fbpx
Uncategorized

Mercedes-Benz A-Klasa i B-Klasa biće uklonjeni 2025. godine, tvrdi izveštaj

Najprodavaniji Mercedes-Benz A-Klasa i B-Klasa hečbekovi možda neće biti obnovljeni za još jednu generaciju kada sadašnji automobili napuste izložbene salone 2025. godine, prema novom izveštaju u inostranstvu.

Pozivajući se na četiri insajderska izvora, nemački list Handelsblat (preko Autocara) tvrdi da je Mercedes-Benz odlučio da ne razvija nove generacije A-Klase hečbeka i limuzine, i B-Klase MPV (višenamensko vozilo).

Prijavljen kraj proizvodnje A-Klase i B-Klase 2025. ostaviće kompaniju sa četiri kompaktna automobila: elegantnom CLA limuzinom, njenim bratom CLA Shooting Brake karavan, GLA malim SUV-om i kutijastim GLB SUV-om male i srednje veličine.

Mercedes-Benzov plan da otpusti tri od svojih sedam malih automobila, kompanija je potvrdila pre mesec dana – ali odluka da se ubije hečbek A klase, koji je i dalje popularan u Evropi, iznenadila je stručnjake iz industrije.Podaci koje navodi Handelsblatt pokazuju da je Mercedes-Benz prodao približno 184.000 hečbeka i limuzina A-Klase u Evropi, SAD i Kini 2021. godine – u poređenju sa samo 73.000 CLA limuzina i karavana i 33.000 B-klase.

Čak i kombinujući GLA i GLB SUV-ove, A-Klasa zaostaje za „samo“ oko 40.000 prodatih vozila, ili na 83 odsto prodaje krosovera – uprkos tome što su preferencije potrošača nagnute prema SUV-ovima, a bolje prodavani hečbek A-Klase koji se uglavnom prodaje u Evropi.

Za razliku od popularnosti A-Klase, analitičari su ocenili da je CLA Shooting Brake jedan od tri kompaktna modela koje je Mercedes-Benz odbacio, s obzirom na opadanje prodaje karavana na globalnom nivou, i izveštaje da kompanija više neće ulagati u razvoj novih vagoni.CLA Shooting Brake je ukinut u Australiji nakon završetka proizvodnje modela prve generacije 2018. godine – i činio je oko 25 odsto lokalne CLA prodaje tokom pune četiri godine proizvodnje.

Pošto je CLA Shooting Brake izašao iz salona, Mercedes-Benz je prodao skoro duplo više hečbekova A-Klase nego CLA limuzina u Australiji do sada 2022. godine – i drugi je najprodavaniji putnički automobil kompanije na lokalnom nivou, odmah iza C-Klase sedan.

Asortiman A-Klase i B-Klasa će izaći iz proizvodnje 2025. godine, navodi Handelsblatt – dok će CLA limuzina, CLA Shooting Brake, GLA i GLB SUV-ovi dobiti nove generacije od 2024. godine, na Mercedesovoj novoj MMA platformi.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button