fbpx
Automobili

Evropska unija zabranjuje nove automobile na benzin i dizel

Devet zemalja u EU zalaže se za zabranu automobila na benzin i dizel, jer je njihov cilj ka ugljeničnoj neutralnosti.

Prema podacima devet zemalja članica, u Evropi će narednih godina biti zabranjena prodaja potpuno novih benzinskih i dizel automobila.

Izveštaj industrijske kuće Automotive Nevs kaže da se Evropska komisija – ogranak Evropske unije (EU) odgovoran za predlaganje i sprovođenje zakona – priprema da odredi datum kojim bi se završila prodaja automobila i kombija sa tradicionalnim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Nekoliko opština širom sveta već je uvelo zabranu prodaje automobila na benzin i dizel do 2030. ili 2035. (ili nagovestilo da namerava da to učini), ali izjava EU bila bi jedna od najvećih ikada donetih, jer bi zabrana biti implementiran u 28 zemalja.

Mnogi proizvođači automobila već su najavili da će zaustaviti proizvodnju modela na benzinski i dizel pogon, a Volvo, Jaguar, Ford of Europe i Bentlei preći će na potpuno električnu liniju do 2030. godine, dok će drugi, poput Volksvagen Group i General Motori će u narednih 15 godina ponuditi većinu vozila sa nultim emisijama.

U septembru 2020. godine, izveštaj je izneo plan za EU ​​da prepolovi emisije novih automobila do 2030. godine, pri čemu je blok prethodno izjavio da će biti ugljen-neutralan do 2050. Krajem 2020. godine, evropski proizvođači kamiona obavezali su se da prestanu da koriste dizelske kamione koji padaju do 2040. godine.

“Moramo ubrzati zelenu tranziciju drumskog transporta i dok zakonodavci šalju jasne signale proizvođačima automobila i potrošačima širom EU,” rekao je u srijedu danski ministar za klimu Dan Jorgensen.

Danska i Holandija su predvodile ovaj poduhvat, uz podršku Austrije, Belgije, Grčke, Irske, Litvanije, Luksemburga i Malte.

Iako nije država članica EU, ranije ove nedelje susedna država Norveška prijavila je da je skoro 90 odsto prodaje novih automobila bilo u električnoj energiji.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button