stvaran rizik … kupci će jednostavno ići na takmičenje gde će i dalje moći da pregovaraju“, rekao je gospodin Voortman.

Globalni izvršni direktor Mercedesa priznao je da je došlo do široko rasprostranjene dilerske reakcije na prelazak na „agencijski model“, jer su operatori izložbenih prostora izrazili zabrinutost kako će to uticati na njihovu ukupnu prodaju i profitabilnost.

Upućeni u industriju veruju da će Mercedes izgubiti prodaju suparničkim brendovima čiji su dileri spremni na pregovore. Takođe kažu da Mercedes želi da uzme delić maloprodajne marže kako bi nadoknadio nedostatke prihoda u drugim delovima poslovanja.

Mercedes kaže da će „model agencije“ sa fiksnom cenom „oduzeti poslovni rizik našim dilerima“ jer od njih neće biti potrebno da drže zalihe vredne milione dolara.

U pozadini rastućih troškova povezanih sa autonomnim i električnim automobilima – i novim standardima bezbednosti i emisija štetnih gasova – Mercedes tvrdi da treba da učini sledeći korak da bi preživeo i da „zaštiti naše poslovanje za budućnost“.

„Da bismo bili spremni za budućnost, moramo transformisati naš poslovni model“, rekla je gospođa Seeger. „Iskreno verujem da je ovo budući model poslovanja u automobilskoj industriji … i ne samo za Mercedes.“

Gospođa Seeger rekla je da će „model agencije“ sa fiksnom cenom omogućiti dilerima da se usredsrede na pružanje „još dubljeg odnosa“ sa kupcima i „pružanje najboljeg luksuznog iskustva“.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button