fbpx
Uncategorized

Kako uvesti automobil iz inostranstva?

Svi smo to radili ranije – proveli sate zureći u automobile za prodaju na raznim inostranim oglasnicima, veb lokacijama ili aukcijama.

Nije bitno da li će vas zainteresovati superauto po sniženoj ceni ili japanski mikroautomobil, jer sada postoji pola šanse da sami uvezete automobil svojih snova.

Zbog relaksacije zakona koji se odnose na privatno uvezena vozila koji su nedavno doneli zakone (novi Zakon o standardima drumskih vozila), sada možemo privatno da uvozimo veći izbor novih i polovnih vozila iz inostranstva nego ikada ranije.

Ali pre nego što počnete da tražite, šta treba da znate o uvozu vozila u Australiju?

Mogu li da uvezem bilo koje vozilo koje želim?
Iako su pravila ublažena, i dalje postoje zahtevi o tome koje vrste vozila mogu da se uvezu u Australiju.

Ako želite da uvezete vozilo koje je manje od 25 godina, ono mora biti navedeno u registru vozila za specijalne entuzijaste. Možete kliknuti ovde da vidite vladin registar automobila koji ispunjavaju uslove za uvoz u Australiju.

Ako želite da uvezete vozilo starije od 25 godina, onda imate sreće – spiska nema. Možete da uvezete bilo koje vozilo koje želite – uključujući automobile sa levim volanom – i u zavisnosti od države u kojoj živite, registrujte se i vozite taj automobil na putu.

Na primer, sada je legalno u Novom Južnom Velsu da registrujete svoje vozilo sa volanom na levoj strani sa punom registracijom i vozite ga svaki dan ako je starije od 25 godina.

Ako posedujete novi model automobila – koji nije na listi odobrenih vozila – ali i dalje želite da ga prenesete u Australiju, onda morate da podnesete zahtev prema šemi ličnog uvoza vozila.

Automobili se dodaju u šemu vozila za specijalne entuzijaste na osnovu određenih kriterijuma, poput retkosti. Ovo je put kojim se superautomobili poput Ferrari LaFerrari iz 2015. ili Bugatti Veiron-a iz 2005. slobodno uvoze u Australiju.

Koliko košta uvoz vozila?
Postoje dva uobičajena načina za uvoz vozila u Australiju: Roll-on/Roll-off pomorski transport (RoRo) ili u transportnom kontejneru. Prvi uključuje ljude koji bukvalno voze i parkiraju vaš automobil na brodu; ovaj drugi bezbedno pakuje automobil u kontejner i zatim ga utovaruje na čamac.

Troškovi Roll-on/Roll-off isporuke kreću se od oko 3000 USD iz Azije do Australije i više od 5000 USD iz Evrope. Korišćenje kontejnera za otpremu može koštati bilo gde od dvostrukog iznosa Roll-on/Roll-off isporuke.

Da li plaćam GST, carinu i porez na luksuzne automobile kada uvozim vozilo?
Porezi i dažbine variraju u zavisnosti od zemlje porekla. Ako vozilo potiče iz zemlje sa sporazumom o slobodnoj trgovini sa Australijom – poput Japana – vaše uvezeno vozilo se oporezuje samo 10 posto (GST).

Ako vozilo dolazi iz Evrope, postoji pola šanse da ćete umesto toga platiti 20 procenata (10 procenata carine i 10 procenata PDV-a). Takođe imajte na umu da se carina za vaše vozilo i PDV obračunavaju na cenu vozila u kombinaciji sa troškovima dostave.

Očekujte da ćete platiti od 5000 do 10 000 dolara za uvoz automobila prosečne vrednosti u zavisnosti od toga odakle automobil dolazi i koliko plaćate za njega.

Ako cena vozila i njegove isporuke premašuje trenutni prag poreza na luksuzne automobile (LCT) od 71.849 dolara, onda će i vaše uvezeno vozilo biti oporezovano 33 odsto pri prvoj registraciji.

Postoje i drugi sezonski troškovi kojih treba da budete svesni – poput tretmana štetočina za bube koji je potreban samo ako je vaše vozilo izvezeno u određenom periodu u godini.

Mogu li uvesti automobil iz bilo koje zemlje?
Trenutno možete uvesti automobil iz bilo koje zemlje.

Vredi napomenuti da se carine i porezi razlikuju od zemlje do zemlje – zato uradite domaći zadatak pre kupovine.

Koji je najbolji način da pronađete vozilo u inostranstvu?
Najlakši način da kupite automobil u inostranstvu je od uglednog prodavca automobila.

Kupovina vozila od jednog od mnogih poznatih međunarodnih dilera automobila pomoći će da se ublaže svi rizici u vezi sa kvalitetom vozila i da plaćanje vozila bude bezbedno.

Međutim, stvari i dalje mogu krenuti naopako, a vozila i dalje često stižu u drugačijem stanju od oglašenog. Ako pokušavate da kupite automobil sa privatne prodaje, onda gazite izuzetno pažljivo.

Traganje za međunarodnom uplatom koju ste izvršili za automobil koji nije stigao je birokratska noćna mora, tako da pri kupovini automobila u inostranstvu treba po svaku cenu izbegavati transfere velikih suma novca iz privatnih u privatnu.

Najbolji način da kupite automobil u inostranstvu je da angažujete australijski posao ili brokersku kuću koja je specijalizovana za ovu vrstu transakcija koja je specijalizovana za kupovinu automobila u inostranstvu i ima iskustvo u ovoj oblasti.

Još nešto što je van kontrole vlasnika vozila je trenutna situacija u lukama širom Australije. Sa obimom novih i polovnih uvezenih vozila koja eksponencijalno raste – i brojnim problemima sa karantinom koji izazivaju pustoš kod lokalnih carinskih vlasti – australijske luke doživljavaju promenljivo vreme čekanja.

Ako ste u žurbi ili ste pod strogim vremenskim ograničenjem, očekujte da će uvoz automobila trajati malo duže nego što ste očekivali.

Kada stigne moj uvezeni automobil, mogu li ga odmah registrovati?
Pre nego što registrujete vozilo u skladu sa državnim zakonima (Service NSV, VicRoads itd.), ono mora da prođe saveznu usklađenost od strane registrovane Automotive Vorkshop.

Spisak registrovanih auto radionica možete pronaći ovde. Usklađenost uvoznih vozila je sistem sertifikacije vozila na saveznom nivou koji se mora sprovesti pre nego što uvezeno vozilo prođe sledeće, državno telo za registraciju na putevima.

Kada se završi usklađenost vozila, VIN ili jedinstveni identifikacioni broj uvezenog vozila stavlja se u nacionalnu bazu podataka o vozilima naše zemlje (NEVDIS) za upotrebu od strane državnih organa kao što su Service NSV ili VicRoads, osiguravajuća društva za CTP/green slip i da bi konačno dobili auto na putu.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button