fbpx
Uncategorized

Audi K3 Sportback 2020 protiv Mercedes-Benz GLA pregled poređenja

Audi K3 i Mercedes-Benz GLA su dva giganta malog luksuznog SUV kompleta. Prodali su se u desetinama hiljada samo u Australiji od kada su objavljeni originalni modeli – 2012. za K3 i krajem 2013. za GLA.

Čitav asortiman verzija druge generacije obe se pojavio na tržištu iste godine – i obe stižu sa značajnim promenama.

Audi je usvojio dvostruku strategiju uvođenjem dva K3 stila karoserije: regularnu verziju koja je prirodni naslednik originalnog K3, plus varijantu Sportback koja spaja SUV i hečbek dizajn sa svojim dramatičnijim nagnutim krovom.

K3 2020 je takođe porastao za skoro 10 cm u dužinu na 4,48 m (sa K3 Sportbackom nešto dužim, tačno 4,5 m).

Mercedes je zapravo smanjio GLA, iako se dužina skratila za samo 14 mm – na 4,41 m. Međutim, dok je originalni GLA bio sličniji A-Klasi sa podignutim vešanjem, model nove generacije prelazi na teritoriju dizajna SUV-a sa dramatično višom linijom krova koja je više od 10 cm.

Povećanje širine (i prednjih/zadnjih tragova) osigurava da GLA zadrži dobre proporcije i dobar položaj na putu.

Oba nemačka luksuzna kompaktna SUV-a obećavaju poboljšanu praktičnost i tehnologiju, ali koji je jači paket?

Za ovaj test, izabrali smo K3 Sportback umesto četvrtastog K3 SUV-a, pošto je njegov sportski oblik više usklađen sa suženim stilskim pristupom GLA.

A to su 2,0-litarski turbo benzinski motori, automobili sa dvostrukim kvačilom i sistemi sa pogonom na sva četiri točka dok uparujemo Audi K3 40TFSI Sportback kuattro sa Mercedes-Benz GLA250 4Matic.

Cene i karakteristike
Audi K3 asortiman počinje od 46.400 dolara (pre troškova na putu) za varijantu sa prednjim pogonom i turbo benzinskim četvorocilindričnim motorom od 110 kV. To skače na 49.900 dolara ako želite stilizovaniji Sportback sa istim motorom.

Kupci nakon Audijeve čuvene „kuattro“ oznake moraju da pronađu minimalno 53.900 dolara za K3 40TFSI sa pogonom na sve točkove, sa verzijom S Line od 59.500 dolara koja donosi mnoštvo dodataka.

K3 Sportback 40TFSI kuattro dolazi u S liniji po ceni od 61.900 dolara

Kao što je ranije pomenuto, odabrali smo Sportback jer je njegova izrazito nagnuta linija krova prirodno povezana sa Mercedesovim sličnim suženim pristupom GLA, dok je takođe pomogao da se smanji jaz u ceni u odnosu na GLA250 koji košta od 66.500 dolara.

U specifikacijama za vožnju (NSV), Audi košta 68.793 dolara naspram 73.100 dolara za GLA250.

(Uzgred, GLA-ova RRP cena je porasla sa 63.000 dolara za poslednji od prethodnog modela, ili skoro 8.000 dolara u odnosu na ono što je GLA250 koštao na lansiranju 2014. Danas ima više opreme, naravno, iako se isto može reći i za bazu K3 40TFSI koji košta samo 500 dolara više od svog ekvivalentnog modela – TFSI Sport – iz 2017.)

Dakle, K3 Sportback 40TFSI počinje sa RRP prednošću od 4700 USD – a naš test automobil tu promenu dobro koristi instaliranjem Premium Plus paketa od 3900 USD. Čini se i razumnom cenom, kada uzmete u obzir da ovo dodaje Bang & Olufsen audio sistem i Audijeve briljantne (u oba smisla te reči) Matrik LED farove (plus neke crne spoljašnje elemente stila).

Tu je i ambijentalno LED unutrašnje osvetljenje i krovni otvor u paketu, iako GLA250 ima oboje kao standard.

Krov Sportback-a takođe nije panoramski kao kod GLA-a (ili običnih K3 u tom slučaju) – oštro nagnuta linija krova ograničava ga na jedno okno iznad prednjih sedišta. GLA ima dvokrilni krovni otvor koji pokriva prednji i zadnji smeštaj.

Audi na kraju napreduje u pogledu karakteristika jer K3 Sportback 40TFSI S Line ima 20-inčne Audi Sport točkove na 19-inčnim felgama modela GLA250, plus kameru od 360 stepeni, zadnje staklo za privatnost i poluge za menjanje vesla koje su deo paketa opcija na Mercedes.

K3 takođe dolazi standardno sa kliznom zadnjom klupom sa centralnim naslonom za ruke za dodatnu svestranost kabine, dok ovo košta 790 dolara na GLA250.

Manji kontrast su Audijeva sedišta od prave/veštačke kombinovane kože i Mercedes-ove veštačke presvlake („Artico“).

Opcije su iznenađujuće (ali sa zadovoljstvom) ograničene na K3 40TFSI, dok u grad možete ići na GLA250 – a naš testni automobil to čini, sa pet različitih paketa koji njegovu cenu podižu na 78.177 dolara pre troškova na putu.

Značajni dodaci uključuju AMG točkove od 19 inča, staklo za privatnost i lopatice (iz Sportskog paketa od 1915 dolara), LED prednja svetla sa više zraka (deo Vision paketa od 915 dolara) i Lugano kožna sedišta sa ventilisanim prednjim sedištima plus prilagodljivi amortizeri (deo AMG-a od 2838 dolara). Ekskluzivni paket).

K3, na primer, nedostaje tehnologija za čitanje ograničenja brzine koja se nudi na GLA, ali i mnogo jeftinija vozila. A iznenađujući propust GLA250 je prilagodljivo krstarenje – dostupno samo kao deo paketa pomoći pri vožnji od 1531 dolara.

Nijedno vozilo nema head-up displej kao standard, iako je HUD deo opcionog paketa na GLA.

Audijev MMI (multimedijalni interfejs) sistem je napustio kontrolere na centralnoj konzoli i prešao na pun ekran osetljiv na dodir. Nismo ubeđeni da je to korak napred za lako korišćenje kada je vozilo u pokretu.

Ekran od 10,1 inča ipak predstavlja pametnu grafiku, a različite funkcije i funkcije su jednostavne za navigaciju.

40TFSI dobija napredniji audio sistem u odnosu na 35TFSI, koji sadrži 10 zvučnika, sabvufer, pojačalo i 180 vati. Bang & Olufsen sistem od 680 vati dostupan je za 900 dolara ili kao deo prethodno pomenutog Premium Plus paketa.

Mercedes je ne tako davno zaostajao za rivalima sa svojim relativno starim COMAND sistemom, ali sada je među najboljima sa svojim infotainment sistemima. GLA prati druge kompaktne Mercedesove modele sa MBUKS interfejsom i dvostrukim 10,25-inčnim infotainment ekranima i ekranima za vozača.

Oštri fontovi i grafika i opšta živost ekrana se izdvajaju. I dok MBUKS interfejs nije nešto što naučite za samo jedan dan, većina vlasnika bi trebalo da ceni nivo dubine i mogućnosti prilagođavanja.

Centralni info-zabavni ekran ima funkciju dodira, ali se njime može upravljati i preko kontrolne table na centralnoj konzoli sa haptičkim povratnim informacijama i dugmadima za prečice, ili preko dodirnih kontrola na palcu na volanu.

K3 i GLA dolaze sa raznim povezanim uslugama, kao i sa Apple CarPlai i Android Auto integracijom pametnog telefona. U Audiju, CarPlai se može povezati bežično umesto da treba da priključite pametni telefon na USB port.

Bežično punjenje je standardno za oba vozila.

Kabina
K3 je dobar početak u odnosu na GLB sa najudobnijim parom prednjih sedišta, gde se osećate kao da sedite u njima, a ne na njima kao na Mercedesovim klupama koje više liče na smuđ.

Sedišta 40TFSI su takođe udobnija od ravnih sedišta u K3 35TFSI, a preko tog modela dodajte električno podešavanje koje očekujete od luksuznog automobila. (Sedišta GLA250 takođe imaju napajanje.)

Na tim K3 sedištima je utisnuto S kako bi se označilo da su deo standardnog S Line paketa, koji takođe donosi S Line gazne ploče, S Line volan sa ravnim dnom i Alcantara delove na instrument tabli i naslonima za ruke na vratima.

Oni obezbeđuju sportski cvet za enterijer koji je inače veoma fokusiran na predstavljanje tehnološkog osećaja putem svog savremenog dizajna, centralnog 10,1-inčnog ekrana osetljivog na dodir i digitalnog ekrana za vozača. (Potonji „virtuelni kokpit“ je veličine 12,3 inča u poređenju sa verzijom od 10,25 inča u 35TFSI.)

Audi se ipak drži neke tradicije dobrodošlice – pruža fizičke kontrole klime umesto da ih ugrađuje u sistem ekrana osetljivog na dodir. Prelepi su i metalni brojčanici sa narukvicom.

GLA-ova kabina izgleda bliže A-Klasi na kojoj deli svoju platformu nego K3 sa predstojećom A3 sledećom generacijom.

Postoje isti, smelo dizajnirani elementi kao što su otvori za vazduh nalik turbini i dvostruki, spojeni 10,25-inčni infotainment i ekrani za vozača.

Međutim, GLA-ova instrumentna ploča je krupnija – uključujući usvajanje debelih ukrasnih šipki sa izgledom poliranog aluminijuma, dok postoje viši delovi ukrasa (sa tkanjem u karbonskom stilu) koji odražavaju viši položaj vozila.

Tvrda plastika postoji, iako se još efikasnije stapa sa ostatkom kabine u poređenju sa onima u K3.

Naši testeri su smatrali da Mercedes ima prednost u ukupnom percipiranom kvalitetu.

Oba vozila obezbeđuju velike odeljke za skladištenje u donjim vratima sa gumenim podlogama i generalno nude neke korisne opcije za odlaganje predmeta (ako im nedostaju neki od inovativnih detalja Volva KSC40).

Ako ćete verovatno voziti više putnike na zadnjem sedištu, najbolje je da razmislite o običnom K3. Kosa linija krova Sportback-a čini više za dizajn nego za prostor za glavu.

Audi ima izdašan prostor za noge i stopala pozadi, a klizna klupa se može pomeriti napred ako je veći prtljažnik prioritet.

Dok bi GLA250 trebalo da nudi kliznu zadnju klupu kao standard, a ne kao opciju, GLA250 je izbor smeštaja na zadnjim sedištima. Ima više prostora za glavu čak i sa ugrađenim panoramskim krovom, a prostora za noge je takođe u izobilju – i primetno više od onog u A-Klasi.

Spoljna sedišta Mercedesa su takođe najudobnija – osećate se prilično personalizovano dok sedite u definisanim skalopama skvabova.

Tu je i dodatno svetlo zahvaljujući zadnjem delu panoramskog krova, dok je „panoramski“ krov K3 Sportbacka zapravo običan krovni otvor iznad prednje kabine. (Samo običan K3 ima ispravan krov pune dužine, zahvaljujući svom ravnom krovu.)

Oba vozila imaju zadnje ventilacione otvore i dva USB-C porta, pri čemu K3 dodaje 12-voltnu utičnicu.

Audi navodi isti prostor za prtljažnik od 530L za standardne K3 i K3 Sportback, iako strmo nagnuta vrata prtljažnika ove druge varijante prirodno postavljaju više ograničenja u visini naslaganog prtljaga.

Ipak, Sportback-ov prtljažnik je i dalje impresivno praktičan, nudeći prostornu prednost u odnosu na GLA-ov 435L prtljažni prostor. Audijev duži pod prtljažnika omogućava manje torbe ili kolica ispred dva praznična kofera, dok smo takođe mogli da stavimo dve mekane torbe (srednje i velike) na vrh kofera i još uvek smo mogli da držimo policu za pakete na mestu. GLA-ova polica za pakete je morala da se ukloni da bi se uklopila u torbe.

Oba seta naslona zadnjih sedišta se preklapaju u raznovrsnoj konfiguraciji 40-20-40, što omogućava da se središnji deo preklopi za duže stvari dok su spoljna zadnja sedišta zauzeta ili opremljena dečijim sedištima. Ili, sva sedišta se preklapaju da bi se stvorio ravan produženi prtljažni prostor.

Drivelines
Verzija K3 od 110kV/250Nm 35TFSI ostavila nam je osećaj da bi 132kV/320Nm 40TFSI bio prikladniji četvorocilindrični motor za početni model. To je ovde potvrđeno, jer Sportback 40TFSI ne zadire svojim performansama, iako sporiji od GLA250.

Za ubrzanje od 0 do 100 km/h, Audi navodi razliku od 1,5 sekundi između 35TFSI i 40TFSI Sportbacka: 9,3 naspram 7,8 sekundi.

To je još 1,1 sekundu manje od vremena od 6,7 sekundi koje Mercedes tvrdi za GLA250, koji proizvodi 165 kV i 350 Nm iz svog 2,0-litarskog četvorocilindričnog turbo motora.

GLA250 je nesumnjivo jači i življi izvođač ovog dua. Automatski sa dvostrukim kvačilom sa osam brzina – u podrazumevanom režimu komfora vozila – takođe se pokazao konzistentnijim od njegovog rada u (srodnom) GLB250 sedmosedu koji smo testirali dve nedelje ranije.

Dok se odziv gasa može izoštriti u Sport režimu, Comfort je idealan za većinu situacija u vožnji.

Iako Audijev pogon nije baš tako lak, i motor i sedmostepeni auto sa dvostrukim kvačilom rade glatko – a motor nudi zanimljiviji i malo prefinjeniji zvuk od četvorocilindričnog modela GLA250.

Pogon na sva četiri točka je standardna oprema za oba modela.

„4Matic“ modela GLA250 je trajna postavka, sa prednjim nagibom od 80:20 u režimu Comfort (ili Eco), koji se menja na 70:30 u režimu Sport. Režim terenske vožnje ravnomerno deli obrtni moment napred i pozadi.

Sistem K3 nije trajna ‘kuattro’ postavka po kojoj je kompanija najpoznatija. Umesto toga, to je Haldek sistem najnovije generacije koji može unapred obezbediti vuču sa pogonom na sve točkove za poletanje i kada vozač skreće u krivinu.

Iako postoje tehničke razlike, oba SUV-a su obezbedila dobru vuču kada je to potrebno na suvim putevima. (Naše testiranje se fokusiralo striktno na bitumen – gde će ovi luksuzni SUV-ovi provoditi ogromnu većinu svog vremena.)

Zvanični podaci o potrošnji goriva padaju u korist GLA250 – 7,5 v 8,3 litara na 100 km. Oba vozila rade na minimalno 95RON bezolovnih.

Međutim, navedeni brojevi iz testiranja ukazivali su na stalnu prednost K3 40TFSI. Razlika je bila čak 1,5 l/100 km u jednom trenutku pre nego što se smirila na 7,5 l/100 km za Audi u odnosu na 8,3 l/100 km za GLA250, što je suprotno od tvrdnji iz laboratorijskog ciklusa.

Na putu
Neposredan utisak u GLA je da sedite znatno više nego ne samo u A-Klasi, već iu prethodnoj GLA. Mercedes kaže da je povećanje visine sedišta skoro 10 cm.

Položaj sedenja je takođe uspravniji kao 4VD od starog GLA koji više liči na hatch – ili najnovijeg K3. To je jednostavno zapažanje i kupci će imati svoje preferencije, mada takođe nema sumnje da GLA ima još bolju spoljašnju viziju nego ranije.

Iako ste takođe povišeni u K3, Sportback-ov kosi krov i sužavajuća staklena površina mogu malo da ograniče pogled preko ramena – iako će nadzor mrtvog ugla zasvetleti svetlom u bočnom retrovizoru kada otkrije vozilo koje se približava u susedna traka.

Sveobuhvatni vid je bolji u redovnom K3.

Na svojim velikim točkovima od 20 inča, K3 40TFSI se vozi sa izvesnom čvrstoćom, ali pruža dovoljno svakodnevne udobnosti. Suspenzija je efikasna u održavanju kontrole tela pod kontrolom, što nije uvek slučaj sa GLA.

GLA povremeno može osetiti poskakivanje na dodir po gradu, ako ne i u meri većeg GLB-a.

Čini se da Mercedesov najmanji SUV ima koristi od sedenja na spuštenoj verziji Comfort suspenzije koju koristi GLB250, pružajući dovoljnu glatkoću pri nižim brzinama uz manje ljuljanja iz vozila kako u predgrađu tako i iza uglova.

Postoji i prijatno gipka vožnja na autoputu, ali GLA deli tendenciju GLB-a da postane neprijatno napet na tipičnim seoskim putevima. Ovo je koristilo podrazumevanu postavku Comfort adaptivnog sistema prigušenja koji je deo opcionog AMG ekskluzivnog paketa (2838 dolara).

Disciplinovanije (neprilagodljivo) prigušivanje K3 ponovo ide u njegovu korist ovde, održavajući Audi ravniji i daleko sabraniji.

Još jedna napomena iz našeg testiranja: naš GLA250 je ponekad misteriozno zviždao bilo da smo vozili 60 km/h ili na autoputu. Osumnjičeni je labav pečat na ulaznim vratima.

Vlasništvo
Audi se do sada tvrdoglavo drži trogodišnje garancije, dok je većina proizvođača – uključujući Mercedes – prešla na petogodišnju garanciju.

Vlasnici GLA-a imaju mogućnost plaćanja unapred za višegodišnji plan usluga ili plaćanja godišnje preko servisiranja sa ograničenom cenom. Trogodišnji plan košta 2050 dolara, uštedi 500 dolara.

Petogodišnji servisni plan košta 3500 dolara u poređenju sa Audijevim petogodišnjim servisnim planom od 2630 dolara za K3.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button