fbpx
Automobili

Lamborghini Sian pregledao Lambovu hibridnu budućnost

Hibridni sistem superkondenzatora Lamborghini Siana privlači pažnju otkako je najavljen ovaj specijalni pogon sa ograničenom serijom Aventador, ali stvarnost je pomalo antiklimaktična. Iako je Sian verodostojno iskustvo superautomobila, u tome kako hibridni sistem deluje ili se oseća nije ništa neobično ili vredno pažnje. Iako je Lamborghinijeva hibridna tehnologija i pametna i pionirska, nema je baš mnogo.

Kompaktni sistem dodaje samo 75 kilograma težini automobila, koji uključuje električni motor integrisan u menjač. Snaga se skladišti u superkondenzatoru montiranom na zadnju pregradu. Lamborghini tvrdi da je postavka superkondenzatora tri puta lakša od litijum-jonske baterije sa sličnim energetskim kapacitetom, iako stvarna sposobnost skladištenja sistema nije navedena.

Superkondenzatori su dobili svoje ime jer skladište dramatično više energije od one koja ima tipični kondenzator koji se nalazi u elektronskim uređajima. Za razliku od baterije, kod punjenja ili pražnjenja nema hemijske reakcije, pa su superkondenzatori vrlo efikasni i mogu se brzo napuniti i isprazniti. (U slučaju Siana, on može proticati do 600 ampera struje.)

Sian ne može da koristi čistu električnu energiju, ali superkondenzator dodaje malu količinu trenutnog obrtnog momenta da bi pomogao u glatkom uključivanju kvačila tokom vožnje pri malim brzinama. Pomoć elektromotora takođe pomaže u smirivanju brutalnih prebacivanja na staru tehnologiju automatizovanog ručnog menjača sa sedam kvačila sa jednim kvačilom dodavanjem male količine pomoći između smena.

Sirovi brojevi čine hibridni juniorski status u pogonskom sistemu očiglednim: 34 konjske snage nasuprot 6,5-litarskom V-12 od 774 ponija, za kombinovani sistem od 807 konja. Malo je verovatno da će neko od 63 kupca Siana očekivati da će njihov egzotični hibrid raditi stvari koje radi Prius ili čak imati nečujan, neupadljiv napredak plug-in hibrida kao što su Ferrari SF90 Stradale i McLaren Artura.

Te kupce verovatno ne zanima da li hibridni sistem poboljšava potrošnju goriva ili ne. Nema, čak ni malo. U stvari, u smislu EPA podataka, Sian se podudara sa Aventadorom u gradu (8 mpg) i kombinovanim (10 mpg) rejtingom, dok je neto broj gužve u odnosu na 15 autoputa manji (14 mpg naspram 15).

Za razliku od većine Lambosa, Sijan nije dobio ime po čuvenom biku, već reč „munja“ na bolonješkom dijalektu. Njegov puni naslov je složeniji: Sian FKP 37, uz dodatak omaž Ferdinandu (Karl) Piech i godini rođenja austrijske izvršne vlasti. Piech je bio čovek koji je Lamborghinija uveo u Volksvagenovu grupu i koji je umro neposredno pre debiranja Siana 2019. godine.

Čak i prema standardima brenda, stil Sian coupea je nečuven. Za entuzijaste na otvorenom dolazi još ekskluzivnija serija od 19 roadstera. Osnovni oblik deli se sa Aventadorom na kome je zasnovan, s tim što oba automobila koriste istu strukturu jezgre od karbonskih vlakana. Ali Sianova preobrazba uključuje ogromna dnevna svetla u obliku slova I ispred, niz usisnika za vazduh, zaklopljeni poklopac motora i sekstet zadnjih svetla koja vise u ogromnim otvorima za vazduh. Ovaj automobil ima istinsko prisustvo super zvezda i teško je prestati buljiti u njega.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button