fbpx
Uncategorized

Mazdin CKS-60 pruža rani uvid u vrhunske SUV-ove brenda

Mazdin napredni model ulazi u novu fazu sa sveže lansiranim na evropsko tržište CKS-60, modelom koji je blisko povezan sa CKS-70 koji ćemo moći da kupimo ovde. A rani pokazatelji obećavaju.

Smešten na Mazdinoj novoj Skiactiv skalabilnoj arhitekturi, CKS-60 je prvi u seriji SUV vozila sa uzdužnim motorom namenjenih da približe pozicioniranje brenda premium rivalima. CKS-70 će biti širi i, kako nam je rečeno, stilizovan sa američkim ukusima na umu — što znači da bi trebalo da ima više vizuelnog prisustva od pomalo plašljivog CKS-60, koji je otprilike veličine BMV-a Ks3.

Međutim, imamo samo pohvale za kvalitet i stil kabine CKS-60, za koju Mazda kaže da je inspirisao savremeni japanski dizajn. Naš primer automobila, u najsjajnijoj Takumi specifikaciji, imao je drvene obloge vrata, kontrolnu tablu prekrivenu tkanom tkaninom i sjajne metalne akcente koji su izgledali inspirisani blatobranima Cadillac-a iz 50-ih. Digitalni instrumenti i centralni ekran od 12,3 inča su standardni, ali CKS-60 zadržava konvencionalne HVAC kontrole, a verovatno će i CKS-70. Čudno, iako veliki ekran podržava unos dodirom kada se pokreće Apple CarPlai ili Android Auto, to nije za Mazdin izvorni navigacioni sistem, kojim i dalje treba upravljati preko kontrolera sa točkićima.

Budući da je Mazda, postoji mnogo inovacija u pogonskim agregatima. Osnovni motor, koji tek treba da stigne u Evropu, ali bi trebalo da bude u američkom CKS-70 prilikom lansiranja, biće 3,0-litarski redni šestokrevet sa prirodnim usisavanjem koji koristi promenljivu kompresiju i izbegava turbo punjenje koje je postalo sve osim standardno u ovoj deo tržišta. U Evropi, CKS-60 će se takođe nuditi sa novim 3,3-litarskim e-Skiactiv D dizel-šestkom — za koji Mazda cilja na impresivnu toplotnu efikasnost od više od 40 procenata — ali je malo verovatno da će to uspeti do Države. Ocene snage i obrtnog momenta nisu otkrivene.

Auto koji smo vozili bio je opremljen najneuzbudljivijim novim pogonom, iako najinovativnijim. Ovo je plug-in hibrid, Mazdin prvi, a očekujemo da će biti ponuđen i u CKS-70. Koristi 2,5-litarski četvorocilindraš od 188 KS iz CKS-5 u kombinaciji sa električnim motorom od 173 KS koji se nalazi između motora i novog osmostepenog menjača.

Menjač koristi elektronski kontrolisan paket kvačila, a ne pretvarač obrtnog momenta da bi pomogao efikasnosti pri malim brzinama, a isti menjač će biti ponuđen i sa šestocilindričnim motorima. Ukupna snaga sistema za PHEV je 323 konjske snage, sa baterijom od 17,8 kVh koja može da isporuči do 39 milja EV dometa prema opšte optimističnom evropskom VLTP protokolu testiranja. Iako je impresivna cifra, to je još uvek manje od rezultata evrociklusa EV za Toiota RAV4 PHEV ili Volvo KSC60 Recharge T8 Ektended Range PHEV. Mazdina baterija se može u potpunosti napuniti iz 240-voltne opreme nivoa 2 za navedena dva sata, 20 minuta ili, alternativno, dopuniti zahvaljujući motoru koji troši dodatni benzin.

Pod električnom energijom, CKS-60 PHEV je gladak i prefinjen. Motor vozi kroz menjač, tako da postoji neobičan (za EV) osećaj promene brzina, a postoji i dovoljan nagon da se zadržite ispred gradskog saobraćaja. Ali prelazak na snagu sagorevanja je manje elegantan, čak i kada se koristi kombinovani hibridni režim, uz primetnu pauzu dok se četvorocilindraš pali. Kao iu CKS-5, 2,5-litarski motor nije harizmatičan saputnik, postaje glasan i zvuči sve grublje kada se naporno radi. Iako je crvena linija 6500 o/min, motor se već oseća zategnuto i nevoljno na 5500 o/min. Kada se sve povuče, ubrzanje je snažno — procenjeno vreme od 60 milja na sat od niskih do srednjih pet sekundi bi trebalo da učini ovo najbržim automobilom brenda od RKS-7. Ali izgleda da će šestocilindrični benzinski motor biti mnogo više iskustveni vrhunac.

Na sreću, šasija je više zadovoljavajuća od motora, kombinujući usklađenost i atletizam u najboljoj Mazdinoj tradiciji. CKS-60 se dobro odupire nedovoljno upravljanju za vozilo njegove veličine i oblika, iako nema mnogo smisla za pristrasnost zadnjeg obrtnog momenta na koju Mazda tvrdi za PHEV-ov sistem pogona na sva četiri točka. Kvalitet vožnje je na čvrstoj strani, ali je ostao prihvatljiv čak i kada se vozi na (najvećim dostupnim) točkovima od 20 inča, dok kontrola karoserije ostaje čvrsta tokom teškog skretanja.

Iako će CKS-70 biti drugačiji automobil—kao i srodni CKS-90—naš prvi utisak o Mazdinoj novoj arhitekturi je pozitivan. I iako je prvi plug-in-hibridni sistem kompanije manje impresivan, i dalje se veoma radujemo što ćemo iskusiti novi šestokrevetni motor.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button